Отворено писмо до вестник Монитор


Отворено писмо до в.Монитор

Отворено писмо до в.Монитор, относно мнението на икономическите “светила” Иван Нейков и Божидар Данев по Проекта “Безусловен Базов Доход за Българите”
(коментарите им са тук – http://www.monitor.bg/article?id=382905 )
към Иван Нейков
Според Вас, Проектът “Безусловен Базов Доход (ББД) за Българите” е безсмислие (“нонсенс”). Нормално е да разсъждава така човек, бил два пъти социален министър, относно подобна идея, която прави на пух и прах непотребни социални шаблони. Шаблони, с които се лъжат Българите десетилетия наред.
Питам се… Какво биха повтаряли подобни “професионалисти”, ако им отнемем старата грамофонна плоча, която въртят безспирно? Ще могат ли да изкарат по друг начин някой лев от интервюта, след като вече са на “бунището на историята”?
Конкретно… Цитат – “социални помощи, се дават като част от услугата, която държавата прави за определен кръг хора.”(И.Нейков)
Точно срещу това се борим, господа и точно това ще променим!
С въвеждане на ББД държавата няма вече да прави услуги на определени кръгове от хора, а управляващите ще служат на всички граждани. На това ние му казваме равнопоставеност. От това се нуждаят хората!
Препоръчаната пък “субсидираната заетост” на г-н Нейков е едно политическо скудоумие, което ни се предлага вече 23 год. С подобни политически „програми“ се влиза във властта, за да се похарчат едни готови пари събрани от косвени данъци, за „благородни” цели, а не да се развие икономиката или да се вдигне стандартът на Народа!
Вече две десетилетия виждаме какви са практическите „ползи“ от подобна “далновидност”… Следствията са – или се субсидират наши фирми („братко-батко“!), или се дават мотики и лопати на безработни висшисти, с които да се мотаят по улици и площади. -”Гениално”! –  Така хем хората няма да умрат от глад, хем за “грижовния” политик ще има кой да гласува на следващите избори,… с поклон, уважение и благодарност, към него.
“Велик” е и даденият ключ, за решаване на проблема – “Изходът от бедността е да помагаш на този, който има нужда, а не да раздаваш пари и на милионерите.” (И.Нейков)
За такава „прозорливост“ навярно трябват много висши образования, но това е друга тема… Въпросите към подобни “професионалисти” са:
1. Как определяте прага на бедност господа? Защо смятате, че примерно със 125лв. човек е беден и трябва да му помогнете, а на този с 126лв. – не бива да му се помага? – Вие за икономически божества ли се имате?
2. Според Вас не е ли всеки милионер (заможен и работещ човек!), съответно и – потенциален бедняк, в някой период от бъдещето? Има ли гаранция срещу това, че дадена фирма/бизнес няма да фалира?
Ясно е, че ако изкарваш парите си с труд – гаранции няма,… но ако изкарваш милионите си, когато бозаеш от народната хазна – стандартът ти е винаги в кърпа вързан и не се нуждаеш от ББД!
Точно за това Идеята ББД не е “нонсенс”, а е Велика!
Велика е, защото тя запазва в трудни моменти достойнството на хората. Достойнство, което няма как да имаш, ако се наредиш на социалната опашка, просейки милост със стотици документи в ръка,… а “благородният” социален министър да определя – кой ще получи черпак супа в паницата си и кой само черпак по главата и етикет на гърдите си – „мързелив“?!
към Божидар Данев
Няма да коментирам Вашите рецептурни шаблони – “за излизане от бедността е създаване на нови работни места“ или „Има добри пазарни инструменти, които могат да създадат повече нови работни места.“, или “използвани са непазарни инструменти” и т.н.  От подобни непотребни съвети на човек може само да му се повдига. Моля – сменете плочата! :)
Ще коментирам само твърдението Ви, че с въвеждане на ББДоход – “се губи стръв, интерес към образование, към растеж в обществото.”
Това е не само невярна теза, но и абсолютна манипулация!
Точно обратното г-н Данев!… С материална свобода, подсигурена от ББДохода, хората единствено могат да развият своите творчески възможности и креативност. Това ще става в една спокойна обстановка. Обстановка без стрес, депресия или притеснения, които принуждават човек да работи ангария или за жълти стотинки в някоя фирма.
ББД слага край на фирмите, които използвайки безизходицата на Народа, го експлоатират по феодален начин, създавайки поредния олигарх!
И не на последно място – ББД решава проблема с образованието по един ЕСТЕСТВЕН начин. Защо? – защото Народът ни е казал, „насила доктор не става!“ За да се учи/усъвършенства човек, той трябва да има вътрешен порив за това. В този смисъл ББДоходът дава материална обезпеченост, гарантираща получаване на образование. ББД дава равнопоставеност между всички решили да се образоват, но всеки сам и отговорно решава – доколко да се възползва от тази възможност.
В заключение, нека видим какви са плодовете от насилственото стимулиране на образованието, което предлагате? Резултатите са – безброй некадърни висшисти, които се борят по няколко човека за една метла, с която да метат около някоя община или в офиса ви. Е,… разбираемо е, че искате да имате интелигентни хигиенисти около Вас, но питате ли ги тези хора, дали на тях им е приятно? Питайте ги, дали те не съжаляват, че са захапали образователната Ви „въдица“, с която сте ги стимулирали?
Обобщение – никога не е късно човек да се орезили!
В този смисъл на много “икономисти” тепърва ще се случи не само да се изпуснат, но и да се омажат,… а после с поглед на виновно дете, да се оправдават, че някой друг (навярно сътрудник или секретарка?!) – са направили белята!
Препоръка – четете лично Проекта ББД, господа политици и икономисти, защото Народът вече има точна везна, на която да ви мери и да определи – колко струвате!
01.05.2013г.                       автор: съвестен Гражданин