Въпроси-Отговори относно Проекта “ББД за всеки Българин


1.Ivan Davidov – “От изключително важно значение движението да има лидер с нужната харизма.”

Отг. : “Да ме извиниш, но това е изключително голяма грешка! Прочети т.12 за подробности… Лидери не ни трябват, а трябва да натиснем тези, които си имаме – да си свършат работата. Не ни трябва някой да ни обяснява вече политики, а да въведе и ИЗПЪЛНЯВА ББД!
Виж сега, с ББД – нещата са прости и лесни за контролиране… Ако имаме национален консенсус и се въведе ББД в Конституция, не са нужни лидери, а 2-3 партии… (най-много!) Контрола е ВАЖЕН, разбираш ли?!
Системата на контрол ще се упражнява дори и от най-неграмотния… Примерно всяка година си гледа кредитната карта с ББД и вижда – ако тя е намаляла, управляващите са некадърни и ги предупреждаваш, а ако не се поправят – СМЕНЯШ ГИ, или на избори или на протести с предсрочни избори! Лесно нали?!
Всеки нов лидер или партия, която иска да яхне ББД и да събере гласове с него – Е ОПАСНА! Проекта е възможен не като дойде някой нов и отрече предишния, както обикновено става… Като дойде новия, да се помири със стария си колега и всички ЗАЕДНО (те и ние!) да си подобрим живота”.

2.Georgi Hristovi, – „Няма ли ББД да стимулира и възпитава мързел и лентяйство, като имаме сигурен доход?“, като правиш извода – “Ползите са 50/50 , според мен” ?!

Отг.: “Разсъжданията ти са правилни,… НО да разгледаме детайлите и тогава да правим изводи… Ще разгледаме двата типа хора -
1. Лентяи/мързеливци! – те ще пируват, пият и изядат ББД, но той не е НЕОГРАНИЧЕНО богатство, а начин за базисен живот, нали? Тоест – те няма да могат да се “уливат” до безкрай с харчове!
От друга страна пък нездравословният живот ще доведе тези хора до много болести. Това ще ги накара да Страдат отново от недоимъка си + вече лошо здравословно състояние. Следствието от това може да е само едно – тези хора да станат по-мъдри, осъзнати, и отговорни, защото най-малкото ще гледат как другите около тях просперират и се наслаждават на живота.
В този смисъл, какво лошо виждаш от ББД, върху тези 50% ? Не е ли за тях ББД Благословение, което го получават, но по по-труден начин?
2. Отговорни/трудолюбиви! – за тях ББД ще е мощен импулс, защото няма да са “роби на оцеляването”, а ще могат да развият своите креативни, творчески и духовни идеи/заложби – още по-свободно, нали? Следователно за тях ББД е Благословение, които е получено по много по-лесен начин, ако ме разбираш”?!

3.Georgi Hristov – „Не е ли по добре да се учим с личен пример на труд, а не с незаработени доходи като ББД?“
Отг. : “Прав си, че с личния си опит, най-добре можем да научим друг как да живее, но този Принцип работи само, когато нещата касаят членове на едно затворено общество, където хората се познават лично и общуват ежедневно. Следователно – този Принцип не може да се ползва за да вдигне стандарта на ЦЯЛ един народ!
В този смисъл е казано – “гледният на ситият, не вярва”!
Това съм го проверил на практика многократно!
Пример,  аз и мои приятели си помагаме и успяваме. Страничният наблюдаващ и беден човек, гледа и цъка – “тези са големи късметлии, а виж ме мен до къде я откарах!”
Такива хора обикновено не питат как и защо ТИ си добре, а обикновено завиждат и злорадстват, а често хулят, упрекват или търсят вината за бедността си вън от себе си. Да! Погрешно е това,… но това си е техен избор и начин на мислене, нали?
В този смисъл ББД ще даде шанс на тази категория хора, които вече няма да могат да се притесняват за насъщния си като злорадстват, а ще работят върху себе си с позитивни методи”!

4. Vladimir Dosev – „ББД е утопия и социализъм!“
Отг. : “Владимир, зная защо мислиш така негативно и отричащо… Причината е в това, че търсиш духовни последователи да градите духовни комуни (по модела на Мегре и Анастасия!), за да развивате Христово съзнание и т.н.
Реторичен въпрос – как ще направите нещо такова с такъв негативизъм и отричане и то БЕЗ да си прочел и два реда от проекта?
За какъв социализъм говориш, като ББД – без пазарна икономика е немислим? А да си срещал накъде по книгите на Ленин  думата “пазар”?
Много ме разочарова и огорчи и най-вече знаеш ли, защо? Защото някой човек с по- материално съзнание, който е ощетен и унизен – по мога да приема такива думи от него и отричане на всичко, без да чете… Но в човек като Теб, който се е наел да прави духовни проекти, да има толкова черно мислене,  много ми е тъжно за това”!

5.Bilyana Valkova – „Тази система е комунистическа! Всички ще се откажат от работа, а бюджета ще остане празен“
Отг.: ” Системата не е комунистическа, а поставена на здрава ПАЗАРНА основа! (гледай филма на германците, те комунизъм не строят!)
Не! Всички няма да се откажат от работа, а ще стане обратното – ще има ръст в икономиката и това е доказано… Виж, колкото и невероятно да ти звучи това, но миналият век хората също не са можели да повярват, че ще летят – а сега сме дори престояваме месеци в Космоса, нали? :)
Относно притесненията ти, че “няма да има 1 лев приход от Акцизи, ДДС” – ще стане обратното… Защо? – защото при ръст на икономиката се пълнят тези пера от бюджета, а не се изпразват! Прибави към тази закономерност, че няма да има сива икономика + няма да има кой да краде ДДС – и ще установиш колко много бъркаш в разсъжденията си!
Препоръка – прочети отново проекта и ще намериш още много опровержения в него, на тезите, които подкрепяш”!

6.Николай Радев – „ББД е подобие на комуни от рода на Кибуц в Израел! По същият начин Проекта може да се съпостави и с комунизма… Нещо като – който е вземал много, пък не е давал, един ден плаща с живота си.”
Отг.: ” Примера ти с комуната Кибуц в Израел, НЕ е коректен… Подобни примери има и в България, където последователи на Учителя Дънов (още по негово време!), са решавали да водят някакъв братски живот в комуни, но са претърпели тотален крах!
Причината? – виж т.4 , за принципа на аналогията и съпоставка организъм Човек/Народ/Общество! От него ще видиш, че е нарушена единността на подобни организми/общности. Защо? – защото финансовата независимост на 100% при комуните липсва, които води до изтичане на Кръвта/Парите от подобни сдружения, което пък обвързва последните с външни капитали… В смисъл,  хората не работят и не се изхранват единствено от дейностите си в комуните, нали?
Всъщност това е схемата на „фалит“ на този уединен начин на живот при комуните, който се разпада под напорите на външният материален натиск!
Примера ти с комунизма и обвързването му с ББД е също много некоректен.
Проекта ББД разчита на финансиране САМО в следствие на ПАЗАРНИ отношения, които при Комунизма изцяло липсват и такова понятие – НЯМА!
Относно това, което казваш, че “който е вземал много, пък не е давал, един ден плаща с живота си.”, мога да кажа – при ББД никой не взима много, а всички вземат ПО РАВНО!
И друго… “да даваш!” – не означава само да тъчеш на стана или да строиш къщи. Даването може да е и в духовно и в културно естество – все неща, които към даден момент от времето, може да изглеждат безполезни, а бъдещето да ги оцени като шедьоври или велико творчество… Примери можеш да вземеш много с известни художници, които са умрели в бедност като скотове, но така ли трябва да постъпваме с кадърните хора и днес? ББД ще разреши тази проблем и този „субективизъм на времето“… Тоест – с ББД няма да допуска подобна неправда като гениите и товрците ни ще получават достоен живот, приживе”!

7.Mariika Vasileva – „В какви срокове може да се изпълни Проекта?“
Отг.: ” Всичко зависи от нас Българите. Ако сега се приеме Проекта и той залегне в програмите на партиите – навярно до около 2 години?! Проблемът е в това, че трябва да се ускори електронното правителство и личните карти, но по тях вече доста са напреднали програмите…
В тази насока написах в т. 12, в която се крие и отговора на подобен въпрос. Копирам -
„ВАЖНО – сегашният момент е ключов и много важен. Защо? – защото на този етап при съществуващото народно недоволство и протести – не бива да се похабява тази енергия за дискусии относно нова Конституция, промяна на броя на депутатите, тяхното отзоваване и т.н…. Разберете – така ще се загуби много време, а проблемът на сегашните закони е по-скоро в това, че няма кой да ги спазва, а не в това, че са лоши!
В този смисъл – е необходима политическа Воля и ЗАСИЛЕН обществен контрол, за да се получи на практика, а не на думи – подобряването на Съдебната Система (Съд, Прокуратура и МВР!). Прозрачност, обществен натиск и контрол – това са ключовите думи, които трябва да канализират натрупаната обществено енергия, от протестите. Без силни правоохранителни и справедливи правораздавателни органи – ББД е застрашен от провал!”
Тоест извода е – изпуснем ли СЕГАШНИЯТ момент на обществена енергия (протестите!), ББД може да го има и след 2-3 МАНДАТА, а не след 2-3 години… А може и ДОСТА да се забави, ако ни вкарат в Еврозоната (не в Евросъюза, където сме си!) Тази теза също съм я обяснил – защо еврото ни пречи, в Проекта?! Всеки който има поне малко икономически знания, ще разбере, че ако в Еврозоната не хармонират по бърз начин данъчното си законодателство и някой правни закони – вероятността Еврозоната да се разпадне в обозримо бъдеще е над 80%” !

8.Mariika Vasileva – „Имали в момента налични виртуални средства, с които да започне ББД?“
Отг.: ” Такива средства ВИНАГИ има и те не са виртуални, А РЕАЛНИ. В Проекта се говорим условно за “виртуални” пари, защото разплащанията няма да стават в брой/кеш, а с кредитни карти!
Ще копирам т. 13, която ще ти отговори също на въпроса…
“о) Какъв може да бъде размера на ББД към момента? – Накарах счетоводителя ми да направи една бърза сметка, но той не е специалист по бюджет и сметките са ориентировъчно… При ДДС и Акцизи около 12-13 милиарда годишно, ако се разделят на 5 милиона Българи – месечната сума към момента е около 200 лева! Това не е малко, като се има предвид хората с какви мизерни пари живеят, нали? Добрата новина е, че ако ББД се въведе и се вдигне икономиката на крака (прочетете точката за ползите от него!) – тази “плаваща сума” от 200 лв. за няколко години спокойно ще се утрои, а времената, където ще имаме поне 1/3 от западните заплати не са мираж… Подобни доходи Българина ще ги получава обаче БЕЗУСЛОВНО, а не със зависим “робски” труд, както става в развитите западни “демокрации”!”

9.Божидар Цендов – “И въобще, според мен, всякакви подобни проекти целят да ни държат в матрицата, а не да ни изведат от нея”
Отг.: ” С теб се познаваме и разбирам произхода на негативизма ти… :)
С подобни разсъждения, ще са предимно хора, които си мислят че ББД ще им вземе хляба?! Еми,…ДА! Ако хората са свободни, задоволени, здрави и щастливи, Ти на кой ще правиш прогностиките си и ще го “дизайнираш” духовно?
Виж! Добър си в професията си, амбициозен си и си умен, но ти пречи страха и негативизма”.

10.Elisaveta Dacheva – „Защо не се прибави в Проекта, нещо за достойнството и гордостта на българите работещи в чужбина и подпомагащи от там с пари близките си и този ББД?“
Отг.: ” Повярвай ми! Бях го направил но файла беше двойно по -голям и не успях да го кача във фейсбук – нямаше място!
Едвам не загубих написаното, но приех това като „знак“, че е много дълъг проекта и трудно ще се възприема от обикновеният човек. После съкратих много обясненията и го направих в 13 точки, защото реших, че така е по-разбираемо и лесно за четене.
Конкретно за Българите в чужбина съм написал това -
т.7 л) (важно!) ББД ще накара да се завърнат българите напуснали родината ни, за да търсят препитание в други страни. Той ще е като магнит за тях като създава благоприятна среда за бизнес в България. Тези хора, ако се завърнат, ще донесат със себе си своя опит, спестен капитал и предприемчивост – което ще е още по-голям импулс за благоденствие на страната!
т.13 к) Няма ли с ББД да се засили демографскиа срив? – напротив! Тази система ще върне много от страдащите ни сънародници в чужбина, работещи ангария и при мизерни условия – обратно ТУК в България. По изчисления има над 4 милиона Българи навсякъде по света. Една трета от тях да се завърнат – това няма да е срив, а ВЪЗХОД за нацията ни. Отделно в Англия на територия голяма като България, живеят 5-6 пъти по голямо население. Тоест – климатичните условия в красива България са десетки пъти по добри от други страни, а място за живеене по нашите земи има за минимум 10-сет пъти по голямо население. Отделно казахме, че да си родител е лично призвание, необходимост и Мисия, която не трябва да се стимулира с обществени пари. Тази методика е погрешна, а ББД – предостатъчен за отглеждане на деца”!

11.Пламен Диков – „Проекта ББД се отнася по-скоро за богатите страни, и не става само с ядене!“
Отг.: ” Смятам, че си в голяма заблуда! Защо? – защото става само с ядене, но ЗАВИСИ какво ядеш?!
Ще ти го докажа това като дам пример от филма, който навярно не си гледал… Там е изследвано, че 80% от интервюираните казват, че ДРУГИТЕ няма да работят при ББД,… но само 10% от хората заявяват, че може би нищо няма да правят, ако имат такава рента като ББД!
Реторичен въпрос – виждаш ли какво недоверие имат хората едни към други?! Всеки казва, че ще работи, но не вярва на другия, че той ще полага някакъв труд!
За да те опровергая напълно, ще взема хипотетично НАЙ-ЛОШИЯТ вариант от примера – 80% лапат, а 20 % – работят!
Значи работещите 20% ще имат големи доходи и ще си купуват коли, храни, дрехи и т.н. Изобилието ще е при тях, нали?
Да, но от това изобилие и техните покупки – ще има ДДС и Акцизи и тази сума ще са преразпределя ОТНОВО като ББД сред “лапачите”.
Да, но тогава тези лапачи, какво ще лапат? Отговор – ББД ще е много малко за тях и ще им стигне само за единния хляб!
Е,… щом искаш да ядеш само хляб – мързелувай!
Ако искаш и нещо повече – РАБОТИ! Просто е нали?
В този смисъл, ако си прочел Проекта, ще си забелязал, че вече девиза – “”който не работи не трябва да яде” НЯМА да е на дневен ред, а ще е актуален друг девиз – “който мисли, ще има повече”!

12.Живко Богданов – “Скептичен съм, че има достатъчно много българи, които да го прочетат, камо ли разберат и стигнат най-вече до съгласие.”
Отг. : “Това не е мой проблем Живко! Аз и без ББД и със ББД, и с хипер инфлация и без – нямам материални проблеми… Как съм ги решил е друга тема!
Сега е въпроса – дали Българина като цяло ИСКА по добър живот?!
Казано е – “Искайте ще ви се даде, хлопайте – ще ви се отвори”, тоест – аз мога да кажа от къде да се иска и къде да се хлопа, но не мога да хлопам вместо някой друг?! Изглеждаш интелигентен и осъзнат човек, но се замисли сериозно върху въпроса – скептицизма не унищожава ли Вярата в човека”?!

13.Живко Богданов – „ да се въведе принципа за ПРЕЗУМПЦИЯ ЗА ВИНОВНОСТ до доказване на противното…….Абсолютно противоречие с природните закони – Къде го има това?”
Отг.: ” Рехавото четене води до пропуски като този и това което твърдиш. Уточнявам – презумцията касае САМО ДАНЪЧНОТО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО!
Защо само него? – ще обясня с пример – имаш 5-ет апартамента, 3-и коли и 20хил. кеш! (нещо като Ц.Цветанов?!)
Без тази презумция, какво стана? – ОГРОМНА администрация от НАП (данъчните!) работиха денонощно и в съкратени срокове след 2-3 месеца – дадоха резултат! Кой плати тези пари за заплати, за тази проверка? Всички ние, от бюджета, нали?
ОК! А,… я ми кажи, ако решат всички 240 депутати да се изкарат финансови светци – колко време (години?!) ще е необходимо на НАП за подобна проверка и кой ще върши другата работа? Ще назначат още 50 хил. данъчни служители ли или какво?
В този смисъл може да се отговори и конкретно на въпроса ти – Къде го има това в Природата? Отговора е – НАВСЯКЪДЕ! Всеки един работещ и жив организъм гледа да съкрати разходите си за безсмислени неща, ако той се задъхва и няма енергия! Тоест – след като ИМАМЕ презумция за виновност – няма да се похабяват държавни пари, а проверките за злоупотреби ще са елементарни и лесни … Тогава политиците искат не искат – ако не си докажат САМИ авоари и имоти – конфискуват се, а не се губи време да се разследват и да им се правят счетоводни сметки от колосална корумпирана администрация… С други думи казано – сметките да си ги правят имотните господа и да си плащат за това ТЕ! Когато има съмнение/проверка – господа богатите, политици или олигарси , предоставят сметките и им се прави някакъв одит… Така проблема е решен – или връщат налапаното, или са чисти като “сълзици”!
14.Hristo Dangovski – “на комунизъм ми намирисва или на цигания, да получаваш без да си дал или поне да даваш в бъдеще , ще се оциганим”
Отг.: “Уважавам личното ти мнение, но то показва, че нито си чел Проекта, нито си гледал филма!
Проекта ББД е възможно да се реализира единствено в пазарна среда и при пазарна икономика! Такива понятия НЕ съществуват при социалистическото планово стопанство, нито при комунизма.
И друго… В Проекта е показано много ясно, как циганията ще се стопира, а няма да се разраства, защото на ромите ще губят пари, ако правят непланирани деца или раждат за да вземат социални помощи! При ББД – няма социално подпомагане, а непълнолетните – не получават такъв доход”.
15.Кирил Петков – „Спънките за ББД ще са в световната конспирация! Богати илюминати искат да унищожат хората, като популация, и няма да позволят ББД!“
Отг. : “С риск да те разочаровам, аз не вярвам нито в илюминати, нито в световни заговори, нито в такова унищожение!
Знаеш ли защо? – защото света на богатите е толкова “мизерен”, че не знам дали мога да ти го опиша, но ще опитам…Трупането на печалби се обуславя от два фактора: – Алчност и Страх. Нищо повече!
В този смисъл имащите несметни богатства   имат и много огромни разходи, следователно – те са толкова “богати”, колкото и ТИ!
Запомни едно – да си богат значи да имаш свободно време! „Времето е пари”, нали? Значи ББД ще направи не само ще даде материален доход на хората, но ще им даде и много свободно време, което е НАЙ-ЦЕННО и отново има парично изражение!
Пример – един богат като фалира и му вземат яхтата, самолета и скъпият автомобил е толкова нещастен, колкото си нещастен и ТИ, когато ти изгори къщата. Разликата е в това, че ти ще се мобилизираш и с Приятели ще изградиш нова къща, а неговите приятели богаташи, ще го “разкъсат на парчета” като го фалира до край, заради Алчността им!
В този смисъл ,  не вярвам в всемогъщи богати кукловоди, защото съм “виждал” друга картинка… Тоест, онези имащи се за всемогъщи хора, мога да ти кажа/покажа/докажа как могат да фалират за нула време, тоест  те да станат едни редови клошари, ровещи по кофите.
Това не са празни думи, а мога да ти дам и факти… Богатите обаче “падат от високо” при фалити и обикновено не стигат до кофите за боклук, защото се хвърлят от небостъргача или натискат спусъка.
Картинката е тъжна и ще спра до тук, и няма да се обосновавам повече”!

16.Jestislava Evgenieva – “Как очаквате жителите на селата да усвоят тези пари? Нито могат да ги изтеглят, нито могат да ги използват при покупка в супер-маркет. Някои хора нямат канализация, Вие говорите за кредитни карти…”
Отг.: ” Ще ти отговоря с личен опит!
Познавам възрастен човек, който се беше зарекъл да не пипа GSM-о, щото е много труден и нищо не му разбира. Когато закъса на два пъти с колата в полето, а и сега когато остана сам – този човек има ДВА телефона и даже гледа неприети повиквания, рови в паметите им, и само дето есемеси не изпраща, но причината е навярно в това, че са му дебели пръстите и че не пише на латиница!
Та,… искам да кажа,  НЕВОЛЯТА УЧИ! Когато има обаче неволя + интерес като при ББД, всеки старец ще се научи да поставя кредитната си карта в магазина и да си вкарва паролата, нали? А ако не може – магазинера ще му помогне… Друг е въпроса, че само ЛИЧНО може да се пазарува със ИПКК (кредитната карта!), следователно и да се откраднат те – пак няма да има проблем!
И друго,  към настоящият момент ВСИЧКИ касови апарати (и по селата!) са вързани с НАП (данъчните!), което значи , че не е нужно да се пазарува само от хипермаркети, а който магазинер иска да печели и от кредитни карти на ББД – да си сложи постерминал. Просто е, нали”?

17.Lyuben Meshikov – „Идеята за ББД не е нова! Идеята е взаимствана от Силвио Гезел… За съжаление в последствие идеите му са направени на пур и прах от икономистите от австрийската школа-начело с Мизес.”
Отг.: ” Аз нямам нито желание нито намерение да чета идеите на Силвио Гезел.
Ако искаш на база опита на този автор, който ти познаваш, и на база краха на тези негови идеи, които знаеш – ОПИШИ проблемите, които могат да фалират ББД и задай въпроси?!
Това е конструктивен диалог, нали?
Иначе всеки може да метне тук по една провалила се някъде социална идея и платформа и ние какво – всички да ходим да я изследваме и да я четем ли? Какъв е смисъла? Аз не искам да пиша научен трактат или да защитавам дисертация”!

18.Georgi Gospodinov, казваш – “Автора да пише детски приказки. Икономичеката наука , не му е силна страна.. Моля да бъда извинен ако се чувства обиден.”
Отг. : “НИ НАЙ-МАЛКО не се чувствам обиден, Георги!
Не претендирам за това,… че съм икономист, но някои счетоводители и финансисти са ми благодарили, че са си оправили личните сметки и са ми признателни даже! Имам и доста на брой приятели, с които също сме решили съвместно финансовите им проблеми…
Виж! Може би ще се чувствам малко неудобно, ако ме заклеймиш като некомпетентен и ме предложиш за изгаряне в наклада като онези “невежи”, които са казали в средата на миналият век, че Земята не е тепсия, а се върти! Гледахте ли филма? Добре е, че ти не разсъждаваш така, а ме караш само да пиша приказки!
А иначе, детските приказки, никак не са вредни… Дори те са много трудни за писане, с което аз навярно не бих се справил?! С тях децата се учат да мечтаят и израстват с творческа мисъл. Не е хич лесно да си добър детски писател”!

19.Iliana Angelova – „Много хубава идея, но….не вярвам да се събират необходимите 12-13 млд лв от ДДС и акцизи всяка година? Не разбирам от икономика, но… ”
Отг.: ” В момента тези милиарди ги има в бюджета и тези данни може да ги намериш и в Интернет. (министерство на финансите, бюджет 2013г.)
Както споделих – помолих счетоводителя ми да ги изрови и да ги раздели на ориентировъчно 5 милиона Българи и ми каза, че се получава около 200 лв. на човек, месечно!
Това са приблизителни данни, защото те ще са точни, когато икономистите от всякакви среди  седнат на масата и определят “буферни фондове”, преценят другите риска, държавни дългове и т.н. Дали ще са 150, 180, 230 или 250 лв. – има ли някакво значение? – НЯМА!
Въпроса е в това – Проекта да стартира и да започне да носи ПОЛЗИ! Каквото и да решат икономистите да преразпределят като ББД, след 1-2 години тези пари ще се утроят…
И друго… Не се притеснявай Илиана, че не си икономист. Проектът е ИДЕЕН и Е ВАЖНО ние да схванем неговият Дух и Механизъм, тоест,  как работи той. Това е важно! (за по-лесното вникване и разбиране на Проекта  съм написал отделна бележка!)
Всички останали въпроси за точни сметки, са за икономисти и финансисти, на които НИЕ плащаме заплати , за да смятат и да дават конкретни идеи за изпълнение по ББД, нали? … Ако тези специалисти ни разубеждават, че Проектът  няма да работи,… все едно ни казват, че няма да останат пари, от където да се краде”!

20.Iliana Angelova – “Как ще реагират тези, от които би трябвало да зависи въвеждането на ББД, не им е изгодно на тях!”
Отг: ” Техните реакции ще са правилни и полезни за ББД, ако улицата и протестите   ЗНАЯТ какво искат?!
В смисъл – “не е луд този който яде, а този който му я дава”!
Има и друга – “мечката играе спрямо тоягата”, нали? Това навярно народа го е казал по повод на това, когато мечката мързелува, а може да е била и корумпирана от някой, с някакви бомбонки?! При всеки случай, пръчката през ръцете е един добър изход и решение на този проблем”!

21.Яна Колева – “Никола, възможно ли е финансирането на този проект да става и от митническите приходи?”
Отг.: ” Държавата ще има и доста други разходи за администрация, учители, полиция , военни, натрупани външни дългове към монета… и т.н.
За това е прието ДДС и Акцизи да са ОСНОВНИТЕ пера за финансиране на ББД!
Навярно си права и може да се прехвърлят пари от други данъци (мита в случая!) но това подлага Проекта на риск, защото злонамерени политици, за да се догодят около избори на народа като вдигнат ББД, ще фалират държавата!
В този смисъл, риска да се прави подобно “преливане”, според мен е – неоправдан!
Принципа е – “всяка жаба да си знае гьола” и да не краде от другия гьол …
Всъщност така контрола ще е лесен и елементарен, а крадците или некадърните политици, ще бъдат наказвани своевременно”!

22.Goro Petkov – “А какво ще кажете за “Грешката на Джон Лоу” и утопичните преразпределения на паричните потоци? ББД не може ли да се превърне в пирамида?“
Отг.: ” Историята познава и много по големи далавери, при които наивни и алчни хора са подведени, а след това с пирамидални структури са докарани до просешка тояга!
Подобно нещо е невъзможно да се случи при въвеждане на ББД! Защо? – защото този механизъм не действа по законите на алчната пазарна икономика, а копира Природните закони за равенство и справедливост при разпределение на благата! Какво имам предвид?
Уточнявам – ДДС е косвен данък който се взема от всички, които сме крайни клиенти по магазините, но СЕГА не се връща към всички! По този начин политици се оправдават, че уж социално преразпределят благата към по-бедни и социално слаби, а дефакто източват събраните пари, обикновено чрез машинации или чрез кухи социални структури.
Накратко ,  ако даден данък (в случая ДДС и Акциз!) се преразпределя правилно и отива по равно към тези, които го плащат – тогава няма страшно от банкрути или пирамиди…
Забележи и друго – с кредитните карти за ББД, няма да бъде позволено да се купуват акции, материални активи и чужди валути, което ще елиминира още повече възможността за участие на хората в такива пирамидални структури, за които е загатнато във въпроса ти”.

23.Галина Михайлова – “За да приемат Проекта политиците ни, е възможно да поискат ДДС-то да бъде увеличено (примерно двойно?! При това положение всички работещи фирми са буквално ограбвани от държавата (отново)”
Отг.: ” Трябва да уточним, че фирма няма как да се ограби пряко с увеличено ДДС! Чрез косвен данък, каквито са ДДС и Акцизи, не се ограбват фирми, а крайни потребители. Накратко – Народа се ограбва, от държавата!
Следователно тезата ти във въпроса не е вярна, а става обратното… Фирмите прецакват Държавата!
Как? Принципно на фирмите им се приспада ДДС, под формата на данъчен кредит, който те усвояват при направени инвестиции.
При това положение и когато икономиката е слаба – фирмите се стремят да вземат това ДДС от Народа, но да не го дават на този, който се полага по закон (държавата!). Така те крадат ДДС по доста начини и механизми – чрез теглене на данъчен кредит върху кухи/нереални свои разходи. Често тези кражби фирмите са принудени да ги правят, ако имаме лоша пазарна среда, корупция, беззаконие и т.н.
В Проекта е обяснено, че единственото “зло”/негатив за фирмите е това, че няма да има право на данъчен кредит! Това обаче е по-малкото зло, защото ако има силна икономика, големи обороти и производство, това ще е стимула за икономическо развитие на фирмите и мениджърите ще мислят в тази насока,… а не както се получава сега – мениджърите денонощно мислят как мога да си “приватизират“ малко ДДС, за да ми оцелее фирмата”?!

24.Конкретно на въпроса – А какво ще стане, ако политиците популиски си вдигат ДДС-та , за да се харесат пред народа?
Отг.: “Това няма как да стане, защото Проектът  задължава по Конституция да се спазват критериите от Маастрихт (тези на Ерозоната!)… Там е записано, че не може да има инфлация повече от 1.5% на годишна база, дефицит повече от 3% и държавен дълг по-голям от 60% от това което сме произвели за година (БВП!)
Нали разбираш, че ако надуваш цените с ДДС, ще имаш голяма инфлация, което няма да пречи на фирмите, но който го прави значи, че унищожава народа и е престъпник по Конституция, а от там – южното крило в затвора при бай Ставри… – директно влизане по съкратената съдебна процедура! :)
В този смисъл – ето още едно ГОЛЯМО предимство на Проекта ББД! Той ще пресява лъжливите и некадърни политици… Тоест,  те сами ще се отсяват по естествен начин, а няма да се оправдават с лошо наследство от миналото,  или че някой друг им е виновен?!
И още една полза – с ББД лесно се контролират нещата от Народа! Гледаш си кредитната карта и отсяваш кой екип от управляващи е кадърен и ти носи повече доходи… Ако ни баламосва с прасни думи и обещания, а нямат цифрови резултати – на изборите се сменят!
Техен си проблем приоритети, баланси и макро рамки?! … Народът иска – РЕЗУЛТАТИ! Простичък контрол, нали”?

25.Галина Михайлова – “При това положение, през годините шансът българинът да спре да работи е голям, защото ББД-то ще расте и е възможно да се изравни с минималната месечна заплата”
Отг.: ” От филма можеш да видиш, че това не е проблем, а предимство… Тоест – целта на ББД е точно осигуряване на минимален жизнен минимум (минимална заплата!), а не социални помощи само за нуждаещи се!
Накратко – опасенията ти са неоснователни за това, че ще се спре да се работи! В това няма лошо и направих сметки, че дори и при най лошият (ХИПОТЕТИЧЕН!) вариант от филма – 80% да не работят, а 20% – да работят,… при неработещи ще отиват ПАК преразпределено ББД в размер, че хората могат да си купят хляба и лютеницата за месец! Е,… който иска така да живее – нека да си лежи… Като им омръзне – ще почнат да работят, както се казва”?!

26.Valentina Borisova – „Пожизнена КРЕДИТНА карта – към банка ли- лихви?, само това изречение ме отблъсна от тази идея…“
Отг.: ” Кредитна карта е условно име (ако щеш му казваш дебитна карта!). Смисъла от нея е в това, че ДА НЯМА кешови плащания и парите от ББД да отиват до този, за който са предназначени! Тази карта служи и за защита на ББД, защото чрез нея няма да могат да се плашат почивки, ресторанти, да се купува валута, акции и др. подобни инвестиции! За тези неща (екстри!) човек, ако ги иска  ще трябва да полага допълнителен труд, което пък ще стимулира хората да се трудят, а не да разчитат само на ББД.
Олихвяването на тези карти ще се определя от банките, колко лихва ще плащат и дали ще плащат, защото сумите ще са с едномесечни преводи, които няма да могат да се натрупват. Това е отново защитен механизъм, предвиждащ системата с въведен ББД, да не фалира”!

27.Valentina Borisova, казваш – “Как така ДДС за всички?!? Това вече сме го играли и не се получи”
Отг.: ” При нас може да не се е получило, но ТРЯБВА да се получи! Защо? . Защото така е на всякъде в белите страни!
България като изключение и от “загриженост” за фирмите, освобождава от ДДС малките фирми…
Всъщност така се отварят дупки за кражби и стимулиране на сивата икономика… Крадливият политик си е гарантирал бъднините когато напусне Парламента, нали?
Как крадат? – като никой не чука приходи на касовият апарат от “малките” фирми и държи изкуствен оборот от под 50 хил. лв. Примери мога да ти дам СЪС СТОТИЦИ такива фирми!
Къде има по света такова обиране и крадене на държавни средства”?
28.Svetoslav Dimov – “Българите не трябва да копират германска или друга система. Самите германци не я харесват. Германия въпреки че е силна в момента е разскъсвана от скандали в икономическата и социалната сфера.”
Отг.: ” В Проекта копиране на някакъв германски модел – НЯМА!
Модела ББД си е съобразен с нашите български условия, така че да не се провали! Можеш да видиш много СЪЩЕСТВЕНИ разлики,… ако прочетеш подробно изложената идея и гледаш филма!
Важно – филма е използван само като финансова обосновка, да се види че този модел работи ТЕОРЕТИЧЕСКИ! Нали се сещаш, че ако им дадем на политиците ни само “гол” проект с 13 точки, те първо ще кажат – НЕВЪЗМОЖНО! И няма да искат да смятат…А сега нашите икономисти – ще трябва да се потрудят и да смятат най-малкото, за да не се изложат, когато твърдят глупости!
И друго… Не може да копираме модела от Германия, защото той там не е въведен. Защо там не може да се въведе? – това е обяснено подробно в Проекта!
Личната ми прогноза е следната – над 80% съм убеден, че ако в кратки срокове европейското законодателство не се уеднакви във всички страни от Европейският съюз, то Еврозоната ще се разпадне! Това лесно може да се прозре, а и това е причината Германия да натиска за обща Прокуратура, общ данъчен налог и т.н….
В този ред на мисли Германците могат само много да негодуват, защото горе долу само те работят от Еврозоната сериозно, но не могат да въведат ББД. Защо? – защото, ако го въведат, трябва да излязат от Еврозоната, а ако излязат от нея – еврото ще се срути… При това положение какъв е смисъла от ББД при финансови сътресения и хипер инфлация? Разбираш ли в какво разкрачено положение се намират работните германци и колко труден избор им предстои?
Подобни проблеми при България ги – НЯМА!
А, ако въведем ББД сега – в бъдеще не само германците ще копират от нас, а ЦЯЛ свят”! :)

29.Jestislava Evgenieva – „Колко ще струва осъществяването на този проект? Става въпрос за кредитните карти, сървърите, поддръжката и всички останали разходи около организацията.“
Отг. : “Управляващите увериха, че има възможност всеки отделен Българин  да притежава Електронна Лична Карта (ЕЛК) до края на годината! Цената на тази услуга няма да е по-скъпа от тези на сегашните… Отделно Борисов уволни двама министри заради забавяне на електронното правителство, което ще рече, че и то е в много напреднала фаза, дано следващите да не го провалят?! Разходите по кредитните карти не са скъпи – банките даже ги подаряват, а сърварите е лесно да се свържат, защото всички касови апарати и в момента вече са свързани директно с НАП…
Ако се замислиш по дълбоко , то и сега всеки пенсионер или работещ може да заяви получаване на доходи по кредитна карта, а на безработните – САМО така плащат социалните помощи!
Накратко извода е следният – финансирането на Проекта няма да е голямо и тежко бреме, но трябва Воля и Работа от професионалисти, които да управляват”!
30.Jestislava Evgenieva – „На каква база ще се определя годишният доход от ББД?Какъв ще е принципа?“
Отг. : “В Проекта е предвидено ББД да е като “плаващ доход”, който се актуализира веднъж годишно, при проемане на държавният бюджет! Това е така, за да не избоксува системата или да се разпадне после.
За да ме разбереш по точно ще ти дам пример с един хранителен магазин. В него всяка година си правиш ревизия , отчиташ работата на работниците и проходите, и ако има оборот/печалба повече – вдигаш запратите, нали?… Ако няма печалба – заплатите остават същите, а мениджъра се обосновава  защо е така и какво ще предприеме? Ако пък е на минус касата – следва смяна на некадърния управник/политик/мениджър…
В този смисъл, схващаш ли колко лесно се контролират нещата, ако имаме ББД”?

31.Мима Дончева – “за мен това е възможно решение на проблемите ни,но повечето хора не вярват,че ще се осъществи…..никой от моите приятели не се заинтересува…жалко.”
Отг. : “Наистина е Жалко и аз не мога да си обясня този факт?!
Всъщност проектът е Подарък към тези Българи, които имат Съвест и са отговорни, и загрижени за добруването на Българският народ! Никой не можеш да накараш на сила да има такива добродетели, но и такива хора като твоите приятели, трябва да ги уважаваме, а не да критикуваме.
Защо? – защото навярно те са много закъсали, обезверени или притеснени и не могат да направят реална равносметка на събитията с днешна дата?!
Съвет – колкото можеш, толкова им помагай или дискутирайте, щом като разбираш Проекта и той ти харесва. Не ги насилвай да те разберат, обаче!
Бъди оптимист и Вярвай, а пък може така и на тях да помогнеш или да ги интригуваш”?

32.Владимир Киров – “Бих искал да попитам нещо относно циганите…До колкото схващам вашето предложение ще направи така,че те да вземат повече пари без да са направили за това общество НИЩО.”
Отг. : “Надявам се, че няма да имате нищо на против, ако Ви копирам от проекта текста, който касае циганите в точка 7 :
“ж) (важно!) решаване на ромския проблем! Ромският “бизнес” да се създават деца, които да се издържат от социални помощи или институции, а след като пораснат в тинейджърска възраст да се продават – ще престане. Няма да има нормален ром, който ще иска да има много деца, които само ще му намаляват ББД и ще се ощетява така финансово?! Да си родител е преди всичко ОТГОВОРНОСТ, а не бизнес или удобство и в този смисъл ББД може да вразуми много роми! Така по естествен начин и вече съзнателно  ромите ще планират децата си, а ако искат да живеят по-добре – ще се стремят да повдигат стандарта си чрез работа, а не чрез точене на социалните помощи и правене на деца. Ако успеем в тази насока, за подобно ноу-хау не само цяла Европа ще ни е благодарна, но и целият свят, където се шири подобна търтейска несправедливост”.
33.Dimitar Nikolov Krastev – „Сравняването на страните с органите на човешкото тяло е ПЪЛНА ГЛУПОСТ по няколко причини: границите се променят или се определят абсолютно изкуствено, а не поради съобразяването с някаква мистична аналогия с органите на човешкото тяло. И утре, когато паднат границите между страните, какво ще стане с органите?“
Отг. : ” Нека да уточним – принципа на Аналогията – това е Вселенски Принцип и вторият по ред от Принципите на Хермес (“Принципът на съответствието”!), е общоизвестен от хилядолетия. В Проекта е показано и неговото реално и физическо проявление, чрез холограмата.
Първоначално мислех да ти покажа/цитирам, колко много учени, които са дали основата на много ЖИЗНЕНО ВАЖНИ научни открития са ползвали този Принцип, но после се отказах… Трябва да напиша по-голяма статия от тази на Проекта. Съвет – изследвай САМ живота на тези велики откриватели и как те са стигнали до своите открития и ще се убедиш, колко неправилно си се изказал и колко много си подценил този Принцип… Предлагам ти да започнеш от Айнщайн, не за друго, а защото, ако не са доста от неговите открития, сигурно и днес няма да си чатим тук или да летим в космоса?! Та,… започни да ровиш в историята назад и ще видиш как този Принцип е отворил очите на много Учени!
Ще ти отговоря конкретно на “глупостта” (според теб!), която откриваш в аналогията ЧОВЕШКО ТЯЛО – ОБЩЕСТВА – ДЪРЖАВИ и т.н. Нужно е само да разширим “картината”, за да не се изпада в подобни противоречия! Пояснявам… Прав си, че този принцип не важи, защото границите се менят, и както казваш не може така да се смята, че Италия е ботуш, България – бъбрек, Русия – бял дроб и т.н. При хората тези органи променят ли се? – НЕ! Забележката ти е точна. НО в умален мащаб! Тоест, когато разглеждаш нещата в кратки периоди от време – десетки години или векове.
Ако излезем от тази времева рамка обаче, ще видим красотата на Аналогията! Тоест,  с промяна на граници и уреждането на обществата, едни “органи” закърняват, други се обединяват, трети си променят или усъвършенстват функциите си и т.н…. Пак казвам – нужно е просто да се разшири РАМКАТА – “ВРЕМЕ”, разбираш ли?
Ще дам ПРИМЕР за яснота…
Вземи като пример, водните бозайници – КИТОВЕТЕ! Те са били бозайници, живеели са на сушата и са имали крака, нали? Сега обаче живеят като рибите и им откриват закърнял вътрешен крайник, а дробовете им са се изменили така че да изкарват по голяма време под вода и да си обменят с една вдишка на 90% от въздуха. Мога да ти кажа и още много “подобрения” на органите в техният организъм – за вътрешен пенис, който излиза при оплождане + начина на бозаене при малките, за да не се разлива млякото във водата и десетки други подобни…
Страхотни и красиви трансформации са направили китовете, нали?
Е,… питам – Принципа на Аналогията за тях не важи ли, ако са на лице подобни трансформации?
Накрая едно уточнение – този принцип не се ползва да се докаже Проекта, а да се ХАРМОНИЗИРА последният към Природните Закони. Това са Закони, които управляват винаги работещи механизми, а не мъртви теоретични модели.
В този смисъл целта ни е – чрез него да намерим колкото се може повече „дупки“ в теоретичният германски модел, който ако го пуснем на практика да сработи, а не да се провали. Целта ни е и друга – чрез използване на Аналогия, по лесно обикновеният човек да възприема и да си представи този проект ББД и така да го разбере. Може ли, ако не разбереш нещо, да го искаш сериозно и настоятелно, то да се случи? В този смисъл – принципа прави по-достъпен Проекта и той достига до всеки средноинтелигентен човек, който вече ще ЗНАЕ, че ББД е възможен и няма да се подава на манипулации, ако го убеждават – че няма как да стане това”?!

34.Dimitar Nikolov Krastev – - “Защо не се види как е реализиран и как работи този модел в страни като Канада, Швеция и т.н.“
Отг.: ” Към настоящият момент ББД няма в никоя от посочените страни. Това е причината да не можем да се учим от тези страни.
Трябва да се прави много ясна разлика между Безусловен Базов Доход и социални системи, раздаващи помощи на нуждаещи се или бедни хора. При първият модел доходът  е за всички и се дели по равно, а при вторите – доходът се дели само за НЕработещите, по някакви установени критерии за бедност?!
В този смисъл, социалните системи и подобни измислени нищо повече от един НЕСПРАВЕДЛИВ начин на разпределение на общите блага, в една държава! Начин, чрез който удобно се крадат държавни пари или начин , чрез който се реализират определени политики, за да може да се домогнат някои партии до властта и да останат трайно там”!

35.Dimitar Nikolov Krastev – “Как може да се отстрани тази огромна съпротива на така наречени управници, целия престъпен контингент, хората приспособили бизнеса си към сивата икономика, алчните хора и просто високомерните и надменните”
Отг. : “ДА! Съпротивата ще е голяма и нещата лесно няма да станат! Но трябва да се знае и друго – ЕДИН НАРОД НЕ МОЖЕ ДА СЕ УНИЩОЖИ ЛЕСНО!
В този смисъл във Варна трупат вече пирамида от камъни и тя става голяма…
Замисли се … 7 милиона да сложат по един камък върху изброените по горе прослойки – така ще им се направят на тези хора една вечна пирамида, където тяхната глупост, алчност, безхаберие и безочие,… ще се увековечат!
НЕ ПОДЦЕНЯВАЙ НАРОДА! Спомни си блокадите от 1996г.! Само Дупница блокира цяла югозападна България и “пиле не можа да прехвръкне” цели ДВЕ седмици. Ами спомняш ли си онези “велики” мишоци в Парламента, които се чудеха през коя дупка да избягат, но не намериха нито една?!
Накратко – в тези “величия”, страхът никак не е малък и знаят, че ако Народът  въстане като ЕДИН – спукана им е работата”!

36.Dimitar Nikolov Krastev – “Искаш да кажеш, че трябва максимално да се отложи влизането ни в Европейския съюз? Ей тук вече започвам да мисля да се откажа да чета по-нататък.”
Отг.: ” НИКЪДЕ в Проекта не се казва за напускане на Европейският съюз. Това е нелепо самовнушение, с което може да се манипулира!
Става въпрос за ЕВРОЗОНАТА, което е съвсем различно нещо от Евросъюза и в материала съм дал примери с Англия и Швейцария,… които имат различни статуси.
Накратко – разликата между Еврозоната и Евросъюза (ние сме във втората и кандидати за първата!)е в това,  че в Зоната има единна валута (евро!), а страна вън от нея, но членка на Съюза – си има собствена валута!
Също така и страните от Еврозоната имат обща граница (Шенген!), която се преминава дори от граждани на Евросъюза, след митнически контрол”!

37.Dimitar Nikolov Krastev – “Не е ли по-добре тогава да подкрепим Германиците, след като са толкова напред с материала и след това веднага да се включим и ние с ББД-то?”
Отг.: ” В проекта е обяснено, защо сега Германия не може да направи този проект, и дори нещо повече – ако го направи , той ще рухне!
Накратко причината е в това, че когато имаме единна валута (евро!), Германия не е обособена като самостоятелен организъм и по този начин ще изтичат паричните потоци към другите членки на Еврозоната. Германците знаят много добре това и за това не предприемат никакви действия, защото ако напуснат заната и махнат еврото – последствията ще са много негативни! Дал съм подкрепящ пример в тази насока с това, че те непрекъснато драпат за  общи данъчни закони, евро прокуратура и т.н. , което ако се осъществи, навярно имат някакъв шанс да въведат нещо подобно като ББД?!
Да,  но на настоящият етап другите членки не искат подобна рестриктивна законност и нещата приличан на – „орел, рак и щука“, което ще рече, че бъдещето ще е много неясно и трудно в тази зона.
Накратко – на германците не им излизат сметките за ББД-та , тоест – те да работят, а южняците италианци, гърци и испанци  да пируват, ама нямат голям избор”!

38.Astro Aid – „Може ли Проектът ББД да бъде използван за мотивиране на хората към поголовна чипизация .. която се готвят да започнат у нас по американски модел от юли 2013. Предвидено ли е това в Проекта и как да се избегне ?”
Отг.: ” Краткият отговор е – че това е НЕВЪЗМОЖНО!
Ще поясня… Предвидената в Проекта електронна лична карта е като превантивна мярка, за да не се злоупотребява с чужда кредитна карта и да става нещо като  “търговия с кредитни карти” за ББД! Примери в това отношение можем да видим като”търговия със социални помощи” при ромите в настоящият момент, тоест  продават се помощ на по ниска цена, за да имат кеш пари.
В този смисъл, в Проекта е предвидено да може да се пазарува само лично (или член от семейството (мъжа или жената при брак!?), за да се премахнат такива злоупотреби.
Обобщено казано – електронната ЛК е опция (улеснение!), но ТЯ НЕ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН атрибут за ББД! Отделно тя ще се въведе като доброволен избор при хората (такава е информацията от управляващите!), което ще значи, че трябва да може да се ползват кредитните карти по ББД, както с електронна ЛК, така и с обикновена лична карта!

И друго уточнение… Българските електронни ЛК нямат нищо общо с Американските. Вторите действително “чипизират” хората, защото в тях са вкарани биометрични ДНК данни, пръстови отпечатъци и други…
В нашите български ЛК, такава опция за СЕГА няма, а се вкарват само личните данни (Имена, ЕГН, адрес и подобни?!) – тоест всички онези “лични” данни, които по закон са “тайна”, но могат да ви ги намерят и в Интернет за няколко секунди, особено, ако имате фирма!
Извод – до като електроните ЛК в България са пожелателни, а не ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ – няма да има проблем, а ако решат да са задължителни, но Народа каже – НЕ!, това “не” няма да може да попречи на Проекта ББД”!

39.Вехади Солейко – „Около 80-100 лева на месец /за един човек/.Какво ще промени този факт, бедният Българин?“
Отг.: ” Сумата не е тази, а е около 200лв., съгласно очакваните приходи по бюджета за 2013г. Няма да уточняваме обаче суми, защото неколкократно уточних, че това не е важно, а е ВАЖНО проектът да стартира… Следващите няколко години, тази начално сума ще бъде най-малко утроена, в зависимост от това колко работи Българина, а той е трудолюбив народ!
Всъщност и аз в началото се чудех , за какво ще са тези толкова малко пари, не може ли 500лв?!
Тогава пуснах сутрешният блок където една жена каза – “Ееее не може да ми удвоят сметките за ток – 150 лева платих + 150 лв. за кредит, аз от какво да живея като вземам 300лв. ???”
УЖАС! Българинът факир, който живее на фотосинтеза – 80лв месечно, нали?!
Та,… тези пари на много хора ще има са от помощ и ще им дават финансова независимост да си търсят все по-доходна работа. А, има ли нещо по хубаво от това”?

40.Вехади Солейко – „И как ще бъдат финансирани, болници, училища, библиотеки, детски градини…?“
Отг.: ” Проекта ББД акумулира средства само от ДДС и Акциз, които ще се преразпределят. Пенсионни фондове, пари събирани от самоосигуряване (за пенсиите!) и здравното осигуряване  си остават,… тоест,  тези институции ще си функционират с тези пари, с които са си били до сега, но ако се развие икономиката (което ще е факт!) – събираните парите в това отношение, също много ще нараснат. Това е причината спокойно да прогнозираме, че всички натрупани дългове и „дупки“ в тези бюджети, в бъдеще няма да ги има!`
За подробности изгледай и филма и виж, че и към момента 4 работещи човек издържат 6 неработещи, което е много показателно, че системата ще работи!
И друго… В бюджета остават много пари от други данъци (корпоративен данък, държавни такси, мита, имоти… и т.н.!) Всички тези пари от бюджета ще са достатъчно да се издържа държавната администрация… А да не говорим, че с електронното правителство ще се наложи цялата администрация да се свие и пренасочи на друга работа. Работа, която държавният служител ще си открие, стимулиран от ББД, а няма да разчита на социални помощи, ако бъде уволнен като сега, и после да работи в сивата икономика”.

41. Вехади Солейко – “Всичко зависи от нивото на съзнание…Някои ще ги пропилеят тези пари от ББД, за няколко дни.”
Отг. : “Нали всеки има свободен избор?! Ти сега не можеш ли да изпиеш и изядеш заплатата си за две дни?
Ако опасенията ти са, че ще се стимулира ленност и мързел – в филма е отговорено, защо това не може да стане… Само 10% заявяват, че няма да работят?! То само в къщи пред хладилника стои ли се? А трябва да се знае, че кредитната карта все някога ще свърши и трябва да се чака другият месец?
В тази насока аз се притеснявах ПОВЕЧЕ за младото поколение, но стигнах до следният извод в т.13 -

“ж) Няма ли с ББД да създадем едно мързеливо и лениво младо поколение? – Механизмът с кредитни карти, които да не позволяват този доход да се харчи за развлечения по барове и дискотеки, ще стопира леността и ще подтиква към обратното – към креативност, трудолюбие и творчество. Навярно ще има и такива които ще заседнат зад бутилката и лесния начин на живот, но вижте – това ще е ЕСТЕСТВЕНИЯТ подбор, който ще влезе в действие. Нормалните деца, които са възпитани с добра ценността система ще имат прекрасни възможности да развият своя потенциал и заложби, а другите – насила не можеш да ги накараш да водят нормален живот. Вторите ще имат два варианта – или да се сравняват по първите и да живеят добре, или да продължават да са пиянстващи аутсайдери, но това рано или късно омръзва, а и здравословно не може да се понася”.

42.Boika Stamboliiska – “това го има в арабските държави но там има петрол, което значи, че в България е невъзможно да стане!”
Отг.: “Мисля, че не си права, защото САМО природните богатства, не могат да са признак за заможна нация и стандарт…
Вземи пример с Швейцария? Там имат ли петрол, газ? Имат един чукари и високи планини? НО,… тези с петролните залежи не взимат ли кредити от тях и къде си държат парите?
Виж сега… Ние имаме по-голямо предимство от държавите богати на петрол!
Нашето предимство е и в това, че България е с плодородна почва, имаме над 150 минераллни извора, откриха и газ, има руди (метали и злато!),… прекрасни планини, великолепно море…
Та,… ако вдигнем икономиката с ББД, не ще стигнем Швейцарците, ами ще ги и прескочим, а на джамахириите, които разчитат само на кранчето на петрола, за да си вдигат стандарта – ще бъдат изненадани в близко бъдеще”!

43.Rumi Sanova, питаш – “ще споделиш ли информация за партиите,които са го вписали в платформата си като наближат изборите?”
Отг.: ” Проектът  е нов и още не е популяризиран, тоест  партиите чакат да се заговори за него, за да го включат навярно в платформите си… Нищо даром не става, а пък и политиците нали знаеш, че няма да се юрнат сами да прилагат проекта, за да им се покаже невежеството и некадърността?! Този Проект ще отсее ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ, а такива са малко в политиката!
ВАЖНО! Има за сега само една партия ДЕН, която още преди да се напише настоящият Проект, говореше за ББД. В документите си имаше някакви два неразбираеми файла. Първият с три страници обяснения какво е ББД , а вторият – копие на субтитрите на филма. Накратко – общи раздумки!
Към днешна дата (15.03.2013г.), тази партия е копирала 1/1 настоящият Проект в 13 точки, като го е орязала в неудобните за нея части – решили са да дават не само на пълнолетни граждани ББД, а на всички + посочили са като възможна сума 1000 лв./месечно.
Аз нямам претенции, че някоя партия ще си открадне моят труд по Проекта, защото последният съм го ПОДАРИЛ на всички. Въпросът е да се ВНИМАВА МНОГО, КОГАТО ПАРТИИТЕ ГО ПОПРАВЯТ!
Защо? – защото например  подобни поправки, които е направила партия ДЕН върху Проекта, държавата ще фалира от порядъка на 1-2 години.
ИЗВОД – не вярвайте на всеки политик, който ще ви говори за ББД, а гледайте дали той спазва Принципите и Конструкцията на изначалната разработка на Проекта. Има политици, които за да се домогнат до властта, могат да вкарат всякакви безумно понятия и и деи в термина „Безусловен Базов Доход“.
44.Jordan Franz – „Не може ли в ББД да влизат и други пари от златни мини, договори за газ и т.н., за де е той по-голям?“
Отг.: ” Принципно си прав, че това е възможно, но не е препоръчително. Държавата ще има нужда също от издръжка (училища, военни, полиция, администрация!) Тоест  все институции, които вземат някаква част от това ДДС и Акцизите, за да се издържат НА ТОЗИ етап!
Идеята е да не се смесват подобни допълнителни приходи с приходите, формиращи ББД. В Проекта се предвижда дори идея за отделна сметка и твърдо да се съблюдава да няма преразпределение между различните приходи, за да няма злоупотреби.
Накратко – разумно е всички допълнителни доходи извън ДДС и Акциз, да си остават за погасяване на държавни разходи. Защо? – защото, това ще стимулира КАДЪРНИЯТ управник да запретне ръкави и да намира повече доходи, за да си обезпечи материално, назначената от него администрация!
В обратният случай – се стимулира само некадърни управници, които преливат пари от едни сметки в други, както сега става… Погледни какви „дупки“ (дефицити!) има в здравеопазването, осигуряването и т.н. Така ли де е и за напред”?

45.Jordan Franz – “Ганьо воден от още по-голямо желание за по-добър живот ще си върти далаверки ще си кара личната кола а тя ще си прави разходи и ще си усвоява ДДС-то., а от къде тогава базов доход?”
ОТГ. : ” Подобно нещо НЕ Е ВЪЗМОЖНО!
Защо? – в проекта е обяснено, но ще повторя – ДДС-то няма да се усвоява!
В проекта е анализирано и ползите и вредите от това…
Ето ти два текста по въпроса…
7. з) няма да има ДДС измами! Защо?- защото то вече няма да се усвоява. Към настоящия момент ДДС-то е като принудителна мярка, приложена към бизнеса, за да подобри пазарната система.
Пагубно ли ще е тази принуда за бизнеса? Ползвайте горната аналогия в т.4-ри и мислете… Представете си, че все едно ДДС-то е като една поддържаща система, която инжектира малки дози и така кара да тупти едно Сърце принудително, за да изтласква то кръв/пари, и за да не спре! Полезно ли е това? В тази насока можем да намерим корените на злоупотребите и кражбите относно този косвен данък, но няма да задълбаваме в тази насока.
При пазарни системи с внедрен ББД в нея  Сърцето тупти в собствен естествен ритъм, тоест  то върти кръвта/парите по нормалните закони на пазарната икономика, а не принудително. Принудата води след себе си злоупотреби – това също е неписан Закон!

13. л) Няма ли да са притеснени фирмите, ако нямат възможност за данъчен кредит? – Да, въпросът е основателен! Усвояването на ДДС (данъчния кредит!), е именно с цел засилване на предприемчивостта на бизнеса. За жалост обаче той засилва и алчността, и склонността към злоупотреби и далавери. Замислете се – имате ли познат бизнесмен, който не прави непрекъснати сметки, кои от частните си материални активи, да ги води на фирмата, за да може да приспада ДДС?! Това честно ли е? И това го правят обикновено почтените бизнесмени! Останалите – кроят схеми как може с фиктивни сделки да източат милиони, като данъчни кредити, без да са развили никакъв бизнес… Примерите в това отношение не са само в България, а са навсякъде по света. Това е проблем от световен мащаб”!

46. Jordan Franz – Личи си че си икономист, защото си показал цялата схема за калкулация и надчисляване на ДДС като на тази база изтъкваш опасност от много трудно определяне на ББДоход!
Отг.: ” Накратко – опасенията са ти неоснователни! Къде грешиш?
Не си разбрал, че ДДС-то и Акцизите ще са СУМАРНО събрано перо, което ще се преразпредаля после по равно, за всеки пълнолетен! Тоест – това може да се нарече и някакъв нов данък, но за сега го наричаме така, за да се разбере по лесно Идеята!
В този смисъл всички тези сметки които си ги направил – как се изчислява ДДС – са излишни! Защо? – защото след въвеждане на базовият Доход, вече ДДС-то няма да се смята по този начин! (това ще е също удобство за фирмите, от гледна точка на осчетоводяване, които е споменато в Проекта!)
Примерна идея – може да се приема 20% или повече % (въпрос на изчисления?!), да се начислява като КОСВЕН данък (подобен на ДДС!), което ще върже баланса и ще се плаща от крайният потребител… Няма приспадане на ДДС! Няма усвояване на ДДС! Няма кражби на ДДС!
Към тези събрани пари от този данък, който за сега наричаме ДДС, се прибавят и събраните пари от Акцизи, а парите от тези две бюджетни пера – се събира в ОТДЕЛНА СМЕТКА, за да се преразпределят и върнат обратно при от Народа”!

47.Jordan Franz – „Кога ще се начислява този данък – непосредствено преди крайния потребител (в магазина) или навсякъде по веригата?“
Отг.: ” Това може да се реши от икономистите, а целта им трябва да е в насока – да е по удобно и да се облекчат фирмите от тромавото счетоводство!
Моето лично мнение е, че трябва да се събират проходи за ББД, като се облагат продуктите като краен данък. Тоест,  да се облага крайната цена в магазина на стоките, за да се смята лесно и да няма двойно данъчно облагане,… което те притеснява навярно?! В този смисъл сметките на фирмите ще са много по- чисти, ясни и лесно ще се правят, нали?
Все пак,  това са подробности, които трябва да ги решат “умните глави” (икономисти и финансисти!), на които им се ПЛАЩА да вършат това!
Ние (ОБИКНОВЕНИТЕ граждани!) трябва да знаем и да държим само на следните ДВЕ неща -
- Проекта РАБОТИ ТЕОРЕТИЧНО и това са го доказали германците! (да гледат филма, който не вярва!)
- Проекта е РЕАЛНО ПРИЛОЖИМ за България, защото сме го защитили по Принципа на Аналогията и сме казали на тази база, къде да се внимава, за да не го “абортират” новият организъм, преди да го изродят икономистите и политиците”!

48.Jordan Franz – „Ако искаш да имаш успех говори ясно и с цифри.В противен случай търсиш популизъм и заблуда в населението!“
Отг.: ” На този често задаван въпрос съм отговарял десетки пъти, но сега ще отговоря отново така – ЦИФРИТЕ са във филма т.13 а)!
Който иска,  да го гледа и да види как е доказан ТЕОРЕТИЧНО модела ББД, че работи и то от германски икономисти и финансисти!
Точните цифри за стартиране на ББД в България  ще ги направят наши икономисти и финансисти на кръгли маси и с дискусии, а не ние – обикновените граждани, които им плащаме заплатите на тези специалисти!
И друго… Не е честно да ме упрекваш в популизъм, защото съм написал Декларация! Тя е на края на Проекта и в нея се казва – не искам авторско право и НЯМА да ставам нито политик, ното водач на протести…
Питам тогава – защо да съм популист? Защо да заблуждавам някой? С каква цел”?

49. Toni Bajdarov – „ББД е възможен и ние това сме го доказали и ще го приложим! Като начало може да се преразпределят по 1000лв./месечно, за всеки гражданин като пожизнена рента, без значение на това, дали той има пълнолетие, както е описано в Проекта“
Отг.: ” Г-н Баждаров, навярно вие може да си позволите такива популиски и несъстоятелни твърдения като политик (лидер на партия ДЕН!), но за мен те са откровена лъжа и манипулация!
Да се твърди подобна нелепост за месечен доход от 1000лв., който да се плаща и на непълнолетни  е убийствено нещо за проект за ББД, като последният ще фалира при такива условия, в рамките на около две години!
Защо? – подробности може да прочетете в Проекта, където е обяснено, че подобно нещо единствено ще стимулира ромската раждаемост. Как? – като няма да се намери нито една ромка, която да не иска или да не я принудят да ражда през година, ако това носи допълнителен доход за домакинство от 1000лв., за всяко новородено дете! В проекта е обяснено и как този проблем с „ромският бизнес“ ще се уреди, но Вие сте го копирали като програма на партията си, но сте ИЗРЯЗАЛИ този неудобен за вас момент.
Нека да си отговорим, защо орязахте Проекта? – Отговорът  е прост! Защото в Пазарджишският район Вие предимно разчитате на ромският вот, който лесно се купува с щедри обещания, каса бира и кюфтета! Ясно е, че вие защитавате ББД, но ако в него залегне теория, която ще накара ромите да работят и да планират децата си, за вас няма да се намери и един ром, който да гласува.
За да не са необосновани тези мои твърдения, говорих и с главният ви икономист (в чат и по групите!), който не можа да обоснове тези ваши щедри обещания с никакви цифри и сметки. Основната тезата на г-н Андреев беше, че сметките са „тайна“ за да не ви ги открадне някой?!
ДА! „Тъй рече господин Андреев“, което може да го прочетете в групата за ББД във фейсбук и на много други места.
Съвети – не отваряйте запушени вече „дупки“ в Проекта, защото парите ще изтекат за нула време. Ако сте почтени и добронамерени – търсете да откривате нови „дупки“ и предлагайте решение на тези проблеми. В този смисъл се придържайте стриктно към Проекта, а ако изрязвате нещо  се мотивирайте убедително, за това! Не манипулирайте и запомнете – царските обещания като „вервайте ми!“, не са актуално вече”!

50.Dimitar Petkov – „Не може ли ББД да се въведе първо при социално слаби,пенсионери,болни и ако работи да се въведе постепенно и за другите”
Отг.: ” Подобно нещо единствено копира НАСТОЯЩАТА социална система, която не работи! Система, която преразпределя 60% от данъците, а бедните са си отново бедни. Защо? – защото корумпирани политиците и сива икономика източват тези средства от социалните системи. Порочният кръг от непрекъснати кражби в подобни системи е безкраен. Чрез въвеждане на ББД, този кръг ще се разкъса!
Накратко е нужно е да се разбере следното – Безусловният Базов Доход НЯМА нищо общо с никаква социална система за подпомагане”!

51.Въпрос – “Никола, аз подкрепям Проекта, но не съм икономист?! Как да го защитавам? Къде са ни сметките? Само с идеология, не ми се получава.”
Отг. : “Да се защитава проекта икономически, НЕ Е НЕОБХОДИМО от обикновеният човек.
Защо? – защото Проекъта е доказан, че работи ТЕОРЕТИЧНО, и то от германците. Който иска икономическа обосновка – да гледа филма в т.13, а) , където не само е показна неговата възможност за реализиране и ползите от него, НО е направено и добро социологическо проучване…
Запомнете – настоящият Проект е ИДЕЕН!
Какво значи това “идеен”? – това значи, че ние вземаме анализите и сметките от германците и ПОСОЧВАМЕ как те ще се впишат в българската действителност.
Тоест,  показваме конструкцията (принципната схема!), която трябва да се спазва от НАШИТЕ си икономисти, когато смятат и изчисляват по Проекта. В този смисъл Проектът  е нещо като „скелет“, на който трябва да се опрат сметките на икономистите, за да не допуснат ПРИНЦИПНИ грешки, в сметките си. Грешки, които могат да отворят “дупки” след въвеждане на ББД, … и така Проекта да се провали!

Да припомним накратко – какви са опасностите, с които да се съобразяват българските икономисти? (в материала е показано за външни и вътрешни такива, в отделни точки, които трябва да се прочетат по-подробно!) Застраховката обаче Проекъта да не се провали, е в това, че сметките трябва да са съгласувани и в няколко други важни направления…
- да не се включват в сметките непълнолетни граждани!
- да се ползват кредитни карти и лично боравене с тях!
- да се предвидят “буферни фондове” като предпазна мярка.
- ББД да е като “плаваща” величина, която да се изчислява и изпълнява ежегодно със Закона за държавният бюджет!
- да залегнат Маастрихтските критерии, валидни за Еврозоната, в НАШАТА Конституция, което да ни предпази от некадърни управляващи.
(това накратко за опасностите, а за подробности – вижте в проекта!)

Обобщавам , точно в това е ИДЕЙНОСТТА на Проекта – да посочим къде ще са “дупките” и проблемите за в бъдеще, ако въведем ББД, които могат да го провалят. На база на тези идеи за провали – икономистите и финансистите в България – ДА СМЯТАТ, защото за това им се плаща и за това са учили!

Накрая… Разберете! – не е нужно да си икономист, за да защитаваш нещо РАБОТЕЩО И ДОКАЗАНО вече от други икономисти, както е в Проекта! Просто ние трябва да призоваваме икономисти и финансисти в България да смятат! Просто изисквайте от тях да си вършат работата, а който каже че – “НЕ СТАВА!” – да ходи в чужбина да се образова (примерно в Германия!), а на негово място да дойдат други, по-кадърни. Това е”!

52. Evgeni – “Нали някой трябва да го плаща този доход и да идва отнякъде?”
Отг. : “Парите за преразпределение на ББД идват от ДДС и Ацизи, които се разпределят после по равно между всички Българи!
Ще си позволя да копирам по точно -
“3. Как ще се финансира ББД?
Финансирането ще става предимно от две пера от данъци, които постъпват в бюджета – Данък Добавена Стойност (ДДС) и АКЦИЗИ.
Принципът е – тези два данъка да се връщат пряко и равноправно при всеки гражданин, независимо от това дали той работи нещо в дадения момент.“
В този смисъл, няма как от тези два данъка да няма постъпление в бюджета. Защо? – защото те са косвени данъци и ако няма събрани пари от тях, значи няма НИКАКВО потребление на никакви стоки… Това възможно ли е?
И друго… Ако се има някакви притеснения в тази насока, то това навярно са за размера на ББД, който ще е обвързан със постъпленията и събираемостта на ДДС+Акциза. В отговор на друг въпрос правих невъзможните и хипотетични сметки, при които само 20% от Българите работят. Дори при това положение пари за преразпределение на ББД отново ще има, но този доход ще ни е достатъчен навярно, само да си вземем безплатен хляб”!

53.Evgeni – “искам да те питам как и откъде от фалирала икономика ще начисляваш ДДС и акцизи?”
Отг.: ” Тези пера винаги ще ги има в бюджета (ддс и акциз!), и това ще е така,  докато потребява някой, разбираш ли? Ако допуснем, че ДОРИ нямаме собствена икономика, потреблението ще се захранва от външна икономика, а на тези стоки пак се слага ДДС+Акцизи, нали? Тоест,  това са косвени данъци и се калкулират с надценка върху стоката, който се купува от крайният потребител.
Както се вижда, нивото на развитие на дадена икономика, не влияе пряко върху възможността да има или не БДД, а влияе по-скоро за размера на ББД.
И друго… С въвеждане на ББД, ще се даде мощен тласък на развитие на всяка икономика. Подобна теза е обяснена в Проекта и можеш да я разгледаш обстойно и да видиш колко големи икономически ползи ще има, след въвеждането на подобен доход”.

54. Ficheto Bacardi – „Да попитам – защо трябва да се трошат луди пари за този Проект, за неговото администриране и т.н. и така само да се увеличава отново прекият рекет от държавата?“
Отг.: ” Това е необходимо, защото ако човек има лош и неблагоприятен период от живота си – безработен е, лошо здраве, психологична криза и т.н. , той да може да излезе по лесно от подобен омагьосан кръг.
За „рекет“ може да се говори само, ако имаме сегашните условия при които се събират данъци и те се разпределят по измислени социални схеми от политиците. При въвеждането на ББД, рекет не може да има!
В този смисъл, преразпределение на събраните средства от държавният бюджет съгласно Проекта ББД, дава единствено – СИГУРНОСТ И СТАБИЛНОСТ на гражданите на една страна”!

55.Reni Kazashka – „Няма ли Проекта ББД да подстрекава безработицата? „Дупе знае две и двеста, нали? Което би сринало и без това срината ни икономика.”
Отг.: ” В германският филм цитиран в т.13 а), е дадена икономическа обосновка и социологическо проучване, което показва точно обратното – при въвеждане на ББД икономиката се възражда, а не се срива!
Смисълът е в това – дори и да получаваш някакъв базов доход, омръзва да си стоиш в къщи и да седиш без работа… Плюс това ББД не е панацея, тоест дори и да го имаш, остават да се покриват и други разходи – за забавления, заведения, дрехи, почивки и т.н. Следователно, ако искаш само да харчиш ББД – за тези “екстри” няма да имаш пари, нали? Това ще стимулира да работят хората, а не да лежат в къщи, което пък ще оказва много благоприятно въздействие върху икономиката. Разликата обаче ще бъде в това,  че хората ще търсят спокойно, без страх и стрес любимата си работа, а няма да работят като сега – за жълти стотинки, притиснати от финансова безизходица”!

56.Daniela Dimitrova – „Г-н Дамянов, защо залагате на електронни карти?”
Отг.: ” Идеята е в това, да не се ползват кеш пари! При липса на кешови разплащания няма да може да се купува чужда валута, акции или да се правят други подобни инвестиции. Това са все неща, които няма да стимулират нашата икономика, а сам ще затварят отново паричният поток в банките!
Друга причина за въвеждане на кредитни карти е – да няма злоупотреба с тези парични средства. Тоест, да не те чака някой пред пощата и да ти иска рекет или да ти вземе парите по друг насилствен начин, за да търгува с нея?!
В тази насока е предвидена предпазна мярка с кредитната карта – всеки ЛИЧНО или чрез мъжа/жена си, да може да си плати тока , парното или храната! С други думи казано – покриват се и се гарантирт БАЗИСНИТЕ нужди на хората (такова е заглавието на проекта, нали?), като се минимизират всякакви злоупотреби, тези пари да се ползват за други нужди”.

57.Daniela Dimitrova – „Ще мога ли с тези виртуални пари да си купя храна примерно от магазинче каквито ги има във всеки квартал?“
Отг.: ” Парите от ББД кредитна карта, може да се купуват хранителни стоки и да се покриват базови нужди (ток, вода и др. режийни!)…
Ако магазина, от който сте решили да пазарувате има постерминал за обработване на кредитни карти, няма проблем да си похарчете там своя ББД.
Прието е – да не се ползват тези карти за почивки и развлечения, за да се стимулират хората да работят, ако искат подобни екстри, които не бива да се подаряват безусловно, а да се заработват”!

58.Таня Иванова, казваш – “В нашата държава трябва да се Р_А_Б_О_Т_И., а не да се подаряват пожизнени доходи като ББД! ”
Отг.: ” МНОГО си права! Проекът подсигурява точно това – дава свобода, която ни гарантира да направим своя Избор и да работим това, което ни харесва! В Проекта е показано, как хората ще се стимулират да работят, защото ББД ще покрива базови нужди, а ако човек иска да има висок жизнен стандарт – той трябва да си го заработи.
В този смисъл, в настоящият момент има доста хора, които искат ДА РАБОТЯТ, но не им се работи за жълти стотинки или за без пари, както се оказва в много случаи, когато заплатите от фирмите се бавят или не се плащат. Това е и причината много Българи да емигрират!
И друго… Не може да се определи кой работи и кой не работи?! В смисъл – има много творчески професии като художниците и писателите например, които можем да смятаме, че сега не работят съгласно нашето субективно мнение,… то времето може да оцени нещата по друг начин, нали? Замисли се за това – в историята има изключително много примери с творци, които са умрели в мизерия и глад, а после времето е доказвало, че техните творби са безценни… Чрез въвеждане на ББД няма да има вече подобна несправедливост, нали”?

59. Bogdana Georgieva – “как ще стигне проекта до управниците”
Отг.: ” Разпространението е въпрос на лична Съвест и Отговорност на всеки, който се е запознал с Проекта! Въпроса ти ми се струва малко неправилен, защото не бива да се пита “как ЩЕ стигне…” , а – “какво бих направил АЗ лично, за да стигне да управляващите”
В този смисъл, аз каквото можах – направих. За други отговорност не мога да нося! Една седмица го писах + докато изчерпих лимита си за безплатно разпространение във ФБ, информирах приятели + споделих в някой групи + ще отговарям на въпроси тук… Това е от моя страна!
Мога да ти дам идеи, ТИ какво да правиш? -
а) – Пусни го в групи или на приятелите си във ФБ за обсъждане, а ако има неясноти – заповядайте в моят профил.
б) – Издири профили на партии и коалиции и им го пусни на станата, за да се запознават.
в) – Намери мейлове на Президента и депутати, и им изпрати Проекта на един уърд.
г) – Издири профилите на хората – ЛИЦАТА НА ПРОТЕСТИТЕ, и ги информирай на ЛС… Нека тези хора като ходят на кръгли маси с Президента, да знаят какво да искат, а не да искат 5-10 лв. да падне тока или да се национализират ЕРП-та?!
д) – Регистрирай се във форуми извън ФБ и го предложи на хората там… Навсякъде се обсъждат протестите, използвай това, за да не се озлобяват хората и да не искат те анархия?! Можеш да ползваш линк от страницата “Споделена Светлина”, която се вижда и за НЕ потребители на ФБ…
е) – Разпрати Проекта по страниците на електронни медии… (ползвай линк отново на страницата, за удобство или файл, ако предпочетеш?!!)
Накратко – няма какво да се чудим или да разчитаме на други, а трябва да се действа така, както всеки го чувства?! Прегърнеш ли Проекта добронамерено и отговорно – Сърцето ще ти покаже как да постъпваш, а Разума ти ще генерира все нови и нови идеи за разпространение”.