Допълнителни ценни коментари и мнения за Безусловния Базов Доход

Допълнителни ценни коментари и мнения за Безусловния Базов Доход

Приятели, не мога да повярвам, че националната телевизия БНТ, която е уж трябва да е майка, а се държи като мащеха към Народа!
Сутринта гледах кастингите и класациите на кауза.бг !
Отстранили са Иван Андонов, който се е явил да защитава Проекта “Безусловен Базов Доход за всеки Българин”. Отстранили са го наравно с проектчета като “да въведем законно леката дрога в България”, ПРЕДСТАВЯТЕ ЛИ СИ ???

Възмущението ми е ОГРОМНО, след като прочетох в материалите им, че уж те държели не само да се казвали каузите от младите, а да се работело за тях?!
В момента Иван с много свои приятели обикалят страната и спят в бараки, за да може да показват сутрин плакатите за ББД пред камерите на ТВ7 и да будят Народа! Отделно след живите предавания разясняват на всеки заинтересован гражданин и раздават материали/листовки, които финансират сами!

КАКВО ДЕБЕЛООЧИЕ И КАКВА СЛЕПОТА “журналистическа”, А ???
И то не от друг, а от журналисти, които ядат хляба на народа и им се плаща от държавния бюджет?!
Приятели, давайте идеи да изправим тази несправедливост?

 19-04-2013- Какво си мисля днес? - гледах преди малко сутрешен блок по БТВ – политически диспут насложен върху живо включване-репортаж “оглозгано село”. Ужасна картина! Трагедия…
Значи, от една страна възрастни хора от с.Бръшляница и с.Мечка, които са обирани систематично от ромите до шушка (кокошки, пръскачки, храна от фризери, железни врати и огради и т.н.), но полицията не вземала мерки, защото кражбите били нищожни (под 200лв!). От друга страна – 6 досадни политически физиономии на прехода, които не само са ни оправяли 23 год., но продължават да спорят с безумните си идеи, говорейки отново със шаблони като – “ще засили борбата по високите етажи на властта” + “ще направим органите ефективни” + “ще направим закон за неприкосновената частна собственост” + “ще направим полицейска реформа” + “ще назначаваме във всяко кметство полицай” + купища идиотщини и безумия, които обраните възрастните женици иронично започнаха да осмиват. Поклон пред тях, че имат сили за това!
Докога така Приятели? Няма ли да спрем най-накрая този ад и тази подигравка с Народа български? Няма ли да кажат тези политици нещо ново? Не им ли се протъркаха вече старите плочи?

Добре! Какъв е начина? – той е елементарен… Въвеждане на “Безусловен Базов доход за Българите” (прочетете НАДПАРТИЙНИЯТ Проекта, при желание?!)
Питам – ще има ли ром или дребен престъпник, който да посегне на чужда собственост, ако заради тези откраднати 300-500лв. той ще отиде в затвора и няма да получава там своят гарантиран ежемесечен ББДоход?
Не е ли лесно? – сменя се законодателствато и за дребни кражби и престъпления – се предвиждат САМО ЕФЕКТИВНИ присъди като е на запад,… примерно от 6м. до 3 години!
Е…?! Ще имаме ли кражби при това положение? Ще има ли луди, които да крадат, знаейки че за това си деяние – може да лежат в затвори с леки режими и да работят задължително като чистачи и боклукчии по улиците, например?
И още… – представете си как няма вече да ни трябва да увеличаваме полицейската машина, а дори обратното – тя ще намалява и няма да гълта разходи от над 1 милиард и 100 милиона лева годишно!
И още… – представете си как работата на съдилищата вече ще олекна и те няма да са зарити с така наречените случаи – “кокошкарски истории”.
И още… – представете си, как народът вече ще вярва на съдебната система и на МВР и като види, че някой краде, няма да го подмине и да каже – “ами какво от това?! И без това няма никой осъден, защо да си навличам беля?!”

Схващате ли красотата на “картинката”? Видяхте ли само едната “малка” полза от това, ако се въведе ББД? Ако е – “да!”, то вземете да видите и другите безброй ползи в точка 7 в Проекта, за да усетите още по-голямата значимост, полезност и величие на тази Идея!

Накрая искам да споделя… Аз всеки ден си мисля и чета за Проекта и ако искате вярвайте – ежедневно откривам прекрасни неща, които ще ни се случат като следствие, ако се реализира той.
Мислете си Вие, Приятели. Мечтайте! Вниквайте в Идеята за ББД и се наслаждавайте на красоти и хармонията, които тя носи след себе си. Българите заслужаваме добро бъдеще, което сега ни се поднася на тепсия, но ще можем ли да използваме този шанс? Това е въпросът!

Какво си мисля днес? – ЗА ИЗБОРИТЕ си мисля! :)
Идва предизборната кампания, в която изложили се политици пак ще ни предлагат голи куки да кълвем, а някой от нас ще се хванат и без куки…
Както обикновено, всички партии ще ни предлагат клозетните си материали – как ще намалят безработицата, тоест,  как ще увеличат работните места във свързаните с тях фирми + как ще се грижат за социално слабите, за които навярно ще намалят от хиляда на петстотин необходимите документи за регистрация + как ще интегрират ромите, които не искат интеграция, а по-големи помощи…
Позната картинка от 23г. насам, нали?
Лъжи, лъжи,… ЛЪЖИ, ОМАЗАНИ С ОБЕЩАНИЯ!

КАКВО да правим? – Лесно е!
Нека да искаме САМО Безусловен Базов Доход!
Вижте… Замислете се?! – какво ни интересува кой политик какво обещавал и колко кадърен бил той? Не ни ли интересува само да ни върнат ПРЯКО И ПОРАВНО НАШИТЕ пари като ББДоход, а “не да правят с нашата пита, чужд помен” ???

В този смисъл изходът е следният – ВСИЧКИ политици да приемат консенсус за ББдохода , да седнат на предизборните маси и да кажат икономистите им:  – Ние предлагаме 150 лв ББДоход, другите 250 лв, третите 200лв… и т.н. и да се ОБОСНОВАТ, защо толкова предлагат!
Политиците пък да кажат:  – Ние ще защитим ББДохода с Конституцията така и така + ще въведем тези и тези закони, за да го приложим по-лесно ББД-то. ТОВА Е!

Е…? Питам: – Не е ли лесно, ако искаме само едно – Безусловен Базов Доход? :)
Не е ли лесен контролът така? Тоест, който и да дойде на власт, ако не си изпълни обещанията – ВЪН И НИКОГА ПОВЕЧЕ В ПОЛИТИКАТА, а на гърдите му етикет – “Некадърен”! На това се казва  ефективен, лесен и простичък контрол, който може да го прави дори възрастен дядо/баба, гледайки си месечния ББдоход по картата, нали?

Приятели…Сънародници… БЪЛГАРИ!
Нека този път да кажем високо: – СТИГА и ПРЕСТАНЕТЕ с този популизъм и вашите клозетни политически програми, уважаеми Г-ДА политици!
Дайте ни БЕЗУСЛОВЕН БАЗОВ ДОХОД и покажете, че истински сте загрижени за Народа си, а другите обещания си ги дръжте за Вас!

 

Някой хора обявяват Проекта “Безусловен Базисен Доход за всеки Българин” за утопичен, а в Европа вече го обмислят сериозно и водят дискусии за него, правят референдуми и т.н.
Прочетете в  категорията ЕВРОПА ЗА ББД – “Съветът на Европа открива дебата за базовия доход 11 март 2013 г.” Много интересен материал!

Дали ще проспим шанса си – от НАС си зависи!
“Ние ги водим с една обиколка Европейците”, както се казва… :) ))
Остава ни само да “прогледнем” като Народ и ДА ПОИСКАМЕ!
Казано е:  – “Ако детето не проплаче няма кой да го нахрани,… нали?
Та,… ако имаш още сили Българино да мизерстваш и гладуваш – стискай зъби и мълчи! :) ))”

 

Ще ви предложа един актуален и забавен коментар, който е надпартиен…
Онзи ден гледам и не мога да се начудя  как “загрижени” политици в диспут по телевизия, “помагат” на Българина да забогатее… ?! Едни предлагат откриване на 200 хил. работни места, други – по малко, трети – повече,… но има вече и такива, които само обещават, че ще “топят” безработицата. (без цифри!)
“Ще топят” ?! Не разбрах само с хляб или с кифли, ще отопват после “тавата с баницата” (хазната!), която ще им дадем? :)

Да видим конкретно , как се “топи” безработица? – ами, лесно е!
За яснота вземаме пример с тройната коалиция… Увеличаваш държавна администрация ПО ТРИ, и така “топиш безработицата”. “Гениално”, нали?
От друга страна стимулираш партийните си фирми на “братко и батко” като създаваш работни места в тях… “Перфектна” програма! :)
Тази схема се отнася за ВСИЧКИ политици, които са управлявали досега! Не е ли очевадна системата, при която искат да оближат дори и трохите, които са останали  по тавата?!

Питам:  – Тази схема ще може ли да се реализира, ако се въведе “Безусловен Базов Доход за всеки Българин”? – АБСОЛЮТНО НЕ!
Защо? – защото няма да им остане какво да топят на политиците като първо,… и второ,  защото ако искат да топят  ще трябва да си изкарат пари, а не да харчат нашите пари от косвените данъци, които трябва да се връщат при Народа по равно. Така е справедливото, а не политикът да преразпределя така, както той реши, че е “правилно”!
Усещате ли как, ако Проектът ББД проработи,  по ЕСТЕСТВЕН начин ще се пресеят политиците – кадърните от некадърните? Тоест, некадърните ще си отпадат от само себе си, защото няма да знаят как да пълнят хазната, в която пък вече  няма да има излишни пари за разхищение!

Накрая ще повторя… Този коментар го правя като надпартиен гражданин, защото и Проектът за ББД, който защитавам е НАДПАРТИЕН!
Разберете!  – Без да се въведе подобен Проект  винаги ще има политици, желаещи да отопват хазната,…. но както се казва – не е луд този, който яде баницата, а този който му я дава”. :)
Прогледнете Българи и подкрепете Идеята за ББДоход.
Нека да спрем 23-годишната “топинк терапия”, която ни прилагат! :)

 

Как държавата ни принуждава да сме ПРЕСТЪПНИЦИ? – това си мислех днес… :)
Преди време в спор със счетоводител, предложих да се обзаложим на 10 хил. лева, да ми даде една “чиста” фирма с регистрация по ДДС и извършвала дейност не по малко от пет години… И в момента се обзалагам с ВСЕКИ, който мисли обратното и е готов да го докаже!
Има ли желаещи? Разходите по вътрешния ОДИТ ги поемам аз! :)

Вижте!  – ДДС системата ни направи всички НАС нарушители!
Защо? Защото всяка фирма по ДДС гледа да си прехвърли личните разходи като ги направи фирмени. При това положение се намалява месечната дължима сума за ДДС-то, която трябва да се внася в държавния бюджет!
Няколко примера, за да стане още по-ясно:
- уж служебните автомобили, които се ползват като лични (мерцедесите и мазератитата на ЧЕЗ са такива, за това са ви и такива сметките!)
- горивото и поддръжката за тези “фирмени” коли.
- наемите на помещения, ползващи се за лични нужди, но които се отчитат като фирмени.
- сметките на уж фирмените телефони, но които се ползват за семейството, цялата рода до 9-то коляно.
- битова техника (лаптопи, компютри, домакински уреди и др), които се пишат за активи на фирмата, но се ползват в семейния бит…
- и не мога да се спра да изброявам… но се налага, за да сме кратки! :)

Накратко системата е :  осчетоводяваш всички лични неща на фирмата си и има два варианта – ако не ти направят проверка до 5-години, значи си чист като сълза;  ако те хванат, не е страшно! Плащаш  там някаква символична глоба и възстановяваш злоупотребата.

Питам – при тези факти, има ли фирма, която НЕ Е ПРИНУДЕНА ДА КРАДЕ?
Системата е – ако не крадеш, не си конкурентноспособен. А и защо да не крадеш,  като това си е негласно позволено!

РЕШЕНИЕТО НА ТОЗИ ПРОБЛЕМ? – подобни кражби се преустановяват автоматично и по естествен начин след въвеждането на НАДПАРТИЙНИЯ Проект “Безусловен Базов Доход за всеки Българин”! В него е обяснено как ще стане това?!

п.п. облогът,  който обявих в началото е АКТУАЛЕН!

 

Ще ви разкажа нещо много интересно и забавно…
Вчера един 83 год. старец, на който му бях дал експериментално да прочете Проекта “Безусловен Базов Доход за всеки Българин”, още преди две седмици, ме изненада и каза, че го разбира?!?! … Не можах да повярвам! Той няма и средно образование, но може да чете!
ГОЛЯМ СМЯХ! :) ))
Казах му:  “Да бе,… ДА?! А знаеш ли какво е косвен данък?”
Той ми отговори:  “КАК да не знам??? Това е ДДС-то, което ми взема енергото и го гледам всеки месец на сметката си! Мръсните им гадини! (цитирам го в смекчен вариант!) Да ни го дават обратно и по равно! Това е!”

Питам се – ако на един такъв възрастен човек му става ясно за ББДохода, а на един политик – НЕ, тогава нужно ли е да избираме да ни управляват подобни некадърници, ОТНОВО?!

Отговорих си и на един друг въпрос – защо много интелигентни хора, не разбират Проекта?! Отговорът  е – защото са прочели само заглавието му! :)

Навярно в скоро време ще направя един клип и ще ви го пусна тук… Сюжетът  ще бъде  как няколко бабички и дядовци са разбрали Проекта ББД,… и как могат те да ни го обяснят!
Предусещам, че резултатът  ще е смазващ за нас, които се смятаме за начетени и интелигентни,…. но четем само диагонално или сканираме текстове, без да вникваме в даден материал! :) ))


“Примерни въпроси, за интервю!”

                                       Примерни въпроси, за интервю!

Цел – да може да представяте Проекта стегнато и в рамките на 20-тина минути.

Задача – тренирате, за да може да давате ясни и простички отговори, които да са достъпни за обикновен човек от Народа, който има средно образование и който няма никакви икономически познания!

Пояснение – ще се опитам да задам 9-вет въпроса, и под тях да маркирам само ключови думи и насоки, в които да подпомагат изложението,… за да не разводнявате. Ако сте вникнали и разбрали Проекта, с тези подсещащи думи и изрази, може спокойно да говорите стегнато, точно и разбираемо.

1. Какво е ББД?

- Безусловен Базов Доход! (акцентирайте не ДУМИТЕ! Без- условие е нещо което ви се полага по право! Базов – нещо което ви подсигурява необходим минимум за съществуване!)

Дефиниция – Това е ежемесечен доход, който се раздава на всеки пълнолетен гражданин на РБългария!

ББД представлява нещо като пожизнена рента, която ще се получава, от всеки Българин навършил пълнолетие!

ББД е едно решение на проблемите с бедността и глада в България!

ББД дава Свобода! Свобода, която прави хората независими! Тоест – дава независимост на  хората да могат  без притеснение да договарят условията си на труд , а не да упражняват трудови дейности по принуда, притеснени за своето оцеляване!

2. Как най-кратко бихте описали самата ИДЕЯ за ББД?

(подканяте да се чете така) – Идеята е ясно описана в материал от 5-ет листа! Описанието не е някаква сложна икономическа теория! Материалът представлява своеобразен диалог, в който в рамките на 13 точки (въпроси!) – се дават отговори за същността на Идеята. Целта е така Проектът да е достъпен и разбираем за широк кръг от хора, които не са икономисти или с висше образование.

- СЪЩНОСТТА на идеята – от една страна имаме събиране на някакъв косвен данък в държавния бюджет, а от друга – същите тези средства се преразпределят по РАВНО между ВСИЧКИ граждани!

- (правите съпоставка) Какво е сегашното преразпределение на тези данъци? – с една дума НЕСПРАВЕДЛИВО! Защо? – защото тези пари се преразпределят съгласно усмотрението и предпочитанието на политическата сила, която управлява… Едни преразпределят повече за безработни или бедни, други наливат средства примерно за ромската интеграция или групи с неравностойно положение, трети – се грижат и стимулират малкия и среден бизнес… Обобщено казано – с нашите пари които даваме, се правят ПОЛТИКИ! Тоест – „С ЧУЖДА ПИТА ПОМЕН ПРАВЯТ“!

Много хора ДОРИ И НЕ ПОДОЗИРАТ, че се взимат от тях такива косвени данъци, с които после политиците се правят на „благородни“ или „загрижени“ САМО за определени кръгове от обществото, с цел – да бъдат ПРЕИЗБИРАНИ!

Тази порочна практика е нужно да се преустанови!

3. Как би се финансирал подобен доход? Бедна страна?! Западнала икономика?!

- тънкият момент е че ББД преразпределя КОСВЕН данък! … (казвате с две думи опр.. за пряк данък и за косвен данък!)

Следователно пари за ББД – ще има ВИНАГИ! Защо? – защото винаги ще има някакво потребление, от което ще се събират средства, като косвени данъци (в случая за ББД ще се ползват ДДС и Акциз!)

Питате риторично – Може ли хората да не ядат? Да не си купуват дрехи? Да не ползват ток, вода, електричество? Да не карат колити си?

Уточнявате – въпроса не е в това ДАЛИ ще има пари, а КОЛКО ще бъде големината на ББД? – това зависи от това, колко ще работят хората. Ако работят повече, ще изкарват повече, което значи, че И ще потребяват повече…

При бегли сметки, ако вземем пример с бюджет  2013 г. – ББД може да е 203 лв., но това с колко ще стартира ББД няма значение, важното е да СТАРТИРА и принципно системата да заработи!

Нека да имаме предвид, че Българинът е трудолюбив, особено ако имаме предвид какви трудови подвизи правят нашите сънародници в чужбина, където са стимулирани добре за своя труд!

4.Няма ли да фалираме страната така? От ДДС и Акцизи се събират доста средства, които са необходими, за да се издържат  социално слаби, безработни, пенсии, здравеопазване, държавна администрация (учители, полиция, военни!) ?  Какъв е най-лошият изход/следствие, ако ББД се провали?    

(това е група въпроси, които трябва да разделите ЗАДЪЛЖИТЕЛНО!)

- за социално слаби, безработни – те се компенсират с ББД навярно много повече, защото това е пожизнена рента за тях (доход за цял живот!)

- за пенсии, здравеопазване – всички подобни структури се запазват – пенсионно и здравно осигуряване, фондове към тях, система им за разпределение и т.н.

- държавна администрация (учители, полиция, военни!) – ключовата дума е ОПТИМИЗАЦИЯ! Чрез електронни услуги, ел. правителство, премахване на паразитните социалните структури и звена…

Давате теми за размисъл:

– в България има около 200 хил. човека администрация, а в Холандия, която е ДВА пъти повече като население от нас – 40 хиляди! Явно, че политиците ни са крадливи или некадърни и това трябва да се уреди по някакъв начин?!

Най-лошият вариант? – по лошо от сегашният хал, няма да стане, а събитията с хиперинфлация от 96г. – няма възможност да се повторят, ако се спазва стриктно механизма описан в Проекта!

5. Защо смятате, че ББД е реалност, а не някаква утопия?  Къде са ви сметките и изчисленията?

(важно!) Проектът е идеен! (повтаряте високо!)  ИДЕЕН!

Тоест – той няма за цел да докаже, че Слънце има или че то изгрява и залязва! Той цели обикновеният човек да свали превръзката от очите си и да види Слънцето и да иска вече да е на светло и да не го мамят!

Целта е – без сметки да се покаже, че системата за ББД  е една работеща реалност, която просто трябва да се въведе!

Уточнявате две неща:

- теоретична обосновка и сметки са направени от германците + широко социологическо проучване за въздействието на ББД върху съзнанието на хората. т.13, буква /а/)

- използваме принципа на Аналогията (Подобието!), с който ние адаптираме Проекта към българските условия.

Обобщавате – използваме Природните закони, които съчетани с  теорията на германците, правят Проекта – РЕАЛЕН И ПРИЛОЖИМ за България!

6. Разкажете нещо повече за Принципа на Аналогията? По-точно с каква цел го използваме него? Посочете поне една конкретна полза от него, без общи фраза! (предизвиквате интерес и карате да четат) –  Принципът на Аналогията е изяснен подробно в Проекта!

Накратко – това е природен принцип познат от древността и вдъхновил много гениални учени, за да направят свои епохални открития.

Застъпената идея е в това – че между живите системи в Природата има подобие – работят по аналогичен начин…

Примерно – едно човешко тяло прилича на една държава. Хората са клетки. Група от клетки образуват даден орган. Аналог на Парламента в държавата и неговата роля – е мозъкът при човека. Аналог на  паричните потоци и тяхното циркулиране в обществото е кръвта в човешкото тяло и т.н.

В уголемен мащаб пък можем да приемем Земята като един цялостен организъм, изграден от различни части по подобната схема на разсъждение.

С какво конкретно ни помага това аналогично сравнение?  (две неща!)

- чрез него всеки във веригата си намира мястото и не пречи и не спори с другия! Пример – с какво трябва да правят икономистите?! Нужно ли е да ни доказва, че ББД не може да се въведе? (Слънцето не свети?!) – НЕ! Те трябва да смятат и да кажат – какво количество ББД е възможен! За политиците – те трябва да кажат какви законови поправки и поправки в Конституцията ще се направят, за да се „имунизира“ Проекта за в бъдеще от некадърни или крадливи свои колеги!

- намираме проблеми/спънки/трудности, които биха изправили Проекта пред провал!  Примерно – нали когато има един човек язви или рани, при които да му изтича кръвта, той ще загине. Същото е и при ББД – ако имаме много дупки и течове на пари през тях, системата ще се „обезкърви“ и ще фалира. В този смисъл са разгледани и конкретни „рани“, които ако не се превържат, няма как ББД да просъществува дълго!

7. Какви са пречките/опасности, които могат да направят невъзможно осъществяването на тази идея за ББД? Кога реално е възможно да имаме ББД в България? (разделяте въпроса на две!)

- пречките! – обяснено е доста добре за външните и вътрешни пречки, които могат да спънат въвеждането на ББД. Външните – изяснявате проблемът във Еврозоната! Вътрешните – ключовото е постигане на НАЦИОНАЛЕН КОНСЕНСУС, който е необходим за да се промени Конституцията и да се „имунизира“ Проектът!

- опасностите! – това са  конкретни пречки и проблеми, които ако не се отстранят при стартирането на Проекта, ще го провалят в близко бъдеще от 1-2 години. В този смисъл са предложени много конкретни идеи за да се запушат „дупките“, откъдето чрез злоупотреби могат да се източат средствата за ББД .

Някой от идеите са – въвеждане на кредитна/дебитна карта, без кешово разплащане, личното ползване, без онаследяване , само за пълнолетни, първоначална възможност за разплащане на ББД само за определени стоки и услуги (здраве, режийни, храна…) и т.н. Извод – кога ще има ББД , зависи от НАС и от нашата активност!

8. А какви са ползите от ББД?

Те са изключително много и са описани в Проекта… важното нещо е, че нещата ще се случат ПО ЕСТЕСТВЕН начин, както става във всеки един организъм в Природата. Някой от тях са:

-Стимулиране по естествен начин на икономиката със свежи пари… Очакван голям ръст на потребление, оттам на производство. Отваряне на капиталите, кеширани като „пари за черни дни“…

- Решаване на ромския проблем по естествен начин…!

- Премахване на сивата икономика…! (няма да има бизнесмени, които да не искат да усвояват средства от ББД , а хората ще следят СТРИКТНО за касовите си бележки!)

- Преустановяване на кражбите на данъци… (няма да се мисли как да се открадне данъчният кредит с кухи инвестиции или да се пишат лични разходи, на фирмата)

- Свободна инициатива и развиване на творческите възможности в човека…!

(разгледайте конкретната точка и си изберете любимите ползи, а после ги развийте)

9. Кажете нещо като финал? Кой сте вие г-н/г-жо … ? Какво да се прави за таза Идея?

Няма значение кой съм АЗ! Идеята е ПОДАРЪК за всеки съвестен и отговорен Българин, който е загрижен за бъдещето на България и за нашите деца!

Идеята е надпартийна и няма авторско право!

В този смисъл – просто открийте проекта в Интернет на BBD.BG

Проучете го и се запознайте добре с него.

Прочетете и другите материали с над 60-сет въпроси-отговори  + двете допълнителни бележки „За разбиране и вникване в Проекта“ и „Данъчни разяснения за хора непрофесионалисти“. Изгледайте видео-клипчетата към него!

На страницата BBD.BG  има много идеи какво всеки един от нас може да направи за разпространение на Проекта. Харесайте си нещо спрямо Вашите възможности – и се проявете като ИСТИНСКИ Българин, като се отдадете да популяризирате тези Идея.

Това е!


“Идея за разбиране и вникване в Проект “ББД за всеки Българин”


Познавам много добри, отговорни и загрижени Българи, които ми пишат на лични и споделят трудностите си около възприемането на Проекта. Всички те подкрепят и прегръщат Идеята, но се опасяват, че не могат да я обясняват и защитават… Притесненията им основно са в насока, че те не са специалисти и икономисти  и нямат капацитет да разясняват същността на ББД?!

ВАЖНО уточнение в тази насока – Проектът  представлява “СКЕЛЕТА” на механизма на въвеждане на ББД! Това е НАШИЯТ, Български “скелет”, който е съобразен с нашите условия и икономика! Тоест,  Проектът дава  Принципите, които трябва да се спазват, за да може държавата да не се разпадне (фалира!), ако се въведе ББД, чрез държавния бюджет! (теорията са я доказали германците!)

В този смисъл,  ВСЕКИ средно интелигентен Българин, трябва да може да схване Духа на Идеята, конструкцията на Проекта,… ако иска да я разпространи и да има резултати.  Това е основното! А, ако това стане – Проектът  може да се защитава спокойно от ВСЕКИ!

Каква МЕТОДИКА може да ползвате за да схванете “Духа на Проекта”? – в т. 4 от Проекта, казахме, че ще използваме Принципа на Аналогията и него може да го ползвате именно в тази насока – да схванете “духа” и да видите “Картината”, която ви се разкрива ПРЕДИ ИЛИ СЛЕД  въвеждане  на ББД. Ако го направите успешно това (“виждането”!) – ще установите, че няма да имате никакъв проблем да защитавате Проекта, или да говорите и обяснявате за него. Накратко – ще стане следното :  няма да могат да ви спрат да говорите за Проекта, ако “разказвате по Картината”, така да се каже! Отделно няма да имате НИТО един неясен въпрос за себе си – повярвайте ми!

Ще дам ПРИМЕР с тази методика… Чрез методиката ще отговаря на едни много често задавани и “плашещи” въпроси: Как да отговаряме на въпроси на икономисти? Каква е тяхната роля и кога ще правят те сметките? Какво ще стане, ако те са некадърни и направят грешни сметки, които ще провалят ББД?

Отг. Значи казахме, че гледаме “Картинката”, ползвайки принципа на Аналогията,… а после отговаряме, на който трябва?!

Представяме си следната Картинка – все едно имаме човешко тяло (аналогия на Проекта, вписан в държавната ни система!), което работи, но е на операционната маса и се захранва принудително с кръв от кръвната банка на пилона! Подобно принудително захранване в Проекта, уточнихме, че става на база на високи косвени данъци (ДДС, Акцизи!), които го стимулират да живее (паричните потоци са аналог на кръвта, нали?). В този смисъл докторите или икономистите, зависи кой случай гледаме, се стремят да намират непрекъснато допълнителна кръв/парични потоци, които да поддържат тези тела да работят! Точно тук сега е РОЛЯТА на икономистите в реализирането на Проекта, за да може той ДА СТАРТИРА самостоятелен живот. Тоест,  да започне организма  вече САМ да се захранва (без преливане!). Да започне той да заживее собствен и СВОБОДЕН живот! Спомнете си, нали това е целта на Проекта? – свобода на избор, осигурен от някакъв гарантиран и Безусловен Базов Доход!

В този смисъл – каква е ролята на икономистите? -

1. Икономистите НЕ БИВА да ни убеждават, че е лошо, ако ни махнат преливните системи! ЗАЩО? – защото теоретично това е доказано във филма на германците, че може да стане и не е опасно. Които не вярват, да гледат филма или да ходят на преквалификация в Германия, а на тяхно място да дойдат по-кадърни финансисти!

2. Икономистите ТРЯБВА да дадат конкретните сметки и изчисления! Тоест,  ако вземем картинката с пациента на системи, докторите трябва да кажат  колко трябва да е нормалният пулс, кръвно налягане и т.н. Ако вземем пък примера в Проекта – икономистите трябва да сметнат точно колко пари ще могат да се преразпределят и какви “буферни фондове” да има, за да не спадне потреблението (налягането!), което може да е фатално! Разбирате ли идеята?! Лесна е, нали? Защо се страхувате от икономика и финанси тогава? Тази работа ще си я свършат специалистите, но НАКРАЯ! Кога накрая? – когато има НАЦИОНАЛЕН КОНСЕНСУС и мнозинството Българи и партии  се обединят и решат, че Проектът е нещо хубаво и той ще спаси България от агонията и бедността, в която се намира! След консенсуса – действат икономистите.

Да продължим ли с размислите (медитацията?!) – ОК?!

Някои по- духовни/религиозни  хора, могат да кажат – нали един човешки организъм има и Душа/Дух? Те къде са в случая? Как се вписват в Проекта с твоята Аналогия?

Това също е заложено в Проекта! По Аналогия Конституцията е законността и Духът на една държава, където са заложени основните права, свободи и задължения… В този смисъл ББД е подсигурен в това “духовно” отношение като е предвидено да се вкарат критериите от Маастрихт.  Прочетете ги в материала. Тях ни ги препоръчва и Европа. Тези критерии ще се “вдъхнат” от политиците (парламента, аналог на мозъка!), чрез Конституцията!

Ако образно продължим да си представяме картинката излиза следното -  Конституционните промени ще са все едно   вкарване “подсъзнателното ниво” на организъм!

Досещате ли се защо? Защото, примерно, човек на подсъзнателно ниво диша и се храни още когато се роди, а не мисли дали диша или дали има физиологични нужди?! :)

Значи с промяната на Конституцията (ВАЖНО НЕЩО!) ще се предпазим някой злонамерен олигарх или некадърник, да обере и унищожи народа и ББД в бъдеще! Така организмът  Народ ще има нещо като имунизация срещу кражби и зловредни действия на ракови политически клетки! :)

В заключение (пак повтарям!) – Проектът  се нуждае от кадърни, интелигентни и родолюбиви Българи, които да го защитят! За да стане обаче това,  вникнете добре и РАЗБЕРЕТЕ проекта/идеята за ББД, за да не се провали той,… и да не ви излъжат политици или икономисти! Те да си вършат тяхната работа, а да не ни обясняват и баламосват, че не можело?! В този смисъл, ако решите,  ползвайте за обучението си описаната горна методика (“размишления по картинка + аналогия за проумяване на сложните моменти”), за да разберете Проекта и както е казано в Свещените Книги – “ИСКАЙТЕ, ХЛОПАЙТЕ,… И ЩЕ ВИ СЕ ДАДЕ!” :)


Въпроси-Отговори относно Проекта “ББД за всеки Българин

1.Ivan Davidov – “От изключително важно значение движението да има лидер с нужната харизма.”

Отг. : “Да ме извиниш, но това е изключително голяма грешка! Прочети т.12 за подробности… Лидери не ни трябват, а трябва да натиснем тези, които си имаме – да си свършат работата. Не ни трябва някой да ни обяснява вече политики, а да въведе и ИЗПЪЛНЯВА ББД!
Виж сега, с ББД – нещата са прости и лесни за контролиране… Ако имаме национален консенсус и се въведе ББД в Конституция, не са нужни лидери, а 2-3 партии… (най-много!) Контрола е ВАЖЕН, разбираш ли?!
Системата на контрол ще се упражнява дори и от най-неграмотния… Примерно всяка година си гледа кредитната карта с ББД и вижда – ако тя е намаляла, управляващите са некадърни и ги предупреждаваш, а ако не се поправят – СМЕНЯШ ГИ, или на избори или на протести с предсрочни избори! Лесно нали?!
Всеки нов лидер или партия, която иска да яхне ББД и да събере гласове с него – Е ОПАСНА! Проекта е възможен не като дойде някой нов и отрече предишния, както обикновено става… Като дойде новия, да се помири със стария си колега и всички ЗАЕДНО (те и ние!) да си подобрим живота”.

2.Georgi Hristovi, – „Няма ли ББД да стимулира и възпитава мързел и лентяйство, като имаме сигурен доход?“, като правиш извода – “Ползите са 50/50 , според мен” ?!

Отг.: “Разсъжданията ти са правилни,… НО да разгледаме детайлите и тогава да правим изводи… Ще разгледаме двата типа хора -
1. Лентяи/мързеливци! – те ще пируват, пият и изядат ББД, но той не е НЕОГРАНИЧЕНО богатство, а начин за базисен живот, нали? Тоест – те няма да могат да се “уливат” до безкрай с харчове!
От друга страна пък нездравословният живот ще доведе тези хора до много болести. Това ще ги накара да Страдат отново от недоимъка си + вече лошо здравословно състояние. Следствието от това може да е само едно – тези хора да станат по-мъдри, осъзнати, и отговорни, защото най-малкото ще гледат как другите около тях просперират и се наслаждават на живота.
В този смисъл, какво лошо виждаш от ББД, върху тези 50% ? Не е ли за тях ББД Благословение, което го получават, но по по-труден начин?
2. Отговорни/трудолюбиви! – за тях ББД ще е мощен импулс, защото няма да са “роби на оцеляването”, а ще могат да развият своите креативни, творчески и духовни идеи/заложби – още по-свободно, нали? Следователно за тях ББД е Благословение, които е получено по много по-лесен начин, ако ме разбираш”?!

3.Georgi Hristov – „Не е ли по добре да се учим с личен пример на труд, а не с незаработени доходи като ББД?“
Отг. : “Прав си, че с личния си опит, най-добре можем да научим друг как да живее, но този Принцип работи само, когато нещата касаят членове на едно затворено общество, където хората се познават лично и общуват ежедневно. Следователно – този Принцип не може да се ползва за да вдигне стандарта на ЦЯЛ един народ!
В този смисъл е казано – “гледният на ситият, не вярва”!
Това съм го проверил на практика многократно!
Пример,  аз и мои приятели си помагаме и успяваме. Страничният наблюдаващ и беден човек, гледа и цъка – “тези са големи късметлии, а виж ме мен до къде я откарах!”
Такива хора обикновено не питат как и защо ТИ си добре, а обикновено завиждат и злорадстват, а често хулят, упрекват или търсят вината за бедността си вън от себе си. Да! Погрешно е това,… но това си е техен избор и начин на мислене, нали?
В този смисъл ББД ще даде шанс на тази категория хора, които вече няма да могат да се притесняват за насъщния си като злорадстват, а ще работят върху себе си с позитивни методи”!

4. Vladimir Dosev – „ББД е утопия и социализъм!“
Отг. : “Владимир, зная защо мислиш така негативно и отричащо… Причината е в това, че търсиш духовни последователи да градите духовни комуни (по модела на Мегре и Анастасия!), за да развивате Христово съзнание и т.н.
Реторичен въпрос – как ще направите нещо такова с такъв негативизъм и отричане и то БЕЗ да си прочел и два реда от проекта?
За какъв социализъм говориш, като ББД – без пазарна икономика е немислим? А да си срещал накъде по книгите на Ленин  думата “пазар”?
Много ме разочарова и огорчи и най-вече знаеш ли, защо? Защото някой човек с по- материално съзнание, който е ощетен и унизен – по мога да приема такива думи от него и отричане на всичко, без да чете… Но в човек като Теб, който се е наел да прави духовни проекти, да има толкова черно мислене,  много ми е тъжно за това”!

5.Bilyana Valkova – „Тази система е комунистическа! Всички ще се откажат от работа, а бюджета ще остане празен“
Отг.: ” Системата не е комунистическа, а поставена на здрава ПАЗАРНА основа! (гледай филма на германците, те комунизъм не строят!)
Не! Всички няма да се откажат от работа, а ще стане обратното – ще има ръст в икономиката и това е доказано… Виж, колкото и невероятно да ти звучи това, но миналият век хората също не са можели да повярват, че ще летят – а сега сме дори престояваме месеци в Космоса, нали? :)
Относно притесненията ти, че “няма да има 1 лев приход от Акцизи, ДДС” – ще стане обратното… Защо? – защото при ръст на икономиката се пълнят тези пера от бюджета, а не се изпразват! Прибави към тази закономерност, че няма да има сива икономика + няма да има кой да краде ДДС – и ще установиш колко много бъркаш в разсъжденията си!
Препоръка – прочети отново проекта и ще намериш още много опровержения в него, на тезите, които подкрепяш”!

6.Николай Радев – „ББД е подобие на комуни от рода на Кибуц в Израел! По същият начин Проекта може да се съпостави и с комунизма… Нещо като – който е вземал много, пък не е давал, един ден плаща с живота си.”
Отг.: ” Примера ти с комуната Кибуц в Израел, НЕ е коректен… Подобни примери има и в България, където последователи на Учителя Дънов (още по негово време!), са решавали да водят някакъв братски живот в комуни, но са претърпели тотален крах!
Причината? – виж т.4 , за принципа на аналогията и съпоставка организъм Човек/Народ/Общество! От него ще видиш, че е нарушена единността на подобни организми/общности. Защо? – защото финансовата независимост на 100% при комуните липсва, които води до изтичане на Кръвта/Парите от подобни сдружения, което пък обвързва последните с външни капитали… В смисъл,  хората не работят и не се изхранват единствено от дейностите си в комуните, нали?
Всъщност това е схемата на „фалит“ на този уединен начин на живот при комуните, който се разпада под напорите на външният материален натиск!
Примера ти с комунизма и обвързването му с ББД е също много некоректен.
Проекта ББД разчита на финансиране САМО в следствие на ПАЗАРНИ отношения, които при Комунизма изцяло липсват и такова понятие – НЯМА!
Относно това, което казваш, че “който е вземал много, пък не е давал, един ден плаща с живота си.”, мога да кажа – при ББД никой не взима много, а всички вземат ПО РАВНО!
И друго… “да даваш!” – не означава само да тъчеш на стана или да строиш къщи. Даването може да е и в духовно и в културно естество – все неща, които към даден момент от времето, може да изглеждат безполезни, а бъдещето да ги оцени като шедьоври или велико творчество… Примери можеш да вземеш много с известни художници, които са умрели в бедност като скотове, но така ли трябва да постъпваме с кадърните хора и днес? ББД ще разреши тази проблем и този „субективизъм на времето“… Тоест – с ББД няма да допуска подобна неправда като гениите и товрците ни ще получават достоен живот, приживе”!

7.Mariika Vasileva – „В какви срокове може да се изпълни Проекта?“
Отг.: ” Всичко зависи от нас Българите. Ако сега се приеме Проекта и той залегне в програмите на партиите – навярно до около 2 години?! Проблемът е в това, че трябва да се ускори електронното правителство и личните карти, но по тях вече доста са напреднали програмите…
В тази насока написах в т. 12, в която се крие и отговора на подобен въпрос. Копирам -
„ВАЖНО – сегашният момент е ключов и много важен. Защо? – защото на този етап при съществуващото народно недоволство и протести – не бива да се похабява тази енергия за дискусии относно нова Конституция, промяна на броя на депутатите, тяхното отзоваване и т.н…. Разберете – така ще се загуби много време, а проблемът на сегашните закони е по-скоро в това, че няма кой да ги спазва, а не в това, че са лоши!
В този смисъл – е необходима политическа Воля и ЗАСИЛЕН обществен контрол, за да се получи на практика, а не на думи – подобряването на Съдебната Система (Съд, Прокуратура и МВР!). Прозрачност, обществен натиск и контрол – това са ключовите думи, които трябва да канализират натрупаната обществено енергия, от протестите. Без силни правоохранителни и справедливи правораздавателни органи – ББД е застрашен от провал!”
Тоест извода е – изпуснем ли СЕГАШНИЯТ момент на обществена енергия (протестите!), ББД може да го има и след 2-3 МАНДАТА, а не след 2-3 години… А може и ДОСТА да се забави, ако ни вкарат в Еврозоната (не в Евросъюза, където сме си!) Тази теза също съм я обяснил – защо еврото ни пречи, в Проекта?! Всеки който има поне малко икономически знания, ще разбере, че ако в Еврозоната не хармонират по бърз начин данъчното си законодателство и някой правни закони – вероятността Еврозоната да се разпадне в обозримо бъдеще е над 80%” !

8.Mariika Vasileva – „Имали в момента налични виртуални средства, с които да започне ББД?“
Отг.: ” Такива средства ВИНАГИ има и те не са виртуални, А РЕАЛНИ. В Проекта се говорим условно за “виртуални” пари, защото разплащанията няма да стават в брой/кеш, а с кредитни карти!
Ще копирам т. 13, която ще ти отговори също на въпроса…
“о) Какъв може да бъде размера на ББД към момента? – Накарах счетоводителя ми да направи една бърза сметка, но той не е специалист по бюджет и сметките са ориентировъчно… При ДДС и Акцизи около 12-13 милиарда годишно, ако се разделят на 5 милиона Българи – месечната сума към момента е около 200 лева! Това не е малко, като се има предвид хората с какви мизерни пари живеят, нали? Добрата новина е, че ако ББД се въведе и се вдигне икономиката на крака (прочетете точката за ползите от него!) – тази “плаваща сума” от 200 лв. за няколко години спокойно ще се утрои, а времената, където ще имаме поне 1/3 от западните заплати не са мираж… Подобни доходи Българина ще ги получава обаче БЕЗУСЛОВНО, а не със зависим “робски” труд, както става в развитите западни “демокрации”!”

9.Божидар Цендов – “И въобще, според мен, всякакви подобни проекти целят да ни държат в матрицата, а не да ни изведат от нея”
Отг.: ” С теб се познаваме и разбирам произхода на негативизма ти… :)
С подобни разсъждения, ще са предимно хора, които си мислят че ББД ще им вземе хляба?! Еми,…ДА! Ако хората са свободни, задоволени, здрави и щастливи, Ти на кой ще правиш прогностиките си и ще го “дизайнираш” духовно?
Виж! Добър си в професията си, амбициозен си и си умен, но ти пречи страха и негативизма”.

10.Elisaveta Dacheva – „Защо не се прибави в Проекта, нещо за достойнството и гордостта на българите работещи в чужбина и подпомагащи от там с пари близките си и този ББД?“
Отг.: ” Повярвай ми! Бях го направил но файла беше двойно по -голям и не успях да го кача във фейсбук – нямаше място!
Едвам не загубих написаното, но приех това като „знак“, че е много дълъг проекта и трудно ще се възприема от обикновеният човек. После съкратих много обясненията и го направих в 13 точки, защото реших, че така е по-разбираемо и лесно за четене.
Конкретно за Българите в чужбина съм написал това -
т.7 л) (важно!) ББД ще накара да се завърнат българите напуснали родината ни, за да търсят препитание в други страни. Той ще е като магнит за тях като създава благоприятна среда за бизнес в България. Тези хора, ако се завърнат, ще донесат със себе си своя опит, спестен капитал и предприемчивост – което ще е още по-голям импулс за благоденствие на страната!
т.13 к) Няма ли с ББД да се засили демографскиа срив? – напротив! Тази система ще върне много от страдащите ни сънародници в чужбина, работещи ангария и при мизерни условия – обратно ТУК в България. По изчисления има над 4 милиона Българи навсякъде по света. Една трета от тях да се завърнат – това няма да е срив, а ВЪЗХОД за нацията ни. Отделно в Англия на територия голяма като България, живеят 5-6 пъти по голямо население. Тоест – климатичните условия в красива България са десетки пъти по добри от други страни, а място за живеене по нашите земи има за минимум 10-сет пъти по голямо население. Отделно казахме, че да си родител е лично призвание, необходимост и Мисия, която не трябва да се стимулира с обществени пари. Тази методика е погрешна, а ББД – предостатъчен за отглеждане на деца”!

11.Пламен Диков – „Проекта ББД се отнася по-скоро за богатите страни, и не става само с ядене!“
Отг.: ” Смятам, че си в голяма заблуда! Защо? – защото става само с ядене, но ЗАВИСИ какво ядеш?!
Ще ти го докажа това като дам пример от филма, който навярно не си гледал… Там е изследвано, че 80% от интервюираните казват, че ДРУГИТЕ няма да работят при ББД,… но само 10% от хората заявяват, че може би нищо няма да правят, ако имат такава рента като ББД!
Реторичен въпрос – виждаш ли какво недоверие имат хората едни към други?! Всеки казва, че ще работи, но не вярва на другия, че той ще полага някакъв труд!
За да те опровергая напълно, ще взема хипотетично НАЙ-ЛОШИЯТ вариант от примера – 80% лапат, а 20 % – работят!
Значи работещите 20% ще имат големи доходи и ще си купуват коли, храни, дрехи и т.н. Изобилието ще е при тях, нали?
Да, но от това изобилие и техните покупки – ще има ДДС и Акцизи и тази сума ще са преразпределя ОТНОВО като ББД сред “лапачите”.
Да, но тогава тези лапачи, какво ще лапат? Отговор – ББД ще е много малко за тях и ще им стигне само за единния хляб!
Е,… щом искаш да ядеш само хляб – мързелувай!
Ако искаш и нещо повече – РАБОТИ! Просто е нали?
В този смисъл, ако си прочел Проекта, ще си забелязал, че вече девиза – “”който не работи не трябва да яде” НЯМА да е на дневен ред, а ще е актуален друг девиз – “който мисли, ще има повече”!

12.Живко Богданов – “Скептичен съм, че има достатъчно много българи, които да го прочетат, камо ли разберат и стигнат най-вече до съгласие.”
Отг. : “Това не е мой проблем Живко! Аз и без ББД и със ББД, и с хипер инфлация и без – нямам материални проблеми… Как съм ги решил е друга тема!
Сега е въпроса – дали Българина като цяло ИСКА по добър живот?!
Казано е – “Искайте ще ви се даде, хлопайте – ще ви се отвори”, тоест – аз мога да кажа от къде да се иска и къде да се хлопа, но не мога да хлопам вместо някой друг?! Изглеждаш интелигентен и осъзнат човек, но се замисли сериозно върху въпроса – скептицизма не унищожава ли Вярата в човека”?!

13.Живко Богданов – „ да се въведе принципа за ПРЕЗУМПЦИЯ ЗА ВИНОВНОСТ до доказване на противното…….Абсолютно противоречие с природните закони – Къде го има това?”
Отг.: ” Рехавото четене води до пропуски като този и това което твърдиш. Уточнявам – презумцията касае САМО ДАНЪЧНОТО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО!
Защо само него? – ще обясня с пример – имаш 5-ет апартамента, 3-и коли и 20хил. кеш! (нещо като Ц.Цветанов?!)
Без тази презумция, какво стана? – ОГРОМНА администрация от НАП (данъчните!) работиха денонощно и в съкратени срокове след 2-3 месеца – дадоха резултат! Кой плати тези пари за заплати, за тази проверка? Всички ние, от бюджета, нали?
ОК! А,… я ми кажи, ако решат всички 240 депутати да се изкарат финансови светци – колко време (години?!) ще е необходимо на НАП за подобна проверка и кой ще върши другата работа? Ще назначат още 50 хил. данъчни служители ли или какво?
В този смисъл може да се отговори и конкретно на въпроса ти – Къде го има това в Природата? Отговора е – НАВСЯКЪДЕ! Всеки един работещ и жив организъм гледа да съкрати разходите си за безсмислени неща, ако той се задъхва и няма енергия! Тоест – след като ИМАМЕ презумция за виновност – няма да се похабяват държавни пари, а проверките за злоупотреби ще са елементарни и лесни … Тогава политиците искат не искат – ако не си докажат САМИ авоари и имоти – конфискуват се, а не се губи време да се разследват и да им се правят счетоводни сметки от колосална корумпирана администрация… С други думи казано – сметките да си ги правят имотните господа и да си плащат за това ТЕ! Когато има съмнение/проверка – господа богатите, политици или олигарси , предоставят сметките и им се прави някакъв одит… Така проблема е решен – или връщат налапаното, или са чисти като “сълзици”!
14.Hristo Dangovski – “на комунизъм ми намирисва или на цигания, да получаваш без да си дал или поне да даваш в бъдеще , ще се оциганим”
Отг.: “Уважавам личното ти мнение, но то показва, че нито си чел Проекта, нито си гледал филма!
Проекта ББД е възможно да се реализира единствено в пазарна среда и при пазарна икономика! Такива понятия НЕ съществуват при социалистическото планово стопанство, нито при комунизма.
И друго… В Проекта е показано много ясно, как циганията ще се стопира, а няма да се разраства, защото на ромите ще губят пари, ако правят непланирани деца или раждат за да вземат социални помощи! При ББД – няма социално подпомагане, а непълнолетните – не получават такъв доход”.
15.Кирил Петков – „Спънките за ББД ще са в световната конспирация! Богати илюминати искат да унищожат хората, като популация, и няма да позволят ББД!“
Отг. : “С риск да те разочаровам, аз не вярвам нито в илюминати, нито в световни заговори, нито в такова унищожение!
Знаеш ли защо? – защото света на богатите е толкова “мизерен”, че не знам дали мога да ти го опиша, но ще опитам…Трупането на печалби се обуславя от два фактора: – Алчност и Страх. Нищо повече!
В този смисъл имащите несметни богатства   имат и много огромни разходи, следователно – те са толкова “богати”, колкото и ТИ!
Запомни едно – да си богат значи да имаш свободно време! „Времето е пари”, нали? Значи ББД ще направи не само ще даде материален доход на хората, но ще им даде и много свободно време, което е НАЙ-ЦЕННО и отново има парично изражение!
Пример – един богат като фалира и му вземат яхтата, самолета и скъпият автомобил е толкова нещастен, колкото си нещастен и ТИ, когато ти изгори къщата. Разликата е в това, че ти ще се мобилизираш и с Приятели ще изградиш нова къща, а неговите приятели богаташи, ще го “разкъсат на парчета” като го фалира до край, заради Алчността им!
В този смисъл ,  не вярвам в всемогъщи богати кукловоди, защото съм “виждал” друга картинка… Тоест, онези имащи се за всемогъщи хора, мога да ти кажа/покажа/докажа как могат да фалират за нула време, тоест  те да станат едни редови клошари, ровещи по кофите.
Това не са празни думи, а мога да ти дам и факти… Богатите обаче “падат от високо” при фалити и обикновено не стигат до кофите за боклук, защото се хвърлят от небостъргача или натискат спусъка.
Картинката е тъжна и ще спра до тук, и няма да се обосновавам повече”!

16.Jestislava Evgenieva – “Как очаквате жителите на селата да усвоят тези пари? Нито могат да ги изтеглят, нито могат да ги използват при покупка в супер-маркет. Някои хора нямат канализация, Вие говорите за кредитни карти…”
Отг.: ” Ще ти отговоря с личен опит!
Познавам възрастен човек, който се беше зарекъл да не пипа GSM-о, щото е много труден и нищо не му разбира. Когато закъса на два пъти с колата в полето, а и сега когато остана сам – този човек има ДВА телефона и даже гледа неприети повиквания, рови в паметите им, и само дето есемеси не изпраща, но причината е навярно в това, че са му дебели пръстите и че не пише на латиница!
Та,… искам да кажа,  НЕВОЛЯТА УЧИ! Когато има обаче неволя + интерес като при ББД, всеки старец ще се научи да поставя кредитната си карта в магазина и да си вкарва паролата, нали? А ако не може – магазинера ще му помогне… Друг е въпроса, че само ЛИЧНО може да се пазарува със ИПКК (кредитната карта!), следователно и да се откраднат те – пак няма да има проблем!
И друго,  към настоящият момент ВСИЧКИ касови апарати (и по селата!) са вързани с НАП (данъчните!), което значи , че не е нужно да се пазарува само от хипермаркети, а който магазинер иска да печели и от кредитни карти на ББД – да си сложи постерминал. Просто е, нали”?

17.Lyuben Meshikov – „Идеята за ББД не е нова! Идеята е взаимствана от Силвио Гезел… За съжаление в последствие идеите му са направени на пур и прах от икономистите от австрийската школа-начело с Мизес.”
Отг.: ” Аз нямам нито желание нито намерение да чета идеите на Силвио Гезел.
Ако искаш на база опита на този автор, който ти познаваш, и на база краха на тези негови идеи, които знаеш – ОПИШИ проблемите, които могат да фалират ББД и задай въпроси?!
Това е конструктивен диалог, нали?
Иначе всеки може да метне тук по една провалила се някъде социална идея и платформа и ние какво – всички да ходим да я изследваме и да я четем ли? Какъв е смисъла? Аз не искам да пиша научен трактат или да защитавам дисертация”!

18.Georgi Gospodinov, казваш – “Автора да пише детски приказки. Икономичеката наука , не му е силна страна.. Моля да бъда извинен ако се чувства обиден.”
Отг. : “НИ НАЙ-МАЛКО не се чувствам обиден, Георги!
Не претендирам за това,… че съм икономист, но някои счетоводители и финансисти са ми благодарили, че са си оправили личните сметки и са ми признателни даже! Имам и доста на брой приятели, с които също сме решили съвместно финансовите им проблеми…
Виж! Може би ще се чувствам малко неудобно, ако ме заклеймиш като некомпетентен и ме предложиш за изгаряне в наклада като онези “невежи”, които са казали в средата на миналият век, че Земята не е тепсия, а се върти! Гледахте ли филма? Добре е, че ти не разсъждаваш така, а ме караш само да пиша приказки!
А иначе, детските приказки, никак не са вредни… Дори те са много трудни за писане, с което аз навярно не бих се справил?! С тях децата се учат да мечтаят и израстват с творческа мисъл. Не е хич лесно да си добър детски писател”!

19.Iliana Angelova – „Много хубава идея, но….не вярвам да се събират необходимите 12-13 млд лв от ДДС и акцизи всяка година? Не разбирам от икономика, но… ”
Отг.: ” В момента тези милиарди ги има в бюджета и тези данни може да ги намериш и в Интернет. (министерство на финансите, бюджет 2013г.)
Както споделих – помолих счетоводителя ми да ги изрови и да ги раздели на ориентировъчно 5 милиона Българи и ми каза, че се получава около 200 лв. на човек, месечно!
Това са приблизителни данни, защото те ще са точни, когато икономистите от всякакви среди  седнат на масата и определят “буферни фондове”, преценят другите риска, държавни дългове и т.н. Дали ще са 150, 180, 230 или 250 лв. – има ли някакво значение? – НЯМА!
Въпроса е в това – Проекта да стартира и да започне да носи ПОЛЗИ! Каквото и да решат икономистите да преразпределят като ББД, след 1-2 години тези пари ще се утроят…
И друго… Не се притеснявай Илиана, че не си икономист. Проектът е ИДЕЕН и Е ВАЖНО ние да схванем неговият Дух и Механизъм, тоест,  как работи той. Това е важно! (за по-лесното вникване и разбиране на Проекта  съм написал отделна бележка!)
Всички останали въпроси за точни сметки, са за икономисти и финансисти, на които НИЕ плащаме заплати , за да смятат и да дават конкретни идеи за изпълнение по ББД, нали? … Ако тези специалисти ни разубеждават, че Проектът  няма да работи,… все едно ни казват, че няма да останат пари, от където да се краде”!

20.Iliana Angelova – “Как ще реагират тези, от които би трябвало да зависи въвеждането на ББД, не им е изгодно на тях!”
Отг: ” Техните реакции ще са правилни и полезни за ББД, ако улицата и протестите   ЗНАЯТ какво искат?!
В смисъл – “не е луд този който яде, а този който му я дава”!
Има и друга – “мечката играе спрямо тоягата”, нали? Това навярно народа го е казал по повод на това, когато мечката мързелува, а може да е била и корумпирана от някой, с някакви бомбонки?! При всеки случай, пръчката през ръцете е един добър изход и решение на този проблем”!

21.Яна Колева – “Никола, възможно ли е финансирането на този проект да става и от митническите приходи?”
Отг.: ” Държавата ще има и доста други разходи за администрация, учители, полиция , военни, натрупани външни дългове към монета… и т.н.
За това е прието ДДС и Акцизи да са ОСНОВНИТЕ пера за финансиране на ББД!
Навярно си права и може да се прехвърлят пари от други данъци (мита в случая!) но това подлага Проекта на риск, защото злонамерени политици, за да се догодят около избори на народа като вдигнат ББД, ще фалират държавата!
В този смисъл, риска да се прави подобно “преливане”, според мен е – неоправдан!
Принципа е – “всяка жаба да си знае гьола” и да не краде от другия гьол …
Всъщност така контрола ще е лесен и елементарен, а крадците или некадърните политици, ще бъдат наказвани своевременно”!

22.Goro Petkov – “А какво ще кажете за “Грешката на Джон Лоу” и утопичните преразпределения на паричните потоци? ББД не може ли да се превърне в пирамида?“
Отг.: ” Историята познава и много по големи далавери, при които наивни и алчни хора са подведени, а след това с пирамидални структури са докарани до просешка тояга!
Подобно нещо е невъзможно да се случи при въвеждане на ББД! Защо? – защото този механизъм не действа по законите на алчната пазарна икономика, а копира Природните закони за равенство и справедливост при разпределение на благата! Какво имам предвид?
Уточнявам – ДДС е косвен данък който се взема от всички, които сме крайни клиенти по магазините, но СЕГА не се връща към всички! По този начин политици се оправдават, че уж социално преразпределят благата към по-бедни и социално слаби, а дефакто източват събраните пари, обикновено чрез машинации или чрез кухи социални структури.
Накратко ,  ако даден данък (в случая ДДС и Акциз!) се преразпределя правилно и отива по равно към тези, които го плащат – тогава няма страшно от банкрути или пирамиди…
Забележи и друго – с кредитните карти за ББД, няма да бъде позволено да се купуват акции, материални активи и чужди валути, което ще елиминира още повече възможността за участие на хората в такива пирамидални структури, за които е загатнато във въпроса ти”.

23.Галина Михайлова – “За да приемат Проекта политиците ни, е възможно да поискат ДДС-то да бъде увеличено (примерно двойно?! При това положение всички работещи фирми са буквално ограбвани от държавата (отново)”
Отг.: ” Трябва да уточним, че фирма няма как да се ограби пряко с увеличено ДДС! Чрез косвен данък, каквито са ДДС и Акцизи, не се ограбват фирми, а крайни потребители. Накратко – Народа се ограбва, от държавата!
Следователно тезата ти във въпроса не е вярна, а става обратното… Фирмите прецакват Държавата!
Как? Принципно на фирмите им се приспада ДДС, под формата на данъчен кредит, който те усвояват при направени инвестиции.
При това положение и когато икономиката е слаба – фирмите се стремят да вземат това ДДС от Народа, но да не го дават на този, който се полага по закон (държавата!). Така те крадат ДДС по доста начини и механизми – чрез теглене на данъчен кредит върху кухи/нереални свои разходи. Често тези кражби фирмите са принудени да ги правят, ако имаме лоша пазарна среда, корупция, беззаконие и т.н.
В Проекта е обяснено, че единственото “зло”/негатив за фирмите е това, че няма да има право на данъчен кредит! Това обаче е по-малкото зло, защото ако има силна икономика, големи обороти и производство, това ще е стимула за икономическо развитие на фирмите и мениджърите ще мислят в тази насока,… а не както се получава сега – мениджърите денонощно мислят как мога да си “приватизират“ малко ДДС, за да ми оцелее фирмата”?!

24.Конкретно на въпроса – А какво ще стане, ако политиците популиски си вдигат ДДС-та , за да се харесат пред народа?
Отг.: “Това няма как да стане, защото Проектът  задължава по Конституция да се спазват критериите от Маастрихт (тези на Ерозоната!)… Там е записано, че не може да има инфлация повече от 1.5% на годишна база, дефицит повече от 3% и държавен дълг по-голям от 60% от това което сме произвели за година (БВП!)
Нали разбираш, че ако надуваш цените с ДДС, ще имаш голяма инфлация, което няма да пречи на фирмите, но който го прави значи, че унищожава народа и е престъпник по Конституция, а от там – южното крило в затвора при бай Ставри… – директно влизане по съкратената съдебна процедура! :)
В този смисъл – ето още едно ГОЛЯМО предимство на Проекта ББД! Той ще пресява лъжливите и некадърни политици… Тоест,  те сами ще се отсяват по естествен начин, а няма да се оправдават с лошо наследство от миналото,  или че някой друг им е виновен?!
И още една полза – с ББД лесно се контролират нещата от Народа! Гледаш си кредитната карта и отсяваш кой екип от управляващи е кадърен и ти носи повече доходи… Ако ни баламосва с прасни думи и обещания, а нямат цифрови резултати – на изборите се сменят!
Техен си проблем приоритети, баланси и макро рамки?! … Народът иска – РЕЗУЛТАТИ! Простичък контрол, нали”?

25.Галина Михайлова – “При това положение, през годините шансът българинът да спре да работи е голям, защото ББД-то ще расте и е възможно да се изравни с минималната месечна заплата”
Отг.: ” От филма можеш да видиш, че това не е проблем, а предимство… Тоест – целта на ББД е точно осигуряване на минимален жизнен минимум (минимална заплата!), а не социални помощи само за нуждаещи се!
Накратко – опасенията ти са неоснователни за това, че ще се спре да се работи! В това няма лошо и направих сметки, че дори и при най лошият (ХИПОТЕТИЧЕН!) вариант от филма – 80% да не работят, а 20% – да работят,… при неработещи ще отиват ПАК преразпределено ББД в размер, че хората могат да си купят хляба и лютеницата за месец! Е,… който иска така да живее – нека да си лежи… Като им омръзне – ще почнат да работят, както се казва”?!

26.Valentina Borisova – „Пожизнена КРЕДИТНА карта – към банка ли- лихви?, само това изречение ме отблъсна от тази идея…“
Отг.: ” Кредитна карта е условно име (ако щеш му казваш дебитна карта!). Смисъла от нея е в това, че ДА НЯМА кешови плащания и парите от ББД да отиват до този, за който са предназначени! Тази карта служи и за защита на ББД, защото чрез нея няма да могат да се плашат почивки, ресторанти, да се купува валута, акции и др. подобни инвестиции! За тези неща (екстри!) човек, ако ги иска  ще трябва да полага допълнителен труд, което пък ще стимулира хората да се трудят, а не да разчитат само на ББД.
Олихвяването на тези карти ще се определя от банките, колко лихва ще плащат и дали ще плащат, защото сумите ще са с едномесечни преводи, които няма да могат да се натрупват. Това е отново защитен механизъм, предвиждащ системата с въведен ББД, да не фалира”!

27.Valentina Borisova, казваш – “Как така ДДС за всички?!? Това вече сме го играли и не се получи”
Отг.: ” При нас може да не се е получило, но ТРЯБВА да се получи! Защо? . Защото така е на всякъде в белите страни!
България като изключение и от “загриженост” за фирмите, освобождава от ДДС малките фирми…
Всъщност така се отварят дупки за кражби и стимулиране на сивата икономика… Крадливият политик си е гарантирал бъднините когато напусне Парламента, нали?
Как крадат? – като никой не чука приходи на касовият апарат от “малките” фирми и държи изкуствен оборот от под 50 хил. лв. Примери мога да ти дам СЪС СТОТИЦИ такива фирми!
Къде има по света такова обиране и крадене на държавни средства”?
28.Svetoslav Dimov – “Българите не трябва да копират германска или друга система. Самите германци не я харесват. Германия въпреки че е силна в момента е разскъсвана от скандали в икономическата и социалната сфера.”
Отг.: ” В Проекта копиране на някакъв германски модел – НЯМА!
Модела ББД си е съобразен с нашите български условия, така че да не се провали! Можеш да видиш много СЪЩЕСТВЕНИ разлики,… ако прочетеш подробно изложената идея и гледаш филма!
Важно – филма е използван само като финансова обосновка, да се види че този модел работи ТЕОРЕТИЧЕСКИ! Нали се сещаш, че ако им дадем на политиците ни само “гол” проект с 13 точки, те първо ще кажат – НЕВЪЗМОЖНО! И няма да искат да смятат…А сега нашите икономисти – ще трябва да се потрудят и да смятат най-малкото, за да не се изложат, когато твърдят глупости!
И друго… Не може да копираме модела от Германия, защото той там не е въведен. Защо там не може да се въведе? – това е обяснено подробно в Проекта!
Личната ми прогноза е следната – над 80% съм убеден, че ако в кратки срокове европейското законодателство не се уеднакви във всички страни от Европейският съюз, то Еврозоната ще се разпадне! Това лесно може да се прозре, а и това е причината Германия да натиска за обща Прокуратура, общ данъчен налог и т.н….
В този ред на мисли Германците могат само много да негодуват, защото горе долу само те работят от Еврозоната сериозно, но не могат да въведат ББД. Защо? – защото, ако го въведат, трябва да излязат от Еврозоната, а ако излязат от нея – еврото ще се срути… При това положение какъв е смисъла от ББД при финансови сътресения и хипер инфлация? Разбираш ли в какво разкрачено положение се намират работните германци и колко труден избор им предстои?
Подобни проблеми при България ги – НЯМА!
А, ако въведем ББД сега – в бъдеще не само германците ще копират от нас, а ЦЯЛ свят”! :)

29.Jestislava Evgenieva – „Колко ще струва осъществяването на този проект? Става въпрос за кредитните карти, сървърите, поддръжката и всички останали разходи около организацията.“
Отг. : “Управляващите увериха, че има възможност всеки отделен Българин  да притежава Електронна Лична Карта (ЕЛК) до края на годината! Цената на тази услуга няма да е по-скъпа от тези на сегашните… Отделно Борисов уволни двама министри заради забавяне на електронното правителство, което ще рече, че и то е в много напреднала фаза, дано следващите да не го провалят?! Разходите по кредитните карти не са скъпи – банките даже ги подаряват, а сърварите е лесно да се свържат, защото всички касови апарати и в момента вече са свързани директно с НАП…
Ако се замислиш по дълбоко , то и сега всеки пенсионер или работещ може да заяви получаване на доходи по кредитна карта, а на безработните – САМО така плащат социалните помощи!
Накратко извода е следният – финансирането на Проекта няма да е голямо и тежко бреме, но трябва Воля и Работа от професионалисти, които да управляват”!
30.Jestislava Evgenieva – „На каква база ще се определя годишният доход от ББД?Какъв ще е принципа?“
Отг. : “В Проекта е предвидено ББД да е като “плаващ доход”, който се актуализира веднъж годишно, при проемане на държавният бюджет! Това е така, за да не избоксува системата или да се разпадне после.
За да ме разбереш по точно ще ти дам пример с един хранителен магазин. В него всяка година си правиш ревизия , отчиташ работата на работниците и проходите, и ако има оборот/печалба повече – вдигаш запратите, нали?… Ако няма печалба – заплатите остават същите, а мениджъра се обосновава  защо е така и какво ще предприеме? Ако пък е на минус касата – следва смяна на некадърния управник/политик/мениджър…
В този смисъл, схващаш ли колко лесно се контролират нещата, ако имаме ББД”?

31.Мима Дончева – “за мен това е възможно решение на проблемите ни,но повечето хора не вярват,че ще се осъществи…..никой от моите приятели не се заинтересува…жалко.”
Отг. : “Наистина е Жалко и аз не мога да си обясня този факт?!
Всъщност проектът е Подарък към тези Българи, които имат Съвест и са отговорни, и загрижени за добруването на Българският народ! Никой не можеш да накараш на сила да има такива добродетели, но и такива хора като твоите приятели, трябва да ги уважаваме, а не да критикуваме.
Защо? – защото навярно те са много закъсали, обезверени или притеснени и не могат да направят реална равносметка на събитията с днешна дата?!
Съвет – колкото можеш, толкова им помагай или дискутирайте, щом като разбираш Проекта и той ти харесва. Не ги насилвай да те разберат, обаче!
Бъди оптимист и Вярвай, а пък може така и на тях да помогнеш или да ги интригуваш”?

32.Владимир Киров – “Бих искал да попитам нещо относно циганите…До колкото схващам вашето предложение ще направи така,че те да вземат повече пари без да са направили за това общество НИЩО.”
Отг. : “Надявам се, че няма да имате нищо на против, ако Ви копирам от проекта текста, който касае циганите в точка 7 :
“ж) (важно!) решаване на ромския проблем! Ромският “бизнес” да се създават деца, които да се издържат от социални помощи или институции, а след като пораснат в тинейджърска възраст да се продават – ще престане. Няма да има нормален ром, който ще иска да има много деца, които само ще му намаляват ББД и ще се ощетява така финансово?! Да си родител е преди всичко ОТГОВОРНОСТ, а не бизнес или удобство и в този смисъл ББД може да вразуми много роми! Така по естествен начин и вече съзнателно  ромите ще планират децата си, а ако искат да живеят по-добре – ще се стремят да повдигат стандарта си чрез работа, а не чрез точене на социалните помощи и правене на деца. Ако успеем в тази насока, за подобно ноу-хау не само цяла Европа ще ни е благодарна, но и целият свят, където се шири подобна търтейска несправедливост”.
33.Dimitar Nikolov Krastev – „Сравняването на страните с органите на човешкото тяло е ПЪЛНА ГЛУПОСТ по няколко причини: границите се променят или се определят абсолютно изкуствено, а не поради съобразяването с някаква мистична аналогия с органите на човешкото тяло. И утре, когато паднат границите между страните, какво ще стане с органите?“
Отг. : ” Нека да уточним – принципа на Аналогията – това е Вселенски Принцип и вторият по ред от Принципите на Хермес (“Принципът на съответствието”!), е общоизвестен от хилядолетия. В Проекта е показано и неговото реално и физическо проявление, чрез холограмата.
Първоначално мислех да ти покажа/цитирам, колко много учени, които са дали основата на много ЖИЗНЕНО ВАЖНИ научни открития са ползвали този Принцип, но после се отказах… Трябва да напиша по-голяма статия от тази на Проекта. Съвет – изследвай САМ живота на тези велики откриватели и как те са стигнали до своите открития и ще се убедиш, колко неправилно си се изказал и колко много си подценил този Принцип… Предлагам ти да започнеш от Айнщайн, не за друго, а защото, ако не са доста от неговите открития, сигурно и днес няма да си чатим тук или да летим в космоса?! Та,… започни да ровиш в историята назад и ще видиш как този Принцип е отворил очите на много Учени!
Ще ти отговоря конкретно на “глупостта” (според теб!), която откриваш в аналогията ЧОВЕШКО ТЯЛО – ОБЩЕСТВА – ДЪРЖАВИ и т.н. Нужно е само да разширим “картината”, за да не се изпада в подобни противоречия! Пояснявам… Прав си, че този принцип не важи, защото границите се менят, и както казваш не може така да се смята, че Италия е ботуш, България – бъбрек, Русия – бял дроб и т.н. При хората тези органи променят ли се? – НЕ! Забележката ти е точна. НО в умален мащаб! Тоест, когато разглеждаш нещата в кратки периоди от време – десетки години или векове.
Ако излезем от тази времева рамка обаче, ще видим красотата на Аналогията! Тоест,  с промяна на граници и уреждането на обществата, едни “органи” закърняват, други се обединяват, трети си променят или усъвършенстват функциите си и т.н…. Пак казвам – нужно е просто да се разшири РАМКАТА – “ВРЕМЕ”, разбираш ли?
Ще дам ПРИМЕР за яснота…
Вземи като пример, водните бозайници – КИТОВЕТЕ! Те са били бозайници, живеели са на сушата и са имали крака, нали? Сега обаче живеят като рибите и им откриват закърнял вътрешен крайник, а дробовете им са се изменили така че да изкарват по голяма време под вода и да си обменят с една вдишка на 90% от въздуха. Мога да ти кажа и още много “подобрения” на органите в техният организъм – за вътрешен пенис, който излиза при оплождане + начина на бозаене при малките, за да не се разлива млякото във водата и десетки други подобни…
Страхотни и красиви трансформации са направили китовете, нали?
Е,… питам – Принципа на Аналогията за тях не важи ли, ако са на лице подобни трансформации?
Накрая едно уточнение – този принцип не се ползва да се докаже Проекта, а да се ХАРМОНИЗИРА последният към Природните Закони. Това са Закони, които управляват винаги работещи механизми, а не мъртви теоретични модели.
В този смисъл целта ни е – чрез него да намерим колкото се може повече „дупки“ в теоретичният германски модел, който ако го пуснем на практика да сработи, а не да се провали. Целта ни е и друга – чрез използване на Аналогия, по лесно обикновеният човек да възприема и да си представи този проект ББД и така да го разбере. Може ли, ако не разбереш нещо, да го искаш сериозно и настоятелно, то да се случи? В този смисъл – принципа прави по-достъпен Проекта и той достига до всеки средноинтелигентен човек, който вече ще ЗНАЕ, че ББД е възможен и няма да се подава на манипулации, ако го убеждават – че няма как да стане това”?!

34.Dimitar Nikolov Krastev – - “Защо не се види как е реализиран и как работи този модел в страни като Канада, Швеция и т.н.“
Отг.: ” Към настоящият момент ББД няма в никоя от посочените страни. Това е причината да не можем да се учим от тези страни.
Трябва да се прави много ясна разлика между Безусловен Базов Доход и социални системи, раздаващи помощи на нуждаещи се или бедни хора. При първият модел доходът  е за всички и се дели по равно, а при вторите – доходът се дели само за НЕработещите, по някакви установени критерии за бедност?!
В този смисъл, социалните системи и подобни измислени нищо повече от един НЕСПРАВЕДЛИВ начин на разпределение на общите блага, в една държава! Начин, чрез който удобно се крадат държавни пари или начин , чрез който се реализират определени политики, за да може да се домогнат някои партии до властта и да останат трайно там”!

35.Dimitar Nikolov Krastev – “Как може да се отстрани тази огромна съпротива на така наречени управници, целия престъпен контингент, хората приспособили бизнеса си към сивата икономика, алчните хора и просто високомерните и надменните”
Отг. : “ДА! Съпротивата ще е голяма и нещата лесно няма да станат! Но трябва да се знае и друго – ЕДИН НАРОД НЕ МОЖЕ ДА СЕ УНИЩОЖИ ЛЕСНО!
В този смисъл във Варна трупат вече пирамида от камъни и тя става голяма…
Замисли се … 7 милиона да сложат по един камък върху изброените по горе прослойки – така ще им се направят на тези хора една вечна пирамида, където тяхната глупост, алчност, безхаберие и безочие,… ще се увековечат!
НЕ ПОДЦЕНЯВАЙ НАРОДА! Спомни си блокадите от 1996г.! Само Дупница блокира цяла югозападна България и “пиле не можа да прехвръкне” цели ДВЕ седмици. Ами спомняш ли си онези “велики” мишоци в Парламента, които се чудеха през коя дупка да избягат, но не намериха нито една?!
Накратко – в тези “величия”, страхът никак не е малък и знаят, че ако Народът  въстане като ЕДИН – спукана им е работата”!

36.Dimitar Nikolov Krastev – “Искаш да кажеш, че трябва максимално да се отложи влизането ни в Европейския съюз? Ей тук вече започвам да мисля да се откажа да чета по-нататък.”
Отг.: ” НИКЪДЕ в Проекта не се казва за напускане на Европейският съюз. Това е нелепо самовнушение, с което може да се манипулира!
Става въпрос за ЕВРОЗОНАТА, което е съвсем различно нещо от Евросъюза и в материала съм дал примери с Англия и Швейцария,… които имат различни статуси.
Накратко – разликата между Еврозоната и Евросъюза (ние сме във втората и кандидати за първата!)е в това,  че в Зоната има единна валута (евро!), а страна вън от нея, но членка на Съюза – си има собствена валута!
Също така и страните от Еврозоната имат обща граница (Шенген!), която се преминава дори от граждани на Евросъюза, след митнически контрол”!

37.Dimitar Nikolov Krastev – “Не е ли по-добре тогава да подкрепим Германиците, след като са толкова напред с материала и след това веднага да се включим и ние с ББД-то?”
Отг.: ” В проекта е обяснено, защо сега Германия не може да направи този проект, и дори нещо повече – ако го направи , той ще рухне!
Накратко причината е в това, че когато имаме единна валута (евро!), Германия не е обособена като самостоятелен организъм и по този начин ще изтичат паричните потоци към другите членки на Еврозоната. Германците знаят много добре това и за това не предприемат никакви действия, защото ако напуснат заната и махнат еврото – последствията ще са много негативни! Дал съм подкрепящ пример в тази насока с това, че те непрекъснато драпат за  общи данъчни закони, евро прокуратура и т.н. , което ако се осъществи, навярно имат някакъв шанс да въведат нещо подобно като ББД?!
Да,  но на настоящият етап другите членки не искат подобна рестриктивна законност и нещата приличан на – „орел, рак и щука“, което ще рече, че бъдещето ще е много неясно и трудно в тази зона.
Накратко – на германците не им излизат сметките за ББД-та , тоест – те да работят, а южняците италианци, гърци и испанци  да пируват, ама нямат голям избор”!

38.Astro Aid – „Може ли Проектът ББД да бъде използван за мотивиране на хората към поголовна чипизация .. която се готвят да започнат у нас по американски модел от юли 2013. Предвидено ли е това в Проекта и как да се избегне ?”
Отг.: ” Краткият отговор е – че това е НЕВЪЗМОЖНО!
Ще поясня… Предвидената в Проекта електронна лична карта е като превантивна мярка, за да не се злоупотребява с чужда кредитна карта и да става нещо като  “търговия с кредитни карти” за ББД! Примери в това отношение можем да видим като”търговия със социални помощи” при ромите в настоящият момент, тоест  продават се помощ на по ниска цена, за да имат кеш пари.
В този смисъл, в Проекта е предвидено да може да се пазарува само лично (или член от семейството (мъжа или жената при брак!?), за да се премахнат такива злоупотреби.
Обобщено казано – електронната ЛК е опция (улеснение!), но ТЯ НЕ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН атрибут за ББД! Отделно тя ще се въведе като доброволен избор при хората (такава е информацията от управляващите!), което ще значи, че трябва да може да се ползват кредитните карти по ББД, както с електронна ЛК, така и с обикновена лична карта!

И друго уточнение… Българските електронни ЛК нямат нищо общо с Американските. Вторите действително “чипизират” хората, защото в тях са вкарани биометрични ДНК данни, пръстови отпечатъци и други…
В нашите български ЛК, такава опция за СЕГА няма, а се вкарват само личните данни (Имена, ЕГН, адрес и подобни?!) – тоест всички онези “лични” данни, които по закон са “тайна”, но могат да ви ги намерят и в Интернет за няколко секунди, особено, ако имате фирма!
Извод – до като електроните ЛК в България са пожелателни, а не ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ – няма да има проблем, а ако решат да са задължителни, но Народа каже – НЕ!, това “не” няма да може да попречи на Проекта ББД”!

39.Вехади Солейко – „Около 80-100 лева на месец /за един човек/.Какво ще промени този факт, бедният Българин?“
Отг.: ” Сумата не е тази, а е около 200лв., съгласно очакваните приходи по бюджета за 2013г. Няма да уточняваме обаче суми, защото неколкократно уточних, че това не е важно, а е ВАЖНО проектът да стартира… Следващите няколко години, тази начално сума ще бъде най-малко утроена, в зависимост от това колко работи Българина, а той е трудолюбив народ!
Всъщност и аз в началото се чудех , за какво ще са тези толкова малко пари, не може ли 500лв?!
Тогава пуснах сутрешният блок където една жена каза – “Ееее не може да ми удвоят сметките за ток – 150 лева платих + 150 лв. за кредит, аз от какво да живея като вземам 300лв. ???”
УЖАС! Българинът факир, който живее на фотосинтеза – 80лв месечно, нали?!
Та,… тези пари на много хора ще има са от помощ и ще им дават финансова независимост да си търсят все по-доходна работа. А, има ли нещо по хубаво от това”?

40.Вехади Солейко – „И как ще бъдат финансирани, болници, училища, библиотеки, детски градини…?“
Отг.: ” Проекта ББД акумулира средства само от ДДС и Акциз, които ще се преразпределят. Пенсионни фондове, пари събирани от самоосигуряване (за пенсиите!) и здравното осигуряване  си остават,… тоест,  тези институции ще си функционират с тези пари, с които са си били до сега, но ако се развие икономиката (което ще е факт!) – събираните парите в това отношение, също много ще нараснат. Това е причината спокойно да прогнозираме, че всички натрупани дългове и „дупки“ в тези бюджети, в бъдеще няма да ги има!`
За подробности изгледай и филма и виж, че и към момента 4 работещи човек издържат 6 неработещи, което е много показателно, че системата ще работи!
И друго… В бюджета остават много пари от други данъци (корпоративен данък, държавни такси, мита, имоти… и т.н.!) Всички тези пари от бюджета ще са достатъчно да се издържа държавната администрация… А да не говорим, че с електронното правителство ще се наложи цялата администрация да се свие и пренасочи на друга работа. Работа, която държавният служител ще си открие, стимулиран от ББД, а няма да разчита на социални помощи, ако бъде уволнен като сега, и после да работи в сивата икономика”.

41. Вехади Солейко – “Всичко зависи от нивото на съзнание…Някои ще ги пропилеят тези пари от ББД, за няколко дни.”
Отг. : “Нали всеки има свободен избор?! Ти сега не можеш ли да изпиеш и изядеш заплатата си за две дни?
Ако опасенията ти са, че ще се стимулира ленност и мързел – в филма е отговорено, защо това не може да стане… Само 10% заявяват, че няма да работят?! То само в къщи пред хладилника стои ли се? А трябва да се знае, че кредитната карта все някога ще свърши и трябва да се чака другият месец?
В тази насока аз се притеснявах ПОВЕЧЕ за младото поколение, но стигнах до следният извод в т.13 -

“ж) Няма ли с ББД да създадем едно мързеливо и лениво младо поколение? – Механизмът с кредитни карти, които да не позволяват този доход да се харчи за развлечения по барове и дискотеки, ще стопира леността и ще подтиква към обратното – към креативност, трудолюбие и творчество. Навярно ще има и такива които ще заседнат зад бутилката и лесния начин на живот, но вижте – това ще е ЕСТЕСТВЕНИЯТ подбор, който ще влезе в действие. Нормалните деца, които са възпитани с добра ценността система ще имат прекрасни възможности да развият своя потенциал и заложби, а другите – насила не можеш да ги накараш да водят нормален живот. Вторите ще имат два варианта – или да се сравняват по първите и да живеят добре, или да продължават да са пиянстващи аутсайдери, но това рано или късно омръзва, а и здравословно не може да се понася”.

42.Boika Stamboliiska – “това го има в арабските държави но там има петрол, което значи, че в България е невъзможно да стане!”
Отг.: “Мисля, че не си права, защото САМО природните богатства, не могат да са признак за заможна нация и стандарт…
Вземи пример с Швейцария? Там имат ли петрол, газ? Имат един чукари и високи планини? НО,… тези с петролните залежи не взимат ли кредити от тях и къде си държат парите?
Виж сега… Ние имаме по-голямо предимство от държавите богати на петрол!
Нашето предимство е и в това, че България е с плодородна почва, имаме над 150 минераллни извора, откриха и газ, има руди (метали и злато!),… прекрасни планини, великолепно море…
Та,… ако вдигнем икономиката с ББД, не ще стигнем Швейцарците, ами ще ги и прескочим, а на джамахириите, които разчитат само на кранчето на петрола, за да си вдигат стандарта – ще бъдат изненадани в близко бъдеще”!

43.Rumi Sanova, питаш – “ще споделиш ли информация за партиите,които са го вписали в платформата си като наближат изборите?”
Отг.: ” Проектът  е нов и още не е популяризиран, тоест  партиите чакат да се заговори за него, за да го включат навярно в платформите си… Нищо даром не става, а пък и политиците нали знаеш, че няма да се юрнат сами да прилагат проекта, за да им се покаже невежеството и некадърността?! Този Проект ще отсее ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ, а такива са малко в политиката!
ВАЖНО! Има за сега само една партия ДЕН, която още преди да се напише настоящият Проект, говореше за ББД. В документите си имаше някакви два неразбираеми файла. Първият с три страници обяснения какво е ББД , а вторият – копие на субтитрите на филма. Накратко – общи раздумки!
Към днешна дата (15.03.2013г.), тази партия е копирала 1/1 настоящият Проект в 13 точки, като го е орязала в неудобните за нея части – решили са да дават не само на пълнолетни граждани ББД, а на всички + посочили са като възможна сума 1000 лв./месечно.
Аз нямам претенции, че някоя партия ще си открадне моят труд по Проекта, защото последният съм го ПОДАРИЛ на всички. Въпросът е да се ВНИМАВА МНОГО, КОГАТО ПАРТИИТЕ ГО ПОПРАВЯТ!
Защо? – защото например  подобни поправки, които е направила партия ДЕН върху Проекта, държавата ще фалира от порядъка на 1-2 години.
ИЗВОД – не вярвайте на всеки политик, който ще ви говори за ББД, а гледайте дали той спазва Принципите и Конструкцията на изначалната разработка на Проекта. Има политици, които за да се домогнат до властта, могат да вкарат всякакви безумно понятия и и деи в термина „Безусловен Базов Доход“.
44.Jordan Franz – „Не може ли в ББД да влизат и други пари от златни мини, договори за газ и т.н., за де е той по-голям?“
Отг.: ” Принципно си прав, че това е възможно, но не е препоръчително. Държавата ще има нужда също от издръжка (училища, военни, полиция, администрация!) Тоест  все институции, които вземат някаква част от това ДДС и Акцизите, за да се издържат НА ТОЗИ етап!
Идеята е да не се смесват подобни допълнителни приходи с приходите, формиращи ББД. В Проекта се предвижда дори идея за отделна сметка и твърдо да се съблюдава да няма преразпределение между различните приходи, за да няма злоупотреби.
Накратко – разумно е всички допълнителни доходи извън ДДС и Акциз, да си остават за погасяване на държавни разходи. Защо? – защото, това ще стимулира КАДЪРНИЯТ управник да запретне ръкави и да намира повече доходи, за да си обезпечи материално, назначената от него администрация!
В обратният случай – се стимулира само некадърни управници, които преливат пари от едни сметки в други, както сега става… Погледни какви „дупки“ (дефицити!) има в здравеопазването, осигуряването и т.н. Така ли де е и за напред”?

45.Jordan Franz – “Ганьо воден от още по-голямо желание за по-добър живот ще си върти далаверки ще си кара личната кола а тя ще си прави разходи и ще си усвоява ДДС-то., а от къде тогава базов доход?”
ОТГ. : ” Подобно нещо НЕ Е ВЪЗМОЖНО!
Защо? – в проекта е обяснено, но ще повторя – ДДС-то няма да се усвоява!
В проекта е анализирано и ползите и вредите от това…
Ето ти два текста по въпроса…
7. з) няма да има ДДС измами! Защо?- защото то вече няма да се усвоява. Към настоящия момент ДДС-то е като принудителна мярка, приложена към бизнеса, за да подобри пазарната система.
Пагубно ли ще е тази принуда за бизнеса? Ползвайте горната аналогия в т.4-ри и мислете… Представете си, че все едно ДДС-то е като една поддържаща система, която инжектира малки дози и така кара да тупти едно Сърце принудително, за да изтласква то кръв/пари, и за да не спре! Полезно ли е това? В тази насока можем да намерим корените на злоупотребите и кражбите относно този косвен данък, но няма да задълбаваме в тази насока.
При пазарни системи с внедрен ББД в нея  Сърцето тупти в собствен естествен ритъм, тоест  то върти кръвта/парите по нормалните закони на пазарната икономика, а не принудително. Принудата води след себе си злоупотреби – това също е неписан Закон!

13. л) Няма ли да са притеснени фирмите, ако нямат възможност за данъчен кредит? – Да, въпросът е основателен! Усвояването на ДДС (данъчния кредит!), е именно с цел засилване на предприемчивостта на бизнеса. За жалост обаче той засилва и алчността, и склонността към злоупотреби и далавери. Замислете се – имате ли познат бизнесмен, който не прави непрекъснати сметки, кои от частните си материални активи, да ги води на фирмата, за да може да приспада ДДС?! Това честно ли е? И това го правят обикновено почтените бизнесмени! Останалите – кроят схеми как може с фиктивни сделки да източат милиони, като данъчни кредити, без да са развили никакъв бизнес… Примерите в това отношение не са само в България, а са навсякъде по света. Това е проблем от световен мащаб”!

46. Jordan Franz – Личи си че си икономист, защото си показал цялата схема за калкулация и надчисляване на ДДС като на тази база изтъкваш опасност от много трудно определяне на ББДоход!
Отг.: ” Накратко – опасенията са ти неоснователни! Къде грешиш?
Не си разбрал, че ДДС-то и Акцизите ще са СУМАРНО събрано перо, което ще се преразпредаля после по равно, за всеки пълнолетен! Тоест – това може да се нарече и някакъв нов данък, но за сега го наричаме така, за да се разбере по лесно Идеята!
В този смисъл всички тези сметки които си ги направил – как се изчислява ДДС – са излишни! Защо? – защото след въвеждане на базовият Доход, вече ДДС-то няма да се смята по този начин! (това ще е също удобство за фирмите, от гледна точка на осчетоводяване, които е споменато в Проекта!)
Примерна идея – може да се приема 20% или повече % (въпрос на изчисления?!), да се начислява като КОСВЕН данък (подобен на ДДС!), което ще върже баланса и ще се плаща от крайният потребител… Няма приспадане на ДДС! Няма усвояване на ДДС! Няма кражби на ДДС!
Към тези събрани пари от този данък, който за сега наричаме ДДС, се прибавят и събраните пари от Акцизи, а парите от тези две бюджетни пера – се събира в ОТДЕЛНА СМЕТКА, за да се преразпределят и върнат обратно при от Народа”!

47.Jordan Franz – „Кога ще се начислява този данък – непосредствено преди крайния потребител (в магазина) или навсякъде по веригата?“
Отг.: ” Това може да се реши от икономистите, а целта им трябва да е в насока – да е по удобно и да се облекчат фирмите от тромавото счетоводство!
Моето лично мнение е, че трябва да се събират проходи за ББД, като се облагат продуктите като краен данък. Тоест,  да се облага крайната цена в магазина на стоките, за да се смята лесно и да няма двойно данъчно облагане,… което те притеснява навярно?! В този смисъл сметките на фирмите ще са много по- чисти, ясни и лесно ще се правят, нали?
Все пак,  това са подробности, които трябва да ги решат “умните глави” (икономисти и финансисти!), на които им се ПЛАЩА да вършат това!
Ние (ОБИКНОВЕНИТЕ граждани!) трябва да знаем и да държим само на следните ДВЕ неща -
- Проекта РАБОТИ ТЕОРЕТИЧНО и това са го доказали германците! (да гледат филма, който не вярва!)
- Проекта е РЕАЛНО ПРИЛОЖИМ за България, защото сме го защитили по Принципа на Аналогията и сме казали на тази база, къде да се внимава, за да не го “абортират” новият организъм, преди да го изродят икономистите и политиците”!

48.Jordan Franz – „Ако искаш да имаш успех говори ясно и с цифри.В противен случай търсиш популизъм и заблуда в населението!“
Отг.: ” На този често задаван въпрос съм отговарял десетки пъти, но сега ще отговоря отново така – ЦИФРИТЕ са във филма т.13 а)!
Който иска,  да го гледа и да види как е доказан ТЕОРЕТИЧНО модела ББД, че работи и то от германски икономисти и финансисти!
Точните цифри за стартиране на ББД в България  ще ги направят наши икономисти и финансисти на кръгли маси и с дискусии, а не ние – обикновените граждани, които им плащаме заплатите на тези специалисти!
И друго… Не е честно да ме упрекваш в популизъм, защото съм написал Декларация! Тя е на края на Проекта и в нея се казва – не искам авторско право и НЯМА да ставам нито политик, ното водач на протести…
Питам тогава – защо да съм популист? Защо да заблуждавам някой? С каква цел”?

49. Toni Bajdarov – „ББД е възможен и ние това сме го доказали и ще го приложим! Като начало може да се преразпределят по 1000лв./месечно, за всеки гражданин като пожизнена рента, без значение на това, дали той има пълнолетие, както е описано в Проекта“
Отг.: ” Г-н Баждаров, навярно вие може да си позволите такива популиски и несъстоятелни твърдения като политик (лидер на партия ДЕН!), но за мен те са откровена лъжа и манипулация!
Да се твърди подобна нелепост за месечен доход от 1000лв., който да се плаща и на непълнолетни  е убийствено нещо за проект за ББД, като последният ще фалира при такива условия, в рамките на около две години!
Защо? – подробности може да прочетете в Проекта, където е обяснено, че подобно нещо единствено ще стимулира ромската раждаемост. Как? – като няма да се намери нито една ромка, която да не иска или да не я принудят да ражда през година, ако това носи допълнителен доход за домакинство от 1000лв., за всяко новородено дете! В проекта е обяснено и как този проблем с „ромският бизнес“ ще се уреди, но Вие сте го копирали като програма на партията си, но сте ИЗРЯЗАЛИ този неудобен за вас момент.
Нека да си отговорим, защо орязахте Проекта? – Отговорът  е прост! Защото в Пазарджишският район Вие предимно разчитате на ромският вот, който лесно се купува с щедри обещания, каса бира и кюфтета! Ясно е, че вие защитавате ББД, но ако в него залегне теория, която ще накара ромите да работят и да планират децата си, за вас няма да се намери и един ром, който да гласува.
За да не са необосновани тези мои твърдения, говорих и с главният ви икономист (в чат и по групите!), който не можа да обоснове тези ваши щедри обещания с никакви цифри и сметки. Основната тезата на г-н Андреев беше, че сметките са „тайна“ за да не ви ги открадне някой?!
ДА! „Тъй рече господин Андреев“, което може да го прочетете в групата за ББД във фейсбук и на много други места.
Съвети – не отваряйте запушени вече „дупки“ в Проекта, защото парите ще изтекат за нула време. Ако сте почтени и добронамерени – търсете да откривате нови „дупки“ и предлагайте решение на тези проблеми. В този смисъл се придържайте стриктно към Проекта, а ако изрязвате нещо  се мотивирайте убедително, за това! Не манипулирайте и запомнете – царските обещания като „вервайте ми!“, не са актуално вече”!

50.Dimitar Petkov – „Не може ли ББД да се въведе първо при социално слаби,пенсионери,болни и ако работи да се въведе постепенно и за другите”
Отг.: ” Подобно нещо единствено копира НАСТОЯЩАТА социална система, която не работи! Система, която преразпределя 60% от данъците, а бедните са си отново бедни. Защо? – защото корумпирани политиците и сива икономика източват тези средства от социалните системи. Порочният кръг от непрекъснати кражби в подобни системи е безкраен. Чрез въвеждане на ББД, този кръг ще се разкъса!
Накратко е нужно е да се разбере следното – Безусловният Базов Доход НЯМА нищо общо с никаква социална система за подпомагане”!

51.Въпрос – “Никола, аз подкрепям Проекта, но не съм икономист?! Как да го защитавам? Къде са ни сметките? Само с идеология, не ми се получава.”
Отг. : “Да се защитава проекта икономически, НЕ Е НЕОБХОДИМО от обикновеният човек.
Защо? – защото Проекъта е доказан, че работи ТЕОРЕТИЧНО, и то от германците. Който иска икономическа обосновка – да гледа филма в т.13, а) , където не само е показна неговата възможност за реализиране и ползите от него, НО е направено и добро социологическо проучване…
Запомнете – настоящият Проект е ИДЕЕН!
Какво значи това “идеен”? – това значи, че ние вземаме анализите и сметките от германците и ПОСОЧВАМЕ как те ще се впишат в българската действителност.
Тоест,  показваме конструкцията (принципната схема!), която трябва да се спазва от НАШИТЕ си икономисти, когато смятат и изчисляват по Проекта. В този смисъл Проектът  е нещо като „скелет“, на който трябва да се опрат сметките на икономистите, за да не допуснат ПРИНЦИПНИ грешки, в сметките си. Грешки, които могат да отворят “дупки” след въвеждане на ББД, … и така Проекта да се провали!

Да припомним накратко – какви са опасностите, с които да се съобразяват българските икономисти? (в материала е показано за външни и вътрешни такива, в отделни точки, които трябва да се прочетат по-подробно!) Застраховката обаче Проекъта да не се провали, е в това, че сметките трябва да са съгласувани и в няколко други важни направления…
- да не се включват в сметките непълнолетни граждани!
- да се ползват кредитни карти и лично боравене с тях!
- да се предвидят “буферни фондове” като предпазна мярка.
- ББД да е като “плаваща” величина, която да се изчислява и изпълнява ежегодно със Закона за държавният бюджет!
- да залегнат Маастрихтските критерии, валидни за Еврозоната, в НАШАТА Конституция, което да ни предпази от некадърни управляващи.
(това накратко за опасностите, а за подробности – вижте в проекта!)

Обобщавам , точно в това е ИДЕЙНОСТТА на Проекта – да посочим къде ще са “дупките” и проблемите за в бъдеще, ако въведем ББД, които могат да го провалят. На база на тези идеи за провали – икономистите и финансистите в България – ДА СМЯТАТ, защото за това им се плаща и за това са учили!

Накрая… Разберете! – не е нужно да си икономист, за да защитаваш нещо РАБОТЕЩО И ДОКАЗАНО вече от други икономисти, както е в Проекта! Просто ние трябва да призоваваме икономисти и финансисти в България да смятат! Просто изисквайте от тях да си вършат работата, а който каже че – “НЕ СТАВА!” – да ходи в чужбина да се образова (примерно в Германия!), а на негово място да дойдат други, по-кадърни. Това е”!

52. Evgeni – “Нали някой трябва да го плаща този доход и да идва отнякъде?”
Отг. : “Парите за преразпределение на ББД идват от ДДС и Ацизи, които се разпределят после по равно между всички Българи!
Ще си позволя да копирам по точно -
“3. Как ще се финансира ББД?
Финансирането ще става предимно от две пера от данъци, които постъпват в бюджета – Данък Добавена Стойност (ДДС) и АКЦИЗИ.
Принципът е – тези два данъка да се връщат пряко и равноправно при всеки гражданин, независимо от това дали той работи нещо в дадения момент.“
В този смисъл, няма как от тези два данъка да няма постъпление в бюджета. Защо? – защото те са косвени данъци и ако няма събрани пари от тях, значи няма НИКАКВО потребление на никакви стоки… Това възможно ли е?
И друго… Ако се има някакви притеснения в тази насока, то това навярно са за размера на ББД, който ще е обвързан със постъпленията и събираемостта на ДДС+Акциза. В отговор на друг въпрос правих невъзможните и хипотетични сметки, при които само 20% от Българите работят. Дори при това положение пари за преразпределение на ББД отново ще има, но този доход ще ни е достатъчен навярно, само да си вземем безплатен хляб”!

53.Evgeni – “искам да те питам как и откъде от фалирала икономика ще начисляваш ДДС и акцизи?”
Отг.: ” Тези пера винаги ще ги има в бюджета (ддс и акциз!), и това ще е така,  докато потребява някой, разбираш ли? Ако допуснем, че ДОРИ нямаме собствена икономика, потреблението ще се захранва от външна икономика, а на тези стоки пак се слага ДДС+Акцизи, нали? Тоест,  това са косвени данъци и се калкулират с надценка върху стоката, който се купува от крайният потребител.
Както се вижда, нивото на развитие на дадена икономика, не влияе пряко върху възможността да има или не БДД, а влияе по-скоро за размера на ББД.
И друго… С въвеждане на ББД, ще се даде мощен тласък на развитие на всяка икономика. Подобна теза е обяснена в Проекта и можеш да я разгледаш обстойно и да видиш колко големи икономически ползи ще има, след въвеждането на подобен доход”.

54. Ficheto Bacardi – „Да попитам – защо трябва да се трошат луди пари за този Проект, за неговото администриране и т.н. и така само да се увеличава отново прекият рекет от държавата?“
Отг.: ” Това е необходимо, защото ако човек има лош и неблагоприятен период от живота си – безработен е, лошо здраве, психологична криза и т.н. , той да може да излезе по лесно от подобен омагьосан кръг.
За „рекет“ може да се говори само, ако имаме сегашните условия при които се събират данъци и те се разпределят по измислени социални схеми от политиците. При въвеждането на ББД, рекет не може да има!
В този смисъл, преразпределение на събраните средства от държавният бюджет съгласно Проекта ББД, дава единствено – СИГУРНОСТ И СТАБИЛНОСТ на гражданите на една страна”!

55.Reni Kazashka – „Няма ли Проекта ББД да подстрекава безработицата? „Дупе знае две и двеста, нали? Което би сринало и без това срината ни икономика.”
Отг.: ” В германският филм цитиран в т.13 а), е дадена икономическа обосновка и социологическо проучване, което показва точно обратното – при въвеждане на ББД икономиката се възражда, а не се срива!
Смисълът е в това – дори и да получаваш някакъв базов доход, омръзва да си стоиш в къщи и да седиш без работа… Плюс това ББД не е панацея, тоест дори и да го имаш, остават да се покриват и други разходи – за забавления, заведения, дрехи, почивки и т.н. Следователно, ако искаш само да харчиш ББД – за тези “екстри” няма да имаш пари, нали? Това ще стимулира да работят хората, а не да лежат в къщи, което пък ще оказва много благоприятно въздействие върху икономиката. Разликата обаче ще бъде в това,  че хората ще търсят спокойно, без страх и стрес любимата си работа, а няма да работят като сега – за жълти стотинки, притиснати от финансова безизходица”!

56.Daniela Dimitrova – „Г-н Дамянов, защо залагате на електронни карти?”
Отг.: ” Идеята е в това, да не се ползват кеш пари! При липса на кешови разплащания няма да може да се купува чужда валута, акции или да се правят други подобни инвестиции. Това са все неща, които няма да стимулират нашата икономика, а сам ще затварят отново паричният поток в банките!
Друга причина за въвеждане на кредитни карти е – да няма злоупотреба с тези парични средства. Тоест, да не те чака някой пред пощата и да ти иска рекет или да ти вземе парите по друг насилствен начин, за да търгува с нея?!
В тази насока е предвидена предпазна мярка с кредитната карта – всеки ЛИЧНО или чрез мъжа/жена си, да може да си плати тока , парното или храната! С други думи казано – покриват се и се гарантирт БАЗИСНИТЕ нужди на хората (такова е заглавието на проекта, нали?), като се минимизират всякакви злоупотреби, тези пари да се ползват за други нужди”.

57.Daniela Dimitrova – „Ще мога ли с тези виртуални пари да си купя храна примерно от магазинче каквито ги има във всеки квартал?“
Отг.: ” Парите от ББД кредитна карта, може да се купуват хранителни стоки и да се покриват базови нужди (ток, вода и др. режийни!)…
Ако магазина, от който сте решили да пазарувате има постерминал за обработване на кредитни карти, няма проблем да си похарчете там своя ББД.
Прието е – да не се ползват тези карти за почивки и развлечения, за да се стимулират хората да работят, ако искат подобни екстри, които не бива да се подаряват безусловно, а да се заработват”!

58.Таня Иванова, казваш – “В нашата държава трябва да се Р_А_Б_О_Т_И., а не да се подаряват пожизнени доходи като ББД! ”
Отг.: ” МНОГО си права! Проекът подсигурява точно това – дава свобода, която ни гарантира да направим своя Избор и да работим това, което ни харесва! В Проекта е показано, как хората ще се стимулират да работят, защото ББД ще покрива базови нужди, а ако човек иска да има висок жизнен стандарт – той трябва да си го заработи.
В този смисъл, в настоящият момент има доста хора, които искат ДА РАБОТЯТ, но не им се работи за жълти стотинки или за без пари, както се оказва в много случаи, когато заплатите от фирмите се бавят или не се плащат. Това е и причината много Българи да емигрират!
И друго… Не може да се определи кой работи и кой не работи?! В смисъл – има много творчески професии като художниците и писателите например, които можем да смятаме, че сега не работят съгласно нашето субективно мнение,… то времето може да оцени нещата по друг начин, нали? Замисли се за това – в историята има изключително много примери с творци, които са умрели в мизерия и глад, а после времето е доказвало, че техните творби са безценни… Чрез въвеждане на ББД няма да има вече подобна несправедливост, нали”?

59. Bogdana Georgieva – “как ще стигне проекта до управниците”
Отг.: ” Разпространението е въпрос на лична Съвест и Отговорност на всеки, който се е запознал с Проекта! Въпроса ти ми се струва малко неправилен, защото не бива да се пита “как ЩЕ стигне…” , а – “какво бих направил АЗ лично, за да стигне да управляващите”
В този смисъл, аз каквото можах – направих. За други отговорност не мога да нося! Една седмица го писах + докато изчерпих лимита си за безплатно разпространение във ФБ, информирах приятели + споделих в някой групи + ще отговарям на въпроси тук… Това е от моя страна!
Мога да ти дам идеи, ТИ какво да правиш? -
а) – Пусни го в групи или на приятелите си във ФБ за обсъждане, а ако има неясноти – заповядайте в моят профил.
б) – Издири профили на партии и коалиции и им го пусни на станата, за да се запознават.
в) – Намери мейлове на Президента и депутати, и им изпрати Проекта на един уърд.
г) – Издири профилите на хората – ЛИЦАТА НА ПРОТЕСТИТЕ, и ги информирай на ЛС… Нека тези хора като ходят на кръгли маси с Президента, да знаят какво да искат, а не да искат 5-10 лв. да падне тока или да се национализират ЕРП-та?!
д) – Регистрирай се във форуми извън ФБ и го предложи на хората там… Навсякъде се обсъждат протестите, използвай това, за да не се озлобяват хората и да не искат те анархия?! Можеш да ползваш линк от страницата “Споделена Светлина”, която се вижда и за НЕ потребители на ФБ…
е) – Разпрати Проекта по страниците на електронни медии… (ползвай линк отново на страницата, за удобство или файл, ако предпочетеш?!!)
Накратко – няма какво да се чудим или да разчитаме на други, а трябва да се действа така, както всеки го чувства?! Прегърнеш ли Проекта добронамерено и отговорно – Сърцето ще ти покаже как да постъпваш, а Разума ти ще генерира все нови и нови идеи за разпространение”.


“Кратка версия на Идеен проект “Безусловен Базов Доход за Българите”

Идеен проект “Безусловен Базов Доход за всеки Българин (ББД)”

БЪЛГАРИЯ Е СПАСЕНА, Братя!!! Новото поколение измисли начин да сложи КРАЙ на глада и бедността за всеки българин. Звучи като приказка, но е РЕАЛНОСТ, това е идеен проект, който е подкрепен от велики учени, експерти, икономисти и финансисти. Направени са добри проучвания и е теоретично доказан. Няма да има вече гладни и бедни българи,  защото всеки пълнолетен българин ще получава допълнителен доход всеки месец, за да си покрие минималните нужди за спокоен живот. Знаем ли, че всички ние плащаме толкова много данъци за всяко нещо, което си купуваме, но голяма част от тях се крадат??? ББД е начин да спрем тези кражби от данъците и тези пари да започнат да се връщат ежемесечно на народа, за да си покрие минималните нужди. Прочетете тази опростена версия на ББД (с обикновени думи) и ще видите колко лесно приложимо е всичко, необходимо е само ДА ЗАЯВИМ НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ, ЧЕ ИСКАМЕ ДА ПРИЛОЖАТ ББД!!!

1. Цел на ББД

Основната идея на ББД – да се гарантира някаква базова материална независимост на човека.
Целта е – да сложим КРАЙ на глада и бедността и премахнем непрекъснатия страх и стрес, с които живеят хората, породени от притеснения за тяхното оцеляване.

2. Какво е Безусловен Базов доход?

Това е гарантиран от държавата месечен доход (около 200лв), който се предоставя в еднакъв размер на всеки пълнолетен Българин, живеещ на територията на Република България, за подпомагане на неговото независимо и свободно съществуване и слагане край на глада и бедността за всички българи.

3. Как ще се финансира ББД?

Финансирането ще става само от два данъка – ДДС и АКЦИЗИ.
Принципът е – тези два данъка да се връщат равно при всеки гражданин, независимо от това дали той работи нещо в дадения момент.

4. ББД е на Принципа на Съвършенството в Природата.

Природните принципи винаги работят, затова вероятността един механизъм, какъвто е ББД, да не работи е изключително малка. Защото е сътворен по Природен принцип. Природата не греши! Да не забравяме, че използвайки този принцип, най-големите учени и философи от хилядолетия откриват най-великите си открития, благодарение на които човечеството е така напреднало.

5. Конкретни предложения за организация на ББД?

Уточняваме, че това са идеи, които могат да се усъвършенстват винаги като към тях непрекъснато трябва да се прибавят подобрения.

а) Въвеждане на Индивидуална Пожизнена Карта (ИПК, подобно на купони) на всеки ПЪЛНОЛЕТЕН Българин, където да получават безусловения си месечен доход!

б) ИПК ежемесечно ще се зарежда от събраните данъци, които споменахме. Като сумата ще се определя на годишна база. Така всяка година ще ни се полага различна месечна сума, определена от големината на събраните данъци през изминалата година.

в) ИПК се издава на всеки пълнолетен български гражданин, независимо от неговия пол, раса или религиозна принадлежност

г) ИПК може да се използва само за покупки на хранителни стоки, здраве, заплащане на данъци и такси за висшето образование.

д) ИПК може да се ползва само на територията на РБългария.

е) ИПК не може да се унаследява.

ж) ИПК може да се ползва само лично или от член на семейството (съпруга или съпругата).

з) Парите в ИПК нямат право да се натрупват, тоест,  ако не се ползва за текущия месец, парите се връщат в същия фонд.

7. Какви ще са ПОЛЗИТЕ, ако проектът ББД се осъществи?

а) премахването на стреса и страха у хората за оцеляването им. Това ще отключи тяхната креативност и предприемчивост. Колко хора не работят любимите си неща, за да не рискуват, притеснени от дългове?

б) ще се стимулира изключително много потреблението с ББД, което ще доведе голям ръст в търсенето, а от там ще има РЪСТ в производството и икономиката като цяло. Пазарната икономика ще заработи с истинските си механизми, а не предприемачът да “инвестира” науж, а целта му да е прибиране на данъчен кредит!

в) заплатите ще се вдигнат, поради това, че хората няма да продават труда си за жълти стотинки.

г) безработицата ще намалее и навярно тя вече няма да е фактор, който да се отчита и да ни притеснява.

д) ръст на инвестиции за разумен живот. Саниране на жилища, еко къщи, икономични електроуреди и т.н. – са неща, в които инвестициите рязко ще скочат. Тези около 35 милиарда, спестени в банките народни пари „за черни дни“, ще се включат в икономиката, което ще е като “мехлем” за нея при сегашния застой в кредитирането. Помислете,  кой ще държи пари в банки за “черни дни”, ако получава ББД? Разумно е хората след като могат – да инвестират в собственото си удобство, което ще увеличи приходите им от спестени режийни (ток и парно), които се плащат от картата на ББД, нали? Българинът е предприемчив, щом като и сега може да живее със 100 евро на месец.

ж) (важно!) решаване на ромския проблем! Ромският “бизнес” да се създават деца, които да се издържат от социални помощи или институции, а след като пораснат, в тинейджърска възраст да се продават – ще престане. Няма да има нормален ром, който ще иска да има много деца, които само ще му намаляват ББД и ще се ощетява така финансово?! Да си родител е преди всичко ОТГОВОРНОСТ, а не бизнес или удобство и в този смисъл ББД може да вразуми много роми! Така по естествен начин и вече съзнателно  ромите ще планират децата си, а ако искат да живеят по-добре  ще се стремят да повдигат стандарта си чрез работа, а не чрез точене на социалните помощи и правене на деца. Ако успеем в тази насока, за подобно ноу-хау не само цяла Европа ще ни е благодарна, но и целият свят, където се шири подобна търтейска несправедливост.

з) няма да има ДДС измами! Защо?- защото то вече няма да се краде и усвоява неправомерно, както до сега,  защото ще отпадне и Данъчния Кредит,  от който най-много се краде. След въвеждането на ББД тези пари ще се разпределят по равно на всеки българин. Към настоящия момент ДДС-то е като принудителна мярка, задължаваща бизнеса, за да подобри пазарната система.

и) (важно!) теоретично вече няма да има злоупотреби в икономиката- всеки бизнесмен ще иска да е максимално честен, за да може да участва в усвояването на парите от ББД, защото разплащанията ще стават само с ИПК и само през касов апарат. От друга страна пък самите граждани ще станат по-съзнателни и ще ИСКАТ касовите си бонове, след като знаят, че тези пари ще влизат в бюджета на страната, който, ако е по-голям, ще е по-голям и техният доход, преразпределен чрез ББД и държавния бюджет, за другата година. При това положение кой ще купува на черно някакви ментета, които са без гаранция и съмнителен произход, които пречат на икономиката?

й) изчистване на ненужната администрация, което ще спести много разходи на държавата, а те няма да отидат на улицата, а ще имат време да намерят своята друга себереализация в спокойствие и без страх от бъдещето.

к) ББД ще стимулира младото поколение да развива своята предприемчивост в образованието си. Всеки ще има възможност да плати образованието си и планира на тази база бъдещето си.

л) (важно!) ББД ще помогне да се завърнат при своите близки българите, напуснали родината, за да търсят препитание в други страни. Той ще е като магнит за тях, като създава благоприятна среда за бизнес в България. Тези хора, като се завърнат, ще донесат със себе си своя опит, спестен капитал и предприемчивост – което ще е още по-голям импулс за благоденствие на страната!

н) много хора, които искат да живеят здравословен и природосъобразен начин на живот, ще могат да правят това свободно, като живеят в райони по селата и се занимават с еко земеделие или други любими за тях неща. В момента те страдат в градските си апартаменти, принудени да вършат неприятна работа в промишлени предприятия или офиси, притеснени от несигурността да осигурят прехраната на децата си. В този смисъл ще имаме много по здрава и жизнена нация … В доста статистики се споменава, че над 80% от болестите на съвременния човек произтичат от стреса, на който той е подложен. Депресията от безизходни ситуации и пресата на материалната действителност са основната причина за болестите в развитите пазарни икономики. Представяте ли си  какъв ОГРОМЕН здравословен ефект може да има ББД върху хората!

о) ще се отвори банковата система към кредитиране и парите ще излязат от трезорите. Тези пари, затворени в трезорите, са все едно “кръв затворена в буркан”, а така тя може да дава живот!

п) ще се повиши общата предприемчивост на хората. Българинът е трудолюбив, но залага на сигурното – “пари за черни дни”, няма да е актуален български девиз вече. Хората по естествен начин ще осъзнаят това, защото въвеждането на ББД и сигурността, произлизаща от него, ще доведе до въпросите – Дали спестовността е необходимото „добро“ вече? Ако спестяваме пари, с какво това ни помага в напреднала възраст? Ще се подмладим ли тогава, ако използваме спестяванията си? На тези реторични въпроси всеки разумен Българин ще си отговори, след като се въведе ББД. Сега страхът и притесненията правят хората “слепи” и объркани, което ги кара да се презапасяват.

р) пенсионерите няма да се страхуват от бедността и глада защото към техните пенсии ще получават и допълнителният доход ББД (200лв).

8. Какъв е НАЙ-ЛОШИЯТ вариант/сценарий, ако ББД се провали след въвеждането

Краткият отговор е: по-лошо от сегашното положение може да стане само ако не се въведе новото ББД!
Пояснявам – ако този проект се провали, системата може да се върне отново на старото си положение. Тоест, пенсионните фондове, системата на пенсиониране и системата на здравеопазване са ЗАПАЗЕНИ и при функциониране на ББД. Следователно,  те винаги могат да се върнат обратно като работещи системи.
И друго … Спомнете си колко пъти през последните 23 години държавата е обирана и е започвала от НУЛА, особено след хиперинфлацията 1996 г.? Да не говорим за голямото източване на финансови средства и активи през периода на касова, безкасова и боновата приватизация. В днешни времена малко ли ни е обрала енергийната мафия и всякаква друга държавна корупция?

9. Какви са ВЪТРЕШНИТЕ ОПАСНОСТИ и кой може да провали ББД, след като е стартирал проектът?

Отговорът ще получим, като приложим Природния Принцип, за да отсеем истински ценното.
Ключовото нещо е ЕДИНЕНИЕТО, което прави СИЛАТА! Може ли да оцелее и най-добрата работеща система, ако един организъм работи вътрешно в разнобой, който постепенно го разрушава?
Накратко – ако няма будна гражданска съвест, която да си изисква правата от управниците, за това което са обещали – рискове винаги има. Проблемът не е в системата, а в съзнанието и отговорността на ВСИЧКИ!

10. Има ли ВЪНШНИ СПЪНКИ, които могат да възпрепятстват ББД? (ключов въпрос!)

Принципно членството на България в Европейският съюз няма да окаже влияние за осъществяване на този проект, дори напротив – ще го подпомага.
Нека да се стремим да постигнем стандартите в страни като Англия и Швейцария чрез ББД (дори да ги задминем), а не с протегната ръка и приведено положение да търсим някой да ни приема някъде си по милост (Еврозоната и Шенген).

11. Защо ББД може да възроди ТОЧНО България много БЪРЗО и за кратко време да постигнем западния стандарт на живот, … и дори да го задминем?

Отговорът е много лесен и се корени в това – близо 90% от Българите имат СОБСТВЕНОСТ, а за западните развити страни това е около 30-40%! Хората на Запад обикновено нямат собствени къщи и имоти за разлика от нас.
В този смисъл с въвеждане на ББД трудът на работната ръка в България ще се заплаща много повече, от тук  цените на новото строителството ще се вдигнат чувствително, а с това и цените на имотите ще се удвоят или утроят. Така мнозинството от имотните Българи ще се “събудят” след време като притежатели на ценни материални активи, а не както е сега – да идват чужди граждани и да ни купуват имотите по селата или апартаментите по морето за жълти стотинки или с няколко техни заплати.
Всеки знае израза:  “Последните ще станат Първи”, нали? Вярвайте и бъдете сигурни, че това ще стане по отношение на стандарта ни в европейски мащаб, като въведем ББД!
Аз вярвам, че затова ще успее проектът ББД и поради една друга причина – защото Българският народ заслужава своето благоденствие! Той е ВЕЛИК Народ. Той е Богоизбран народ. Той е народ, който има световна Мисия! Това не са голи приказки и националистически лозунги от протестите „Българи – Юнаци!“. Това са неща, които могат да се докажат!

12. Кой може да направи проекта ББД в България?

Краткият отговор е ВСЕКИ, който е на власт, но пълният отговор е – ВСИЧКИ ЗАЕДНО -  от тези, които са политически представени в парламента плюс будното гражданско общество.
В този смисъл първоначално е важно едно – всяка политическа партия да запише в програмата си този проект за ББД, с което ще се задължава да работи за неговото осъществяване, ако е управляваща сила. Единствено тогава народът може да контролира и да преценява конкретно управляващата партия  какво прави по проекта! Ако тя прави нещо,  но няма резултати, на другите избори се сменя! Ако тя не прави нищо или симулира дейност за осъществяване на ББД – уличен натиск, протести, блокади и нови предсрочни избори, за да се даде шанс на другите, да се погрижат за народа.
Партия, която няма проекта в платформата си – да не се гласува за нея! В този смисъл българинът трябва да бъде ЕДИНЕН И НАДПАРТИЕН, без да се остави да бъде подведен от партиите, на които симпатизира.
ВАЖНО – сегашният момент е ключов и много важен. Защо? – защото на този етап при съществуващото народно недоволство и протести  не бива да се похабява тази енергия за дискусии относно нова Конституция, промяна на броя на депутатите, тяхното отзоваване и т.н … Разберете,  така ще се загуби много време, а проблемът на сегашните закони е по-скоро в това, че няма кой да ги спазва, а не в това, че са лоши!

13. Често задавани въпроси

а) Защо идеята за ББД не пише подробно точни сметки? По-подробни и точни сметки са направени от германците и това може да се види в този филм “Базов доход” от тук – http://www.youtube.com/watch?v=uf39cBemRQg&feature=youtu.be Който разбира от икономика и финанси, ще се убеди, че те са доста точни. Точните сметки за ББД в България ще бъдат направени от държавните ни икономисти и експерти.

г) Ами, ако някой, получаващ ББД, не пожелае да работи? – Принципно това не е възможно! На въпроса дали биха продължили да работят, ако имат базов доход, 60% отговарят – ДА и само 10% – НЕ. В човека е заложено той да проявява креативност и съзидателност, а Българинът е преди всичко трудолюбив, а не лентяй. ББД ще гарантира някакъв приличен начин на живот, но пазарната икономика винаги ще подтиква човек да има още по-добър стандарт на живот.

е) Какви са проблемите и опасностите със здравеопазването? – здравната система може да се подобри единствено с електронна здравна книжка, перфектна отчетност, строг контрол и безкомпромисни санкции. В този смисъл ББД може единствено да запълни дупките в здравната каса и да подобри здравното обслужване, а не да му навреди. По-лошо от сегашния етап в тази сфера – не виждам как може да стане!

ж) Няма ли с ББД да създадем едно мързеливо и лениво младо поколение? – Механизмът с картите не позволява този доход да се харчи за развлечения по барове и дискотеки, ще стопира леността и ще подтиква към обратното – към креативност, трудолюбие и творчество. Навярно ще има и такива, които ще заседнат с бутилката и лесния начин на живот, но вижте,  това ще е ЕСТЕСТВЕНИЯТ подбор, който ще влезе в действие. Нормалните деца, които са възпитани с добра ценността система, ще имат прекрасни възможности да развият своя потенциал и заложби, а другите – насила не можеш да ги накараш да водят нормален живот. Вторите ще имат два варианта – или да се сравняват с първите и да живеят добре, или да продължават да са пиянстващи аутсайдери, но това рано или късно омръзва, а и здравословно не може да се понася.

з) Защо само ДДС и акцизи, не може ли да се повиши ББД и от другите данъци? – това е мярка, предпазваща държавата от фалиране. Отделно държавата се нуждае и от административни разходи, които ще са предостатъчни от плоския данък, държавните такси, мита и данък недвижимо имущество.

и) Защо да се ползват карти, а не кешови разплащания? – това е една добра и наложителна защита срещу всякакви злоупотреби с парите от ББД.

й) Защо ББД да не се отнася и лицата под 18 г. възраст? – Да си родител е преди всичко отговорност и Мисия! Обвързването на ББД с пълнолетието е мощен метод да се спре ромският “бизнес” и източването на социалните помощи!

к) Няма ли с ББД да намали населението на България? – напротив! Тази система ще върне много от страдащите ни сънародници в чужбина, работещи ангария и при мизерни условия  обратно ТУК в България. Според някои изчисления има над 4 милиона Българи навсякъде по света. Една трета от тях да се завърнат – това няма да е срив, а ВЪЗХОД за нацията ни. Отделно в Англия на територия, голяма като България, живеят 5-6 пъти по-голямо население. Тоест, климатичните условия в красива България са десетки пъти по-добри от други страни, а място за живеене по нашите земи има за минимум 10 пъти по-голямо население. Отделно казахме, че да си родител е лично призвание, необходимост и Мисия, която не трябва да се стимулира с обществени пари. Тази методика е погрешна, а ББД – предостатъчен за отглеждане на деца!

о) Какъв може да бъде размерът на ББД към момента? – Ориентировъчни сметки са: при ДДС и Акцизи около 12-13 милиарда годишно, ако се разделят на приблизително 5 милиона българи – месечната сума към момента е около 216 лева! Това не е малко, като се има предвид с какви мизерни пари живеят хората, нали? Добрата новина е, че ако ББД се въведе и се вдигне икономиката на крака (прочетете точката за ползите от него!) – тази “плаваща сума” от 216 лв. за няколко години спокойно ще се утрои, а времената, където ще имаме поне 1/3 от западните заплати като ББД – не са мираж … Подобни доходи Българинът ще получава обаче БЕЗУСЛОВНО, а не със зависим “робски” труд, както става в развитите западни “демокрации”!

Накрая – Как БИХ гласувал на предстоящите избори, като един безпартиен и аполитичен човек, който обаче е загрижен за бъдещето на България?

а) Ще си избера онази партия, която е вписала в програмата си проекта за ББД, без да прави опасни промени, които биха го направили много по-рискован и евентуално  неуспешен  и е дала най-смислени и разумни стъпки за неговото реализиране.

б) Ще си избера политически лидер, подкрепил проекта ББД, който е изказал НАЙ-МНОГО одобрение и похвали, към своите политически опоненти.

в) Ще си избера политически лидер, подкрепил проекта ББД, който НАЙ-МАЛКО е отричал, охулвал и заклеймявал своите политически опоненти.

Този проект не е личен и е подарен на всеки българин. Никой няма претенции за авторско право по така споделения проект за „Безусловен Базов Доход“! Всеки Български гражданин има право да разпространява, да допълва и да усъвършенства този материал, така както намери за добре, съгласно своята гражданска Съвест, Отговорност и Почтеност. Сега Свободата е в наши ръце Българи, от всички нас зависи СПАСЕНИЕТО.

МОЛЯ ПОДКРЕПЕТЕ ТАЗИ ПЕТИЦИЯ ЗА ББД като споделите вашия глас за да знаем колко хора са научили за ББД


   За удобство може от ТУК да си свалите книжката с Проекта ББД.

Проект “Безусловен Базов Доход за Българите”

 

1. Исторически анализ и обосновка
В световната история има десетки примери за революции, които са сменявали несправедливи системи. Основната им цел е била обикновено придобиване на свобода и равенство между хората. Защо те не са успявали ? – Защото са постигали своите цели с насилие!
Насилствената смяна дори и на несправедлива система води след себе си причинно-следствени връзки (ответно насилие), което рано или късно довежда до израждане на всяка възвишена идея. Всички революционери досега са действали на принципа – целта оправдава средствата, което е пагубно и дълбоко погрешно.„С благородни средства към благородни каузи!“ – това е девизът на всички нас, които искаме да се въведе ББДоход.
В днешни времена Демокрацията е единствената работеща система, която дава Свобода! Точно тази система, сериозно е накърнила чувството за равнопоставеност между хората.
Дори и със Свобода в ръцете си, когато един човек е окован с „материалните окови“, за какво му е тя? Да! Всеки от нас се ражда свободен в едно демократично общество, но той трябва да има и базова материална независимост, когато стане пълнолетен. Независимост, която осигурява равнопоставен базов старт за развитие на творческите му заложби!
Много от нас се раждат като деца на „роби“, защото нашите родители са се обвързали със заеми и кредити, обезпечаващи наложеното ни по демократичен начин потребителско мислене. Трудно се късат тези „вериги“! Вериги, които и при най-малкото невнимание се пристягат още по-силно и стават още по-тежки с поредния кредит, заем или лизинг.
Проектът за въвеждане на ББД променя цялата тази порочна система по един революционен начин, но с мирни средства. ББД дава възможност на хората да придобият сигурност и независимост. Той позволява да упражним своя отговорен избор без страх и притеснения!

2. Какво е Безусловен Базов Доход (ББД)?
Това е гарантиран от държавата и Конституцията ежемесечен доход, който се предоставя в еднакъв размер на всеки пълнолетен Българин, живеещ на територията на Република България, за подпомагане на неговото независимо и свободно съществуване.
ББД е нещо като пожизнена рента, която се получава от всеки гражданин, навършил пълнолетие, за да покрива своите потребности, гарантиращи физическото му оцеляване.
ББД осигурява базова материална равнопоставеност между пълнолетните граждани на едно демократично общество, в което има развити пазарни отношения. В този смисъл, ББД не е социализъм, защото той не прави хората еднакво бедни, а обратното – разкрива простор за развитие на творческите заложби и предприемчивостта у човека!
Въвеждането на ББД променя досега съществуващата социална система. Това е НЕСПРАВЕДЛИВА система, при която, по усмотрение на управляващия политик, се подпомагат само отделни прослойки от обществото – социално слаби, безработни или етноси. Подобна управленска „загриженост“ не е нищо повече от законен начин за купуване на бъдещи избиратели! Това е несправедлив начин, подхранващ политическото лицемерие и популизъм.
Позната картинка от 23-годишния ни демократичен преход, нали?
С въвеждането на ББД не се позволява подобна политическа демагогия. Защо? – Защото, контролът върху управляващите ще се осъществява по един елементарен начин, тоест всеки ще претегля ефективността на управляващите не по думите и оправданията им, а по прихода в своята ББД сметка!

3. Как ще се финансира ББД?
Финансирането на ББД е възможно единствено и само при демократични системи, в които има развито пазарно стопанство.
Основните средства за финансиране ще идват предимно от две пера в хазната – ДДС и Акциз. Това са КОСВЕНИ данъци, които всички плащаме в еднакъв процент при всички наши покупки, но те не се връщат при всички по равно.
Чрез въвеждане на ББД се поправя тази несправедливост!
ББД позволява справедливо и равно преразпределение на тези събрани средства. Така всички, които са финансово добре и потребяват повече в даден момент, ще могат солидарно да подпомагат както себе си, така и всички свои сънародници, изпаднали в труден момент. За да се разбере тази философия, е нужно да се схване следното: няма гаранция, че колкото и добре да живее човек в даден момент, той не ще изпадне в безизходица или не ще стане безработен в някой бъдещ етап от живота си. Да не забравяме и друго, че в България преките данъци са много ниски, което изисква една солидарност, която се постига по много фин начин чрез ББД.
При трудни условия за съществуване настоящата социална система предвижда безброй документи за доказване на бедност. Подобно нещо унижава хората и те остават без достойнство, принудени да се редят по гишета за социално слаби, просейки милост и помощ от държавния администратор. Нека да спрем това унижение! Нека да запазим достойнството си, което дори и поробителите не са успявали да ни отнемат!
Накратко, пари за ББД има налични във всеки един момент и ВИНАГИ ще ги има! Това е така, защото едно общество винаги ще потребява, респективно – винаги ще се събират пари от косвени данъци, които просто трябва да се преразпределят поравно между всички.
Актуалният въпрос в насока финансиране на ББД навярно трябва да е – колко ще бъде голям той? Размерът му зависи от две неща. Първо, той ще зависи от мъдрия избор на Народа, чрез който ще се избират за управляващи само кадърни хора и професионалисти. И, второ, ББД ще зависи от трудолюбието на Народа ни и това как той ще реализира своите творчески възможности. Историята ни е показала, че Българинът умее тези неща! Следователно, след като въведем ББД, в България няма да има гражданин на Европейска страна, който да не желае да има българския стандарт.
Навярно, сега ще се запитате, къде са конкретните изчисления за ББД? – Точните и коректни изчисления могат да се направят само от големи екипи, професионалисти по бюджет. В тази насока, за да се избегне излишната демагогия и популизъм, в раздел 4 „Задачи за политици и икономисти, касаещи ББДохода“, сме дали конкретен алгоритъм за изчисление.
Чрез него целим две неща:
- да дадем отправна точка на икономистите ни, които с обединени усилия, независимо от своите леви или десни убеждения, ще могат да постигнат консенсус в изчисленията си.
- да покажем, че дори човек без икономическо образование, може с химикал и лист в ръка да установи, че ББД-бюджет е напълно възможен и постижим!
Обобщение: Много е важно да се разбере, че Проектът е адаптиран към българските условия по един уникален начин – начин, при който сметките са на много заден план, защото не теоретичните изчисления правят дадена система работеща, а Принципите, на които се базира нейното функциониране и начините на нейната защита!

4. Конкретни предложения за организация на ББД
Следващите идеи са примерни и конструктивни. Те могат да се усъвършенстват винаги и към тях могат непрекъснато да се прибавят нови такива. Целта на подобни идеи е да защитят ББД от злоупотреби и да го направят по-ефективен.
4.1. Издаване на Индивидуална Пожизнена Дебитна Карта (ИПДК) на всеки български гражданин, навършил 18 години, с която да се правят само безкасови разплащания при изразходване на Дохода.
4.2. ИПДК ежемесечно ще се зарежда с пари, съгласно определения Доход на годишна база, заложена в държавния бюджет.
4.3. Парите в ИПДК няма да могат да се натрупват. Тоест – ако те не се оползотворят в текущия месец, парите се връщат в специален фонд за ББД в бюджета.
4.4. ИПДК може да се използва първоначално само при разплащания на хранителни стоки, базови разходи (ток, вода, парно), здраве и обучение. С времето, когато системата улегне, и по преценка на управляващите, могат да се прибавят и други разходни пера, покриващи нуждите на гражданите.
4.5. ИПДК може да се ползва само на територията на Република България.
4.6. ИПДК не може да се онаследява.
4.7. ИПДК може да се ползва само лично или от членове на семейството (съпруг или съпруга).
4.8. ИПДК се издава на всеки пълнолетен български гражданин, независимо от неговия пол, раса или религиозна принадлежност. Изключение могат да правят само лицата, лишени от свобода.
4.9. ИПДК се издава и за деца под 18 г., когато те са останали сираци. При това положение, средствата по картите се ползват от осиновителите или приемните семейства, с което се подпомага израстването на тези деца.

5. Конкретни стъпки преди въвеждането на ББД и насоки за ефективност и рентабилност при прилагането му
5.1. Въвеждане на електронно правителство! Без него ББД е НЕВЪЗМОЖЕН и това задължително трябва да бъде първата стъпка. Като улеснение за ползване и против злоупотреби е препоръчително да се въведе и електронна лична карта (ЕЛК) за всеки Българин.
5.2. Приемане на принципа “без дългосрочни външни задължения”! Това е важна предпоставка, предпазваща ББД системата от световни финансови кризи и девалвация на водещи валути. Допустимо е при необходимост да се вземат краткосрочни заеми, осигуряващи по-бързото усвояване на пари от еврофондове и др.
5.3. Предлагаме да се създаде нов вътрешен финансов борд, в който левът да не е зависим от външни валути. Дисциплината на сегашния валутен борд обезателно трябва да се запази! В тази насока трябва стриктно да се придържаме към критериите от Маастрихт.Последните може да доусъвършенстваме, а после те да залегнат в Конституцията ни. По този начин – всеки, който е на власт, ще бъде задължен да ги спазва!
5.4. Създаване и натрупване на “буферен фонд” (запас за ББД), който да гарантира изплащането на дохода за месеци напред. Това ще ни подсигури при бедствия, сътресения на световни борси, или резки девалвации на водещи валути, които евентуално биха затруднили изплащането на ББД. От подобен фонд ще се компенсира изплащането на дохода в месеците, когато е по-ниска събираемостта на парични средства в хазната.
5.5. Определяне на базова “вредна потребителска кошница”. В нея ще се включат продукти, вредни за здравето на човека (цигари, алкохол и др.), на които да може да се вдигат безпроблемно акцизите и така да се натрупват повече пари във фонда/сметката на ББД. Целта е да се стимулира постепенно здравословния начин на живот, или в кризисни моменти, да се възстанови бързо бюджетния дефицит.
5.6. Прилагане на всякакви пазарни механизми за стимулиране на българското производство, на база безкасовото разплащане с ИПДК.
5.7. Промяна на данъчното законодателство, като идеята е от презумпцията “невинен до доказване на противното” да стане “виновен до доказване на противното”. Идеята е вдъхновена от Израелското законодателство и, повтаряме – при нас тя ще касае САМО данъчното законодателство! С други думи казано, всеки забогатял Българин трябва да съхранява документите за натрупаното си богатство, а при нужда (проверка) да може да докаже сам, чрез лицензиран одитор, произхода на авоарите си. По този начин ще се преустановят настоящите практики на смехотворните данъчни ревизии, при които месеци наред се правят финансови проверки, похабяващи колосални държавни средства и загуба на време на държавните ни служители.
5.8. Строги и безкомпромисни наказания за всяка фирма, която не си плаща данъците.При укриване на данъци и особено за тези, ощетили фонда/сметката за ББД, да се възстановяват нанесените загуби минимално в двоен размер, а за виновните да се предвиждат ефективни присъди – отнемане на свободата, при установяване на злоупотреби в големи размери.
5.9. Премахване на порочната практика за приспадане/усвояване на ДДС и ползване на данъчен кредит. Чрез подобни порочни практики, всички фирми в страната ни са станали закононарушители. Накратко – край на системата, която принуждава фирмите да злоупотребяват!
5.10. Двете пера от бюджета – ДДС и Акциз, които ще се преразпределят, да се обособят като нов данък, който да се натрупва в отделна сметка и със закон да е забранено преливането на пари от други държавни вземания в тази сметка, както и непозволени разплащания от нея за други държавни разходи, различни от ББД.
5.11. Въвеждане на законова поправка – ефективни присъди от 6 месеца до 3 години за лица, извършили дребни кражби, без фиксиран минимум на откраднатото.
Присъдите могат да са по бързата процедура и да се излежават на места – с лек режим, подобно на западната практика. По информационните медии непрекъснато научаваме как в развитите демокрации дори известни личности изтърпяват наказания за своите противообществени прояви, а в България има обирджии на възрастни хора, с по 3-4 висящи дела или условни присъди, които „правосъдието“ на практика прави недосегаеми.
5.12. Въвеждане на законова поправка – ефективни присъди от 10 г. нагоре, за управляващи политици, които умишлено или поради некомпетентност, са увредили ББДохода на Народа. Подобни хора трябва да се обявяват за национални предатели! Тази мярка по естествен начин ще „пресява“ некадърните и корумпирани политици, от достойните такива. Подобна мярка ще охлади страстите на безбройните “лидери“, жадуващи за политически изяви.
5.13. Въвеждане на Конституционна поправка! Да се впише в Конституцията правото на всеки пълнолетен гражданин на РБ да получава ежемесечен безусловен базов доход. Тази мярка ще доведе до невъзможността в бъдеще някой некадърен политик да съсипе труда на своите предшественици.

6. Какви ще са ползите, ако проектът ББД се осъществи
6.1. Премахването на стреса и страха в хората за оцеляването им. Това ще отключи тяхната креативност и предприемчивост. Огромен е броят на хората, които не работят любимите си неща, за да не рискуват, притеснени от дългове или от факта, че няма да могат да изхранят децата си. По този начин творческият ни потенциал се похабява!
6.2. Стимулиране на потреблението, поради факта, че Доходът ще трябва да се изразходва ежемесечно без натрупване. Това ще доведе до голямо търсене, а оттам и стимулиране на производството и икономиката, като цяло. При това положение, пазарната икономика ще заработи със своите истински механизми, без да се налага предприемачът уж да “инвестира”, а целта му да е предимно източване на ДДС!
6.3. Заплатите ще се вдигнат, защото хората няма да продават труда си за жълти стотинки.
6.4. Безработицата ще намалее и в бъдеще тя вече няма да е фактор, който да се отчита и да ни притеснява.
6.5. Ще има ръст на инвестиции за разумен живот. Саниране на жилища, еко къщи, икономични електроуреди и т.н. са неща, в които инвестициите ще скочат рязко, поради факта, че с Дохода ще може да се плащат базовите нужди (вода, ток, парно), което ще освободи част от другите ни разходи. Следователно, тези около 35 милиарда, спестени в банките, народни пари „за черни дни“ ще се включат активно в икономиката, което ще е като “мехлем” за нея при сегашната стагнация в кредитирането.
6.6. Междуфирмената задлъжнялост при този ръст в икономиката ще намалее!
6.7. Решаване на проблема с безотговорното правене на деца от някои по- слабо интелигентни и ниско образовани групи, наши сънародници. Условието ББД да бъде само за пълнолетни граждани, по естествен начин ще вразумява подобни групи да планират децата си. Финансовата заинтересованост ще стимулира отговорност и разумност при тези хора, и така те няма да бъдат изкушавани да създават различни схеми, източващи социалните ни фондове. Да си родител е отговорност, а децата трябва да бъдат желани, планувани и очаквани. В програмите си партиите според собствените си виждания и приоритети ще стимулират и създават условия за отглеждане на децата. Важно е държавното подпомагане да следва развитието на детето по етапи, а да не е с пари в брой, с които някои родители злоупотребяват. Ако успеем в тази насока, не само цяла Европа, но и целият свят ще ни бъдат благодарни.
6.8. Няма да има ДДС измами! Защо? – Защото ДДС-то вече няма да се усвоява, респективно – няма да има какво да се краде! Към настоящия момент данъчният кредит се ползва като „съживителна“ мярка, която се прилага към бизнеса, с цел стимулиране на фирмената активност и предприемчивостта. Това е илюзия, която може да се докаже! Забелязали ли сте, как се развива един бизнес, загубващ пазарната си ниша? При това положение, обикновено мениджърите започват да залагат на кухи сделки, от които да се точи ДДС, вместо бързо да се преструктурира производството или дейността. Ясно е, че всичко това води до бавна „смърт“ за фирмата, от една страна, а от друга – нанасят се много обществени вреди и щети. Замислете се и върху един друг факт – има ли поне една „чиста“ фирма, която е регистрирана по ДДС и която няма някакви данъчни нарушения? Отговорът е еднозначен – няма такава! При пазарни системи с внедрен ББД в тях, икономиката „тупти“ в собствен естествен ритъм. Тоест, в нея паричните потоци се въртят по естествените и нормалните пазарни закони (търсене и предлагане!), а не чрез измислени стимули като усвояване на ДДС, които колкото стимулират, толкова и предизвикват злоупотреби.
6.9. Теоретично няма да има сива икономика, а вероятността да имаме над 90% “чиста” икономика на практика е огромна. С днешна дата тези проценти са навярно около 40/60?! “Изсветляването” на бизнеса ще стане по естествен начин във времето, а не чрез рестрикции и забрани. Как ще стане това? – Първо, всеки бизнесмен ще иска да е максимално на светло, за да може да участва в усвояването на парите от ББД дебитните карти, защото разплащанията ще стават само през терминал. От друга страна, самите граждани ще станат по-съзнателни и ще изискват касовите си бонове при кешови плащания, след като знаят, че част от тези пари ще се връщат обратно при тях като личен приход. При това положение, кой съгражданин ще купува на черно някакви ментета, които са без гаранция или са със съмнителен произход?
6.10. Изчистване на “паразитната администрация”. Това също ще стане по естествен път, след въвеждане на електронното правителство и при положение, че много държавни служители, вече получаващи Дохода, ще решат да работят нещо друго, а няма да се „борят със зъби и нокти“ за работните си места. От друга страна, орязването на раздути щатове вече ще бъде много по-лесно. Защо? – Защото, хората няма да се чувстват изхвърлени на улицата, а ще могат спокойно и без страх от бъдещето, да намерят своята нова себереализация.
6.11. ББД ще стимулира младото поколение да развива своите интереси в образованието. Всеки ще има възможност да плати образованието си без особени финансови притеснения и така, учейки, може спокойно да планира бъдещето си.
6.12. ББД ще предизвика завръщане на Българите, напуснали родината ни, за да търсят препитание в други страни. Чрез финансовия стимул от него и създалата се благоприятна среда за бизнес в България, родината ни ще стане като магнит за сънародниците ни, работещи в чужбина. Завърналите се в Българи пък ще донесат със себе си своя опит, спестен капитал и импулс за предприемчивост, което ще доведе до още по-голямо благоденствие на страната ни!
6.13. Ще изчезнат порочни практики и злоупотреби в социалното подпомагане, където всеки “дърпа чергата на своя страна”, но в крайна сметка всички остават недоволни, а преразпределените пари – похабени!
6.14. Хората, които искат да живеят здравословен и природосъобразен начин на живот, ще могат да правят това, без притеснения за оцеляването си. Тези хора спокойно ще могат да инвестират в екоземеделие или други, любими за тях, занимания сред природата. В момента такива наши сънародници страдат в градските си апартаменти, принудени да вършат неприятна работа в промишлени предприятия или офиси, притеснени от несигурността, относно прехраната на децата и семействата си. Когато човек е спокоен за насъщния, когато се елиминира страха за оцеляване, тогава се освобождават огромни вътрешни ресурси. Когато това стане, човек спира да работи, защото ТРЯБВА и започва да търси това, което ИСКА. Тогава започва да твори с любов и страст… Твори качествени неща, достойни и позитивно заредени. Често сътвореното с такава нагласа има лечебни свойства. Така ще можем да се лекуваме докато творим, а сътвореното да бъде лек за притежателя си.
6.15. Ще се отвори банковата система към кредитиране и парите ще излязат от трезорите. В настоящия момент банкерите трудно намират надеждни клиенти, защото икономическата стагнация и безработицата, поставят сериозна част от желаещите да получат кредит в рисковата група на неплатежоспособните.
6.16. Ще се повиши общата предприемчивост на хората. Българинът е трудолюбив и обича да залага на сигурното. В тази насока говори фактът, че с по няколко милиарда лева на година растат спестявания по банковите сметки. Статистиките показват, че 90% от депозитите са под 10 хил. лв, което е много показателно, че масово се спестява и тези пари не са на богатите хора и олигарсите, а са „пари за черни дни”!След въвеждането на ББД, подобен девиз вече няма да бъде актуален.Хората по естествен начин ще осъзнаят това, защото ще имат сигурност в утрешния ден. Сега страхът и притесненията правят хората “слепи” и объркани, което ги кара да кътат пари за несигурните си бъднини.
6.17. Проектът ще даде възможност за изграждане на силно гражданско общество. Последното може да е реалност, само ако всички Българи се обединим около една общонационална Кауза, каквато е Идеята ББД. Като следствие, това ще допринесе за много силен обществен контрол върху политиците, на които гласуваме доверие.
6.18. Изчезване на дребната битова престъпност! Подобно нещо ще бъде следствие от въвеждането на законови поправки за ефективни присъди от 6 месеца до 3 години, относно дребни престъпления – когато кражбите са под 200 лв, които сега дори не се регистрират поради маловажност.Благодарение на тези поправки, ще имаме три огромни ползи:
- няма да има крадец, който да иска да обере хладилника, пенсията или животните на възрастен човек, след като знае, че ще загуби за това своя ББД, когато със сигурност влезе в затвора.
- работата на съдилищата ще намалее и те няма да са заринати с така наречените “кокошкарски истории”, които обикновено завършват с условни присъди, а крадците след това продължават активно своята дейност.
- няма да е необходимо увеличаване броя на редовите полицейски служители, защото от една страна, дребната престъпност ще заглъхва, а от друга – сънародниците ни ще са по-активни и ще съдействат за залавяне на престъпниците, виждайки, че има реално осъдени.
6.19. Премахване на корупцията! Подобен ефект ще се получи като следствие от въвеждането на ББД. Нещата ще изглеждат така – системата за Дохода няма да остави на политиците косвени данъци, които да се “усвояват” по системи „братко-батко“ и стимулиране на собствения електорат. С други думи казано, кадърният и далновиден политик ще се стреми да увеличава приходите в хазната от: реални програми за стимулиране на бизнеса; ефективно управление на държавната собственост и активи, от привличане на европейски фондове; от оптимизация на администрацията; от рационално използване на природните ни богатства и т.н. В този смисъл, държавната администрация ще се пресее, и в нея ще останат предимно професионалисти, които няма да се сменят след всяко правителство. Възнаграждението на тези хора ще бъде достойно и заслужено, в зависимост от техния положен труд и висок професионализъм!В настоящия момент всеки хули държавния служител, който е взел висока премия, а при получаване на ББД Народът ще иска да има все повече и повече такива високоплатени служители. Това ще бъде така, защото колкото повече се развива икономиката ни, толкова повече ще расте Доходът за хората! Какво лошо има тогава един професионалист да взема и 10 – 20 хил.лв основна заплата? Въпросът е друг – доколко е възможно да се корумпира една такава високоплатена държавна администрация?
6.20. Възраждане на българския спорт.Това ще стане в две направления, като се заложат в закона на ББД следните клаузи:
- Всяко дете, което тренира усърдно и има призово национално класиране в даден спорт, получава ББД – както всеки пълнолетен гражданин. Подобно нещо ще даде мощен стимул на децата да тренират. От друга страна, родителите на всички талантливи деца със спортни постижения, няма да се чудят откъде да вземат пари, за да им купят спортен екип или маратонки. Представете си и друго следствие в горния смисъл – как биха се развивали младите треньори в различните спортове, при положение, че има много деца, желаещи да тренират?
- Всеки пълнолетен спортист, който е стигнал върха в национално първенство, автоматично започва да получава ДВОЕН Доход. За изявилите се по европейски и световни първенства, например, този доход може да е в ТРОЕН размер. Представете си какъв стимул и сигурност ще дава това на нашите спортисти?!
6.21. Стимулиране на интереса към учебния процес и творчеството у децата. В закона на ББД може да се запише, че всички деца, които вземат призови места в различни национални или световни олимпиади, могат да получават ББД. Това ще бъде голям стимул за ученолюбивите деца и признание за техния труд, търпение и постоянство.
6.22. ББД ще има положителен здравословен ефект върху голяма част от нацията ни! В доста статистики се споменава, че над 80% от болестите на съвременния човек са вследствие на депресията и стреса, на които той е подложен. Представяте ли си какъв прекрасен „лечител“ може да бъде системата ББД, щом се въведе, защото тя премахва подобни симптоми в голямата им част!
6.23. Всеки човек, с добро финансово положение, ще може по собствен избор и убеждение, да прави своя социална политика. Тоест – той може да дарява своят ББДоход на хора в неравностойно положение или на социални учреждения (старчески домове, домове за деца в риск, защитени домове и т.н.), които ще имат нужда от финансиране.

7. Какъв е най-лошият вариант/сценарий, ако проекта за ББД се провали след въвеждането му?
По-лошо от сегашното положение няма как да стане! Ако този Проект се провали, поради някоя от изброените в тази разработка причини, настоящата система може да се възстанови отново в сегашното си положение. С други думи казано, пенсионните и здравни фондове, заедно със съпътстващите ги пенсионна и здравна система са ЗАПАЗЕНИ и продължават своето независимо функциониране и след въвеждане на ББД.

Тук стои въпросът – няма ли при връщане на старото положение да настъпят някакви негативи или загуби от това? – Въвеждането на ББД е с премерен риск, който си струва да опитаме.

Защо си струва, ще отговорим с риторични въпроси: Спомняте ли си колко пъти през последните 23 години държавата е обирана и е започвала от нула? Спомняте ли си времената след хиперинфлацията от 1996 г.? Спомняте ли си голямото източване на финансови средства и държавни активи през периода на касова, безкасова и бонова приватизация? Спомняте ли си обирите за десетки милиарди лева от енергийната мафия, от престъпни групировки и от сивата икономика? Нима в настоящия момент сме доволни от дереджето, на което сме? Богати ли сме? Безработицата малка ли ни е?
В този смисъл на разсъждения, отговорете си и на въпроса какво по-лошо може да ни се случи, ако въведем ББД?

8. Какви са вътрешните спънки и кой може да провали ББД?
Вътрешни спънки могат да се породят единствено при липса на Национален Консенсус!
ЕДИНСТВОТО е ключовата дума върху която трябва да се съсредоточим.
Случайно ли е поставен девизът на Парламента ни „Съединението прави силата“? Може ли да подобрим стандарта си на живот и да просперираме като нация, ако непрекъснато сме разкъсвани от обществени противоречия и взаимно отричане?
Именно това правим през последните две десетилетия – самоунищожаваме се непрекъснато!
И именно това ще може да се стопира веднъж завинаги, ако се приеме ББД от всички ни като общонационална Кауза, а после тя да се впише в икономическите програми на партиите.
Да! Трудни моменти може да има с въвеждането на ББД, но нима може да ни се случи по-лошо от това, което сме преживяли до момента? Нима виждате друг изход от сегашната тежка и напрегната ситуация?
„Ударили сме дъното“, скъпи сънародници и е наложително да се обединим, и да не се делим повече на цветни, безцветни, сини, червени, жълти, зелени…
Възможно е да се намерят хора, които, озлобени от тежкото си положение, ще отричат всичко наред, в това число и настоящия спасителен Проект ББД. Ще има навярно и корумпирани управници, които ще искат да се облагодетелстват от ББДохода по някакъв начин?!
Казано е обаче: “Всичко, което не ни убива, ни прави по-силни”. Тоест, както преболедуваните болести обикновено ни имунизират и укрепват, така и всички трудности с ББД, ако сме единни – ще бъдат само за нашето добро и благополучие.

9. Има ли външни спънки, които могат да препятстват ББД? (ключов въпрос!)
Принципно, членството на България в Европейския съюз няма да попречи за осъществяване на този Проект, дори напротив – това ще ни подпомогне много!
Влизането на България в Еврозоната обаче, където има единна валута, но няма хармонизирани данъчни и наказателни закони, поставя пред сериозен проблем реализацията на всеки един подобен проект за безусловен доход, ако той се приема от отделна страна членка на съюза. Това няма как да стане в близко бъдеще, което означава, че който политик ни вкара в този финансов съюз, ще унищожи шанса на Българите за ББД, което значи бедност и мизерия още десетилетия наред!
Богатите европейски страни приложиха спрямо бедните Българи „двоен стандарт“, но вместо да ни „извадят очи, ще ни изпишат вежди“ след като въведем ББД. Необходимо е това да се преосмисли и да се проумее от всеки един политик!
В този смисъл, резонен е въпросът какво трябва да правим тогава, след като не искаме да влизаме в Еврозоната, която не е израснала, за да бъде единна? Отговорът е – следваме политиката на Англия, а ако ни притискат – защо не и на Швейцария?! (последната е член дори на Шенген, но не и на Еврозоната!) Нека да се стремим да постигнем стандартите на живот в тези страни чрез ББД, а не да спазваме дисциплина, да „стягаме колани“ и да искаме милост от една „разпасана демокрация“, в която непрекъснато се надхитрят. Нека да запазим достойнството си като нация!

10. Защо ББД може да възроди точно България много бързо и за кратко време да постигнем западния стандарт на живот, и дори да го задминем?
Отговорът е много лесен и се корени в следното – близо 90% от Българите имат собственост, а в развитите западни страни тази цифра е средно около 45%! Хората в западните общества обикновено нямат собствени къщи, защото на тях им е по-удобно да са нещо като “пътуващи роби”. Тоест, притиснати от конкуренцията в търсенето и предлагането на работна ръка, те нямат сметка да имат недвижима собственост, което ги закотвя на едно място и което им пречи да са по-мобилни и гъвкави в търсене на своето препитание и реализация.
След въвеждането на ББД в България, полаганият труд в страната ни ще се заплаща много повече. Това ще доведе до скок в цените на новото строителство, а след това и в цените на всичките недвижими имоти, които ще се удвоят или утроят. Така мнозинството от имотните Българи, каквито са всъщност повечето от нас, ще се “събудим” след време вече като притежатели на ценни материални активи, а не както е сега, когато идват чужди граждани и купуват за жълти стотинки или с няколко техни заплати, имотите и земята по селата.
Всеки знае израза – “последните ще станат Първи”, нали? Вярвайте и бъдете сигурни, уважаеми сънародници, че точно това ще стане по отношение на стандарта ни, ако въведем ББД!

11. Кой може да направи проекта ББД в България?
Краткият отговор е – всяка политическа сила, която е на власт! Имайки предвид изброените по-горе вътрешни опасности, правилният отговор е – всички заедно! Тоест, всички партии в Парламента и будното гражданско общество като контролен орган, извън Парламента, които работят единно за осъществяване на една национална Кауза за ББД!
В този смисъл, като начало е важно следното – всяка политическа партия да запише в програмата си настоящия Проект, с което, като управляваща сила се задължава да работи за неговото осъществяване.
Българинът трябва да се научи да бъде единен и надпартиен, и да наказва дори партиите, на които симпатизира, тоест – да не се гласува за партия, която няма включен в платформата си Проекта за ББД!
Обобщено казано, нещата изглеждат така – по въпроса дали да има ББД, е необходимо да се изгради НАЦИОНАЛЕН КОНСЕНСУС и, когато всички го приемат като национална Кауза, този въпрос да не стои повече на дневен ред! Така, впоследствие всяка политическа сила ще се съсредоточи върху конкретни сметки и разчети по ББД, съгласно нейната лява или дясна ориентация, за да предлага по добра реализация на Проекта.
За в бъдеще всички политически и икономически дискусии трябва да са: не дали Българинът има ББД, а на колко да възлиза този Доход и какви допълнителни ползи могат да се извлекат от него?!

12. Често задавани въпроси

12.1. Защо идеята за ББД е „гола“ и в нея няма точни сметки?
Теоретичните сметки са направени от германци в показания на сайта ни близо двучасов филм (www.bbd.bg). Който разбира от икономика и финанси, ще се убеди, че тези изчисления са коректни и достоверни, и че те са поднесени от професионалисти.
Може да си зададем въпроса – а, защо германците не са въвели базов доход при това положение?
Проблемът е в това, че в Еврозоната, където е Германия, има единна валута, но няма общо законодателство, което прави германската държава една „отворена система“, в която е почти невъзможно да се въведе единен ББДоход.
Икономистите в Германия все по-ясно осъзнават, че без да изградят общо законодателство в страните от Еврозоната, въведеният от тях ББД ще изтече при мързеливите гърци, ленивите италианци или гладните малцинствени групи от източните страни. Образно казано, германците сега са в “разкрачено положение”. От една страна, те не могат да вървят напред, въвеждайки собствен ББД, а от друга – не могат да се върнат назад, защото ако напуснат Еврозоната, еврото ще рухне и нещата могат да станат още по-зле за тях!
Тези наши разсъждения се потвърждават ясно и от следните факти – Германия непрекъснато упражнява натиск и непрекъснато изисква от другите членки на Евросъюза създаване на общо данъчно законодателство, обща европейска конституция, обща европейска прокуратура и т.н. Това са много показателни факти!
Вижте, принципно, не ние трябва да показваме сметки на някого, а икономистите трябва да ни покажат своите сметки, защото за този труд им се плаща!
Отделно в глава III т.2, “Задачи за политици” сме разработили универсален АЛГОРИТЪМ, по който да се правят изчисленията за бюджет с включен в него ББД.
Разберете ни правилно – ние не бягаме от сметки и изчисления. Тях сме ги направили в много разновидности, но нямаме намерение да доказваме на някого, че “Земята се върти”. На всеки “икономист” обаче, който се напъне да докаже, че “Земята е тепсия, на гърба на четири слона!” и твърди, че ББД е невъзможен, ще му бъде доказано с реципрочни изчисления!
Защо нашата тактика ще бъде такава? – Ще постъпваме така, за да можем да покажем и изобличим публично онези некадърни икономисти и политици, които са се напънали да ни управляват, а всъщност – не могат да правят елементарни сметки. Подобна тактика ще ни помогне да „отсеем плявата“, за да не ги допускаме вече до властта.

12.2. Доста от събраните средства за ББД (от ДДС и акцизи) са необходими, за да се издържат социално слаби, безработни, пенсионери, здравеопазване, държавна администрация (учители, полиция, военни!)? Няма ли да възникнат проблеми в тези групи?
(Това са група въпроси, които се обсъждат често и за яснота ще ги разделим.)
- проблеми със социално слабите и безработицата няма да има, защото тази група хора ще се компенсира по сходен социален начин и с ББД, който им се отпуска. Тези наши сънародници обаче, ще са улеснени в друга насока – за тях няма да е необходимо да доказват пред социалните служби своята бедност и така да зависят от нечие администраторско благоволение, за да получат дадена сума пари или обратното – да гладуват, ако са надвишили с 5 лв разрешения минимум. Подобни абсурди повече няма да има!
- проблеми с пенсиите и със здравеопазване няма да има. Това ще бъде така, защото всички досега съществуващи пенсионно- и здравноосигурителни структури и фондове, както казахме вече, се запазват!
- частични проблеми с държавна администрация (учители, полиция, военни!) навярно ще има, но ключовата дума в тази насока е – оптимизация! Тя ще стане чрез електронни услуги, ел. правителство, чрез премахване на паразитните социални структури и подобни звена. Пример в тази насока може да ни бъде Холандия, която има два пъти по-голям брой население от България, а администрацията й е с няколко пъти по-малка от нашата!

12.3. Проектът за ББД не е ли утопичен, и не е ли само една хубава приказка?
На хора, които мислят така или критикуват Проекта, можем само да благодарим. Защо? – Защото, в миналото онези хора, които са твърдели, че Земята се върти, били изгаряли на клади!
Базовият доход в Европа се коментира изключително интензивно и се водят сериозни дискусии по него. Прочетете статиите от сайта ни – “Съветът на Европа открива дебата за базовия доход. 11 март 2013 г.”; интервюто на Жан-Клод Юн клер; забележете, че се събират един милион подписи за европейски референдум за базов доход; в Швейцария също се подготвя референдум на тази тема; създават се европейски рекламни клипчета и филми и т.н.
Накратко, дали ще проспим шанса си като Българи – от НАС зависи!
С настоящия Проект можем убедително да твърдим, че “водим европейците с една обиколка”, както се казва. Остава ни само да “прогледнем” като Народ, да се обединим и да накараме политиците ни да станат вече национално отговорни и да въведат ББД за всеки пълнолетен Българин.

12.4. Кой ще върши мръсната работа (почистване на улици, канализация и др.)?
В показания на сайта ни (www.bbd.bg) немски филм са подсказани отговори на този въпрос и са дадени следните разумни предложения:
Хората, работещи в тези области, ще получават по-добро заплащане и подобри условия за труд; ще се прави непрекъсната автоматизация и рационализация; хората ще бъдат стимулирани сами да вършат част от тези задължения.
Към това можем да добавим и идеята за “внасяне” на работна ръка. Подобна мярка обаче няма да позволява на чуждите граждани, работещи на територията на страната ни, да получават ББД, както останалите наши съграждани.

12.5. Ами, ако получаващите ББД хора не пожелаят повече да работят?
Принципно, това е невъзможно! На въпроса дали биха продължили да работят, ако имат базов доход, 60% отговарят с ДА и само 10% отговарят с твърдо НЕ! (данните са от немското социологическо проучване).
По природа, в човека е заложено той да проявява креативност, творчество и съзидателност. Отделно, в своето мнозинство, българите сме преди всичко трудолюбиви, а не лентяи и безделници! С ББД ще се гарантира един приличен начин на живот, а пазарната икономика винаги ще подтиква човек да има още по-добър стандарт на живот, което ще ни прави предприемчиви и инициативни. Нека не забравяме, че с ББД ще се покриват само базови нужди. Тоест – ако искаме да ходим на ресторанти, на почивки, да имаме хубави дрехи или да караме колите си, няма как да разчитаме само на подобен доход.
Поговорката “Който не работи не трябва да яде” няма да е актуална вече, а в сила ще бъде следното – “който се труди и мисли, ще има повече”. В този смисъл, глад и мизерия не би трябвало да има повече в България!

12.6. Ще възникнат ли проблеми в здравеопазването, има ли опасности в тази насока?
Здравната система може да се подобри значително по следния начин – въвеждане на електронна здравна книжка; перфектна отчетност; строг контрол; безкомпромисни санкции за нарушителите. В този смисъл, въвеждането на ББД може да помогне много. Чрез него ще се запълнят много бързо дефицитите в здравната каса, което ще подобри значително здравното обслужване, което няма да страда от липса на средства. Както казахме вече и на друго място, по-лошо от сегашното положение в тази сфера, не виждаме как може да се получи?!

12.7. Няма ли с ББД да създадем едно мързеливо и лениво младо поколение?
Механизмът с дебитните карти и електронно харчене на Дохода няма да позволява този доход да се ползва в барове, ресторанти, дискотеки, за почивки и други подобни развлечения, които привличат младите хора. Това неминуемо ще стопира леността в тях и дори ще ги подтиква към обратното – към трудолюбие, инициативност и творчество. Навярно ще има и такива, които ще заседнат зад бутилката или лесния начин на живот, но вижте – това ще е естественият подбор, който ще влезе в действие.
Нормалните деца, които са възпитани с добра ценностна система, ще имат прекрасни възможности да развият своя потенциал и заложби, а другите – насила не можеш да ги накараш да водят съзидателен живот.
Вторите ще имат два варианта – или да се сравняват с първите и да живеят добре, или да продължават да са пиянстващи аутсайдери, но това рано или късно омръзва, а и здравословно не може да се понася дълго време.

12.8. Защо само ДДС и акцизи, не може ли да се повиши ББД и от другите данъци?
Подобна мярка предпазва държавната ни система от фалиране и неутрализира доста възможности за финансови злоупотреби. Не трябва да забравяме и друго – държавата ни се нуждае и от административни разходи за своите служители, нали? Тези разходи ще се покриват именно от другите приходи в бюджета като: корпоративен данък, държавни такси, концесии, мита, данък недвижимо имущество и т.н.

12.9. Защо да се ползва ББД чрез дебитни карти, а не се дават пари за кешови разплащания?
Тази мярка стимулира да се ходи на работа и така всеки сам да определи до каква степен да вдигне своя стандарт на живот, над подсигурения му базисен такъв. Правилото е просто – ако искаш да разполагаш с кеш пари, ще е необходимо да си ги заработиш!
Всъщност, подобна мярка е и предпазна. Тя ще защитава националната ни валута, защото чрез дебитните карти няма да може да се изнасят пари зад граница. Също така с тях няма да може да се купуват чужди валути или да се инвестира в акции по борсите. Накратко казано, чрез подобен начин на разплащане се позволява Доходът да бъде ползван целенасочено и наистина за покриване на базовите нужди при хората.

12.10. Защо ББД да не се отнася и за лицата под 18 г. възраст? Не е ли това дискриминация?
Да си родител е преди всичко отговорност и лична Мисия! При интелигентните и отговорни родители децата са планирани, желани и очаквани. В този смисъл, прекомерното материално стимулиране да бъдеш родител, води обикновено до нежелания ефект на „изродено поколение”. Това са факти, които вече се обясняват и по научен начин, чрез пренаталното възпитание на децата.
Всъщност, замислете се как са били държавно стимулирани нашите прабаби и прадядовци от началото на миналия век, когато са имали средно по 5-6 деца в семейство! Какви социални помощи са вземали те? (риторичен въпрос)
По-горе в Проекта казахме и друго, а сега ще го повторим… Обвързването на ББД с пълнолетието е превантивен метод, касаещ необразовани и ниско интелигентни наши сънародници, които виждат в правенето на деца удобен начин за препитание или поддържане на лесен начин за живот. В този смисъл, след въвеждането на ББД и със смяната на социалната ни система няма как вече да бъде злоупотребявано със социалните ни фондове.
След постигане на национален консенсус по ББД, всяка партия според собствените си виждания и приоритети, ще стимулира и създава условия за отглеждане на децата. Важно е държавното подпомагане да следва развитието на детето по етапи, а да не е с пари в брой, с които някои родители злоупотребяват.

12.11. Няма ли с ББД да се засили демографският срив, като няма Доход за децата?
Напротив! Имайки предвид мизерните средства, които към момента ни отпуска държавата за отглеждане на деца (около 50 лв. месечно!), ББД ще е като „манна небесна“ за всички млади семейства, имащи поколение или такива, които са решили да планират и да създадат такова.
Отделно казахме, че да си родител е преди всичко лично призвание, вътрешна необходимост и потребност. От тази гледна точка е много погрешно да се стимулира с обществени пари родителското право, защото хората трябва да се научат не да се размножават, а да творят своите деца!
От друга страна, демографският срив за в бъдеще ще бъде мит. Системата за ББД ще стимулира много от сънародниците ни в чужбина да се завърнат в България. По статистика, има над 4 млн. Българи, разпилени навсякъде по света. Една трета от тях да се завърнат обратно – това ще бъде голям възход за нацията ни, във всяко едно отношение.

12.12. Няма ли да са притеснени фирмите, когато няма да имат вече възможност за усвояване на данъчен кредит?
Подобен въпрос е основателен и резонен! Смисълът от получаване на данъчния кредит от фирмите, регистрирали се по ДДС, е именно в това – засилване на тяхната стопанска инициатива. За жалост, обаче, това засилва и друго – алчността и склонността на мениджърите към злоупотреби и далавери.
Замислете се! Имате ли познат бизнесмен, който не крои сметки в посока на това да прехвърля на фирмата си част от личните си и семейни разходи, с цел да бъдат осчетоводявани последните и, съответно – така неправомерно да се усвои ДДС-то? Разбира се, че това не е законно и честно, но нашите бизнесмени са принудени да постъпват така, дори и ако те са почтени. На практика излиза, че ако не крадеш, си по-слабо конкурентноспособен, защото всичките ти колеги усвояват неправомерно ДДС и защото контролът върху подобни дребни нарушения е невъзможен.
Подобни изводи се отнасят за почтения и честен бизнес, който по принуда ежемесечно спестява част от данъчните си задължения.
А, какво да кажем за останалите “бизнесмени“? Онези, които кроят схеми с цел източване на стотици хиляди левове от ДДС, посредством реализиране на кухи сделки, без да са развивали никакъв бизнес! Примерите в това отношение могат да се дадат навсякъде по света, защото това е проблем от световен мащаб.
С въвеждането на ББД, подобна порочна практика няма да съществува вече, а фирмите ще работят равнопоставено в една истински конкурентна среда.

12.13. Какви са приликите и разликите между настоящия Проект и европейската инициатива за базов доход?
Приликите и разликите между нашият Проект и европейското ББД, можем да опишем най-кратко по следния начин:
- приликите са единствено в абревиатурата (наименованието) и намерението да се подсигури някаква материална независимост на хората;
- разликите са огромни. Те произтичат най-вече от факта, че Европейският проект е още в зародиш и представен като идея, която тепърва ще се развива. Нашият проект пък е готов за стартиране и прилагане като рисковете от него са минимизирани или практически нулеви.
Подробни разяснения сме изложили в отделна аналитична статия („Прилики и разлики между българския и европейския Проекти за ББД“), и който желае може да я прочете на сайта ни!

12.14. Има ли някъде въведен подобен ББДоход в други страни по света?
Коректният отговор е – няма!
Съществуват някакви разновидности в различни страни по света, които са опитали да въвеждат някакви сходни системи за безусловен доход. Статии в тази насока и подробности – може да намерите на сайта ни.
Нужно е да се разбере много добре разликата между подобни чужди системи и българската система за ББД. Принципно световният опит по отношение Базовия Доход е някакъв вид усъвършенстване на наличната социална система, а в нашия Проект ББД последната се трансформира радикално и практически се преобразува в нов модел социално подпомагане, но вече за всички пълнолетни граждани!

12.15. Кой е авторът на този Проект ББД?
Авторът на Проекта е Никола Дамянов, който е публикувал първата му разработка на 27.02.2013 г.
Вдъхновен от мъдростта и примера на Природата, и използвайки един широко познат принцип от древността (Принципа на Аналогията!), той е адаптирал европейската идея за ББД в една работеща българска система, която позволява преразпределение на безусловен базов доход в обществото. За вдъхновение на разработката е послужила и една мисъл от духовния Учител Петър Дънов, който още в началото на 20 в. е казал, че българинът заслужава един по-добър, независим и достоен живот!
Впоследствие, с помощта на екип от вдъхновени, съвестни и отговорни Българи, материалът е трансформиран два пъти и допълнен с ценни идеи, подобряващи защитите на Проекта и неговата ефективност и приложимост.
В бъдеще Проектът ББД ще продължава да се усъвършенства в насока защита и ефективност.
Проектът е отворен и няма авторско право!
Проектът е подарен от целия работен екип на всички българи!

12.16. Разкажете нещо повече за принципа на Аналогията, който е бил вдъхновение за този проект.
Принципът на Аналогията е заложен като основен Принцип в херметическата литература, а в някои свещени книги е описан – “Каквото е горе, такова е и долу!” Накратко казано, това е един от природните Принципи, познати от древността, и вдъхновил много гениални учени да направят епохални открития.
Нужно е да разберем, че значимите еволюционни открития се случват само тогава, когато човешките фантазии са проникнати от природните закономерности.
Всички знаем, че Природата функционира съвършено. Затова, ние използвайки нейните принципи, изграждаме една устойчиво функционираща система ББД. Без познаването на Природните принципи, закони и правила, е слабо вероятно да създадем някаква работеща система, независимо каква тя?!
Използването на този принцип, като основа на Проекта ни помага предимно с две неща:
Първо – да можем да намерим мястото, функциите и задачите на всекиго в нашето общество.
Второ – посредством Аналогията откриваме проблеми, спънки, трудности, които биха обрекли Проекта на провал!

12.17. Какъв може да бъде размерът на ББД към момента?
Можем да направим една бърза и ориентировъчна сметка за бюджет 2013: Приходите от ДДС и Акцизи в бюджета – около 12 милиарда годишно – ако се разделят, ориентировъчно, на 5 млн. пълнолетни Българи, приблизителната месечна сума, която ще се получава като Доход, ще бъде около 200 лв на човек! Това не е никак малко, като се вземе предвид с колко малко пари живеят хората в момента и при положение, че имаме голям брой пенсионери, получаващи пенсии под тази сума, нали? Добрата новина е, че ако ББД се въведе и се вдигне икономиката на крака, тази “плаваща сума” от 200 лв. спокойно ще се утрои за няколко години, а времената, когато ще имаме поне 1/3 от западните заплати като Доход, не са мираж! Тук е важно да се направи следното уточнение – подобни доходи Българинът ще получава БЕЗУСЛОВНО, а не със зависим и стресиращ “робски” труд, както става в някои развити западни “демокрации”!
Уточнение - има още десетки въпроси, на които сме отговорили на сайта www.bbd.bg. Там може да намерите и няколко съпътстващи статии, които дават различни гледни точки, помагащи да се възприеме по-лесно всичко, написано дотук. При желание, може да до обогатите своите знания на посоченото място!

 

III. ЗАДАЧИ ЗА политици и икономисти, КАСАЕЩИ ББДохода

1. Задачи за политици!
Политиците от Парламента трябва да приемат пакет от законови поправки и нови закони, необходими за стартирането на Проекта „ББДоход за Българите“ и неговата последваща ефективна реализация. Целта е да се предпази и защити настоящата разработка от изкривяване, като се спазват дадените препоръки в нея. Само по този начин настоящият Проект може да се утвърди като една сигурна и функционираща система! В този смисъл, нашите предложения са:
1.1. Конституционна поправка, която гарантира получаване на ББД от всеки пълнолетен български гражданин.
1.2. Конституционна поправка, в която се вписват усъвършенстваните критерии на Маастрихт (фиксиран максимален външен дълг+дефицит под 3% от БВП, +допустим процент на инфлация и т.н.).
1.3. Закон за ББДоход, разписан съгласно конституционното ни право и заложените параметри в настоящата разработка.
1.4. Нов закон за ДДС (или поправка в стария), при който да няма усвояване на данъчен кредит и приспадане на ДДС от фирмите.
1.5. Законови разпоредби и организация, позволяващи реалното стартиране на електронното правителство.
1.6. Поправки в НПК (наказателно-процесуалния кодекс) срещу дребната престъпност. Ефективни присъди от от 6 м. до 3 г , по бързата процедура, за извършени дребни кражби, при лек режим на изтърпяване на присъдата.
1.7. Вписване в НПК идеята ни „виновен до доказване на противното“, която ще касае придобита собственост и лични авоари, при лица, уличени САМО в данъчни злоупотреби.
1.8. Промяна на НПК или нов закон, където да се впише как се носи наказателна отговорност от политици, които поради незнание, некомпетентност или умишлено, са провалили ББДохода на Народа си. Идеята е да се дефинира понятието „национален предател“. Тоест, за лица, управляващи България по посочения престъпен начин, наказанията да са само ефективни присъди, които да започват от 10 години нагоре! Подобна наказателна отговорност да се носи включително и от лидери на дадената управлявала партия, независимо дали те са пряко участвали в държавното управление!

2. Задачи за икономисти!
2.1. Идеята ни е да дадем алгоритъм (начин за изчисление), по който икономистите да смятат в конкретно определена финансова рамка на годишния бюджет, и така последният да се трансформира от обикновен бюджет, с включена в него социална система, в ББД-бюджет, без включена социална система в досегашния й вид.
2.2. Целта ни е, чрез този алгоритъм да се постигне ефективност в икономическите дискусии, като се търсят обединяващите пресечни точки в различните икономически разчети. С други думи казано, съревнованието между икономистите да бъде на база техните професионализъм и компетентност, а не те да правят нереални поръчкови изчисления, под диктат на някоя политическа сила, която е решила да блесне пред Народа ни, обещавайки му голям ББДоход.
2.3. Основната задача на алгоритъма е изчисляването на консенсусна сума, касаеща възникналия РЕАЛЕН дефицит в един ББД-бюджет. Подобна „дупка в бюджета“ се получава, защото приходите от ДДС и Акциз при ББД-бюджет ще се връщат директно обратно при гражданите, а при другия бюджет те са се ползвали за покриване на други държавни разходи. В този смисъл, необходимо е да се постигне консенсус по следните стойности:
а) Изчисляване на сбора от ДДС-то и Акцизите на годишна база, която ще бъде преразпределяна като ББДоход, примерно: 8 млрд. лв. ДДС + 4 млрд. лв. акциз = 12 млрд. лв.!
б) Изчисляване на сбора от средствата, които държавата отделя за социални разходи (помощи за бедни, трайно безработни, издръжка на административни социални звена и т.н.), примерно: нека този сбор е 6 млрд.лв.!
в) Изчисляване на средствата, които няма да се усвояват като данъчен кредит от фирмите. Примерно: нека това да са 1 млрд. лв.!
Следователно, изчисленията за намиране на дефицита са:
а – (б+в), от горните подточки, или 12 – (6 +1) = 5, което означава, че реалният дефицит при ББД-бюджет е сумата от 5 млрд. лв., по която сума трябва да има консенсус!
2.4. Изчисляват се приходите в хазната, вследствие на конкретните преки и косвени икономически ползи, до които ще доведе въвеждането на ББДохода. Например:
- спестените разходи, вследствие въвеждане на електронно правителство;
- спестените разходи, вследствие оптимизация на държавната администрация;
- приходи, вследствие прекратяване злоупотребите и измамите с ДДС;
- приходите, вследствие минимизиране на сивата икономика;
- приходите, вследствие на реалния ръст в икономиката, изразени като събран в повече корпоративен данък и данък общ доход.
- приходите, вследствие на реалния ръст в потреблението, изразени като събрани в повече ДДС и Акцизи, които обаче няма да са заложени в бюджета за преразпределение за текущата година;
- приходи от увеличената събираемост на държавните вземания;
- приходи от ефективно управление на държавната собственост и концесии;
- приходи, вследствие повишаване на събираемостта на мита и митнически такси;
- приходи, според ръста на чуждестранните инвестиции;
- … и други.
2.5. Изчисляване на конкретна сума, която всеки сънародник ще получава лично. Примерно, при 5 млн. пълнолетни Българи имаме – 12 млрд. : 5 млн. = 200 лв.
2.6. Изработване на бюджет на база установения реален дефицит по т. 2.3 и новите финансови постъпления от ползите, в т. 2.4, като се спазват следните две правила:
- ако има дефицит това може да се компенсира с размера на ББДохода, тоест вместо да се преразпределят по 200 лв., ще се дават 180 лв., или по- малко!
- ако има излишък, той ще се използва за компенсация на групите хора, които са в неравностойно положение, или на социални институции като домовете за сираци, които ще се наложи временно да продължат да функционират, докато се премахнат окончателно в бъдеще.
Обобщение: Настоящите задачи са обяснени систематично на популярен език, за да могат те да бъдат разбрани, дори от сънародниците ни, които нямат икономическо или юридическо образование. С разписаните тук задачи за политици и икономисти целим да активираме нашия елит, който трябва да започне да мисли интензивно и целенасочено по въпроса за въвеждането на ББДохода за Българите.
Изводът от горното кратко изложение е само един – Проектът ББД може да бъде абсолютно работещ, изпълним и приложим в българските условия. Дали, обаче, той ще стане реалност – зависи единствено от професионализма, политическата воля и държавническото мислене на нашите политици!
А, дали в България има такива политици? Има! Просто трябва да си ги изберем, а начина, по който да правим своя избор (как да гласуваме!), сме описали в края на тази книжка.

 

IV. ОБРЪЩЕНИЯ:
В тази глава ще завършим с призив-обръщения към четири различни групи наши сънародници, за да можем по-бързо да постигнем , поставените в настоящата разработка ЦЕЛИ:
Първо – постигане на национален консенсус по Проекта ББД между различните национално отговорни партии, като той залегне в програмите им.
Второ - Изграждане на силно Гражданско Общество, осигуряващо контрол при стартирането на Проекта и последващото изпълнение на ББДохода.

1. Обръщение към всички политици и икономисти:
Уважаеми Господа, известяваме Ви, че ще връчим покана, с отворено писмо за подкрепа на Проекта “ББД за всеки Българин”, на всички регистрирани партии, на които знаем местонахождението или ел. пощи!
Призоваваме ви да прочетете подробно разработката и, при желание, да ни отговорите дали сте готови да се присъедините към тази национална Кауза за ББД, за да изградим заедно национален консенсус по нея!
Положителните Ви отговори ще бъдат вписани официално на сайта ни и тази информация ще бъде споделяна на сънародниците ни в нашите живи срещи с тях.
Каквото и да бъде Вашето решение, уважаеми политици, бъдете сигурни в едно – тази книжка ще достигне до всеки Българин и тя ще стане настолно четиво във всяко почтено българско семейство. В бъдеще този материал тук, ще бъде „кантарът“, на който едно силно Гражданско Общество ще ви претегля и ще определя колко струват идеите Ви и доколко сте спазили обещанията си?! Така че, препоръчваме Ви – ако искате да сте управници в бъдеще, правете икономическите си разчети и програми само с включен в тях ББД!

2. Обръщение към всички известни и значими Българи и достойни Журналисти:
Вие сте „цветът на нацията“ ни и нашата гордост! Поклон пред Вас и вашите постижения, с които сте прославяли страната ни и българщината по целия свят. Призоваваме Ви да изявите отново своето достойно и отговорно поведение, на което сме се възхищавали многократно.
Умоляваме Ви, докажете отново на дело, своята загриженост към Народа ни и подкрепете Проекта! Помогнете ни той да стигне по-бързо до всеки един Българин! Споменавайте за Идеята ББД в публичните си изяви и помагайте да свалим „превръзката от очите“ на сънародниците ни, които в настоящия момент са обгърнати от непрогледен политически популизъм!
Вие можете и знаете как, и не забравяйте – ние разчитаме на Вас и Ви обичаме!

3. Обръщение към всички активни Българи:
Скъпи Приятелю, ако ти си съвестен, отговорен и буден Гражданин, стани наш деен съидейник и съратник! Приеми нашата покана за съвместна Служба в „ползу роду“! Застани в нашите просветителски редици и поръчай сноп от тази „спасителна библия“ за Народа ни и помогни да я обясним и да я раздадем на всеки Българин! Присъедини се към нас, ако си готов да раздаваш своите сили, средства и енергия, за да направим страната ни едно по-добро за живеене място!
Призоваваме Те, ако у Теб тупти просветителско Сърце, стани и Ти един от нас, за да будим сънародниците ни и да възродим Велика България!

4. Обръщение към всеки Българин, независимо от неговото ниво на образованост, интелигентност, вероизповедание или етническа принадлежност:
Скъпи братя и сестри, Българи – бъдете надпартийни реалисти, а не електорат! Това означава да бъдете разумни, добронамерени, родолюбиви и позитивни. Подкрепяйте само политици с позитивни послания! Разберете, че ако един политик, не виждащ положителното в работата на своя опонент, е ненужен политик – служещ не на Народа, а на своето Его!
В този смисъл, гласувайте само за политически формации по два критерия:
първи КРИТЕРИЙ: Гласувайте за тези, които са запознати, подкрепят и искат да работят за Проекта ББД, който в момента държите в ръцете си;
втори КРИТЕРИЙ: Гласувайте за тези, които виждат поне по ТРИ положителни качества и достойнства у своите политически опоненти.
На останалите политици – не отдавайте своето доверие, своето внимание и своя глас, защото, на практика, те не стават за управляващи!

ПРИЗИВ: Нека да размножим настоящата книжка в достатъчно количество и после да можем да обиколим страната, за да я разясним и подарим на всеки желаещ! Затова молим всички сънародници, които имат финансова възможност, да ни подкрепят на обявената банкова сметка в Интернет сайта www.bbd.bg! Отчетът по приходно-разходната част на събраните средства ще бъде публичен.

Забележка – всеки може да разпространява настоящия материал на хартиен носител или в електронен формат, БЕЗ комерсиална цел!


Съветът на Европа откри дебата за базовия доход. Прочетете тук колко бързо нашумя ББД в Европа, и колко голяма е подкрепата.

Съветът на Европа открива дебата за базовия доход

11 март 2013 г., от Редакцията (оригиналът е от тук http://www.basicincome2013.eu/)

Le Conseil de l’

Europe ouvre le débat sur le revenu de base Actualités 11 mars 2013 La Rédaction

 


 

 

Fin février, le Conseil de l’Europe organisait une grande conférence sur le thème « Pauvreté et Inégalités dans les pays des droits humains : le paradoxe des démocraties ». Rassemblant plus de 400 personnes de 55 pays différents pendant deux jours, le programme a octroyé une belle place à l’idée du revenu de base inconditionnel. Tentative de synthèse.

През февруари Съветът на Европа организира голяма конференция на тема „Бедност и неравенства в страните на правата на човека: парадоксът на демокрациите”. Програмата събра над 400 души от 55 различни страни в продължение на два дни и посвети централно място на идеята за безусловен базов доход. Опит за обобщение.

Il faut bien l’admettre : nous étions sceptiques en arrivant dans le quartier européen de Strasbourg. Invités par le Conseil de l’Europe à discuter de pauvreté et d’inégalités, comment ne pas craindre de participer à une énième conférence sur la pauvreté où la solution phare du revenu de base serait encore une fois passablement éludée ? Nous avons eu plaisir à nous tromper : le revenu de base était bien au programme, et pas qu’un peu.

Трябва да си признаем, че бяхме скептични при пристигането си в европейския квартал в Страсбург. Поканени от Съвета на Европа да обсъдим бедността и неравенствата, как да не се страхуваме да участваме в n-та поредна конференция за бедността, на която важното решение за базовия доход можеше още веднъж да бъде заобиколено по задоволителен начин? С удоволствие установихме, че сме се излъгали: базовият доход наистина беше в програмата и то не покрай другото.

« Déstigmatiser les politiques de lutte contre la pauvreté, c’est notre message aujourd’hui »

„Днес нашето послание е да спрем стигматизацията на политиките за борба срещу бедността”

Dès les premières minutes de son allocution d’ouverture, la grande organisatrice de l’événement, Gilda Farrell, mettait les pieds dans le plat :

Още в първите минути на своето кратко приветствие по случай откриването, главната организаторка на събитието, Г(Дж)илда Фарел, постави болния въпрос:

Comment pouvons nous envisager une sortie à cette situation s’il n’y a pas de discussions entre nous sur l’allocation universelle, le salaire minimum garanti ou d’autres mesures à imaginer ensemble pour éviter les stigmatisations et activer le potentiel créatif de chacun ?

Как можем да мислим за излизане от това положение, ако не обсъдим помежду си универсалната социална помощ, гарантираната минимална работна заплата или други мерки, които можем заедно да измислим, за да избегнем стигматизирането и да активираме творческия потенциал у всекиго?

Ancienne commissaire européenne, et chef de la Division pour le développement de la cohésion sociale du Conseil de l’Europe, c’est Gilda Farrell qui a tout fait pour que le revenu de base sorte du milieu académique et fasse partie des thèmes phares de cette conférence. Plus de deux ans de préparation pour réunir politiques, économistes, ONG, activistes et pour mettre en avant les sujets des biens communs, du gaspillage et du revenu de base dans le débat public. Un soutien de poids qui explique probablement pourquoi des avocats phares du revenu de base faisaient partie des intervenants à la tribune de cette conférence : Guy Standing, Louise Haagh, Yannick Vanderborght, Jean-Paul Brasseur du mouvement belge Vivant, ou encore Magdalena Sepulveda (la fameuse rapporteur de l’ONU qui a récemment pressé le gouvernement namibien de remettre à jour l’idée d’un revenu de base national).

Бивш европейски комисар и ръководител на Отдела за развитие на социалното сближаване към Съвета на Европа, Гилда Фарел е тази, която направи всичко базовия доход да излезе от академичните среди и да се включи в основните теми на тази конференция. Бяха необходими повече от две години подготовка, за да се обединят политиките, икономистите, НСО, активистите и да се изведат напред темите за общите блага, за разхищението и за базовия доход в обществения дебат. Една сериозна подкрепа, която вероятно обяснява защо видни привърженици на базовия доход бяха сред взелите участие на трибуната на тази конференция: Гай Стендинг, Луиз Хаах, Яник Вандерборгт, Жан-Пол Брасьор от белгийското движение “Vivant”,  а също и Магдалена Сепулведа (известния докладчик на ООН, която наскоро упражни влияние върху намибийското правителство да постави отново на дневен ред идеята за национален базов доход.)

Gilda Farrell a même eu la gentillesse de nous accorder une interview vidéo :

Г(Дж)илда Фарел дори беше така любезна да ни отдели време за едно видео интервю:

Une proposition officielle du Conseil de l’Europe

Официално предложение на Съвета на Европа

Cette bonne volonté affichée des membres du Conseil de l’Europe ne sont pas que des mots lâchés en l’air. Elle est gravée dans le marbre du « guide méthodologique » produit par le Conseil de l’Europe et distribué en version provisoire aux participants. Ce document de 200 pages accorde une double page au revenu de base dont voici un extrait :

Тази добра воля, заявена от членовете на Съвета на Европа, не е само думи хвърлени на вятъра. Тя е вписана в основата на „методологичното ръководство”, съставено от Съвета на Европа и разпространено в предварителна версия сред участниците. В този документ от 200 страници е отделена една двойна страница на базовия доход, от която поместваме следния откъс:

L’instauration d’un revenu de base – réclamée aujourd’hui par de nombreux jeunes européens y compris les jeunes diplômés, afin de pouvoir se consacrer à des activités citoyennes et faire face à la précarisation des conditions de travail – permet d’avoir accès à un revenu autorisant une vie digne même lorsque l’on perd son emploi ou traverse une période difficile, sans devoir patienter plusieurs mois avant de toucher une première allocation ni avoir à supporter des procédures longues ou des traitements humiliants.

Въвеждането на базов доход – за което днес настояват много млади европейци, включително младите хора с висше образование, за да могат да се посветят на граждански дейности и да се изправят срещу влошаването на условията на труд – позволява получаването на доход, който дава възможност за достоен живот дори когато човек загуби работата си или преминава през труден период, като не трябва да чака дълги месеци преди да получи първото обезщетение, нито му се налага да понася дълги процедури или унизително отношение.

Le document ne s’avance pas sur des modalités d’application particulière d’un revenu de base, mais avance que « le revenu de base [versé] en espèce doit être combiné avec un revenu de base en nature« . Il fait également référence à une résolution de 2010 du parlement européen demandant l’étude de la faisabilité d’un revenu de base inconditionnel en Europe, ainsi que la proposition de mise en place d’un « eurodividende » par Philippe Van Parijs.

Документът не се впуска в подробности за конкретния ред и условия за базов доход, но заявява, че „базовият доход [платим] в брой трябва да бъде съчетан с базов доход в натура”. В него се посочват също една резолюция на Европейския парламент от 2010 г., в която се иска да бъде проучена осъществимостта на безусловен базов доход в Европа, както и предложението на Филип ван Парейс за въвеждане на „евродивидент”.

Guy Standing : « le monde change »

Гай Стендинг: „Светът се променя”

La première matinée a ainsi été marquée par une percutante intervention de Guy Standing (voir la vidéo ici), en grande forme comme à son habitude. Co-fondateur du Basic Income Earth Network (BIEN) et auteur d’un ouvrage phare Le Précariat, Standing a dénoncé les politiques des 30 dernières années, non pas en raison de la dérégulation des marchés mais surtout, de la rerégulation des politiques sociales, qui sont toujours plus sévères à l’encontre des personnes précaires, allant selon ses mots jusqu’à « indiquer aux gens comment se comporter ou ne pas se comporter », et dressant  des barrières toujours plus infranchissables autour de l’accès aux aides sociales. Évidemment, Guy Standing en appelle à un revenu de base comme un droit fondamental.

И така първата сутрин беше белязана от впечатляващото изказване на Гай Стендинг (вж.видеоматериала), в пълна форма, както му е навик. Съосновател на Световната мрежа за базов доход (BIEN) и автор на едно водещо произведение „Прекариатът” (вж. инфо за прекариат – http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D1%80%D0%B5%D0%BA%D0%B0%D1%80%D0%B8%D0%B0%D1%82 ),  Стендинг разобличава политиките от последните 30 години не заради дерегулацията (ненормалното функциониране) на пазарите, а най-вече заради преориентирането на социалните политики, които стават все по-строги по отношение на хората с ниски доходи (infra-salariés), като според неговите думи стигат дотам „ да посочват на хората как трябва или не трябва да се държат”, и издигат все по-непреодолими бариери пред достъпа до социални помощи. Разбира се, Гай Стендинг призовава за базов доход като едно от основните права.

Revenu minimum ou revenu de base ?

Минимален доход или базов доход?

Deuxième jour, et Louise Haagh, autre intervenante très remarquée en session plénière (voir la vidéo ici), affirme à son tour la nécessité d’un revenu de base pour garantir les droits fondamentaux. L’universitaire, professeur à l’université de Cork (Angleterre), a également expliqué le lien entre revenu de base et biens communs : avec un revenu de base, les citoyens seront moins apeurés, penseront différemment, et cela favorisera les initiatives visant à protéger les biens communs.

Втори ден и Луиза Хаах, друга силно отличила се участничка по време на пленарното заседание (вж. видеоматериала), на свой ред потвърждава необходимостта от базов доход, за да се гарантират основните права. Университетски преподавател в Корк (Англия), тя обясни освен това връзката между базовия доход и общите блага: при наличието на базов доход гражданите няма да бъдат толкова уплашени, ще мислят по различен начин и това ще спомогне за инициативите, насочени към опазването на общите блага.

Plus tard dans la matinée, et tandis que Stanislas était sur le plateau de la chaîne de télé locale Alsace 20 pour parler de notre initiative citoyenne européenne, un atelier avec pour thème « Le revenu de base et l’accès à des ressources financières » réunissait un panel de spécialistes dont Jean-Paul Brasseur du mouvement Vivant Europe, qui défend le revenu de base en Belgique et au sein de l’ICE, Hugo Mattei, professeur de droit international et comparatif, Bernard Bayot, président de l’European Financial Inclusion Network, Yannick Vanderborght, membre du comité exécutif du BIEN, et James Henry, membre du Tax Justice Network.

По-късно сутринта, и докато Станислас беше на подиума на местната телевизия „Алзас 20”, за да говори за нашата европейска гражданска инициатива, в ателие на тема „Базовият доход и достъпът до финансови средства” се събра екип от специалисти, сред които Жан-Пол Брасьор от движението „Vivant Europe”, който защитава базовия доход в Белгия и в рамките на ICE, Хюго Матеи, професор по международно и сравнително право, Бернар Байо, председател на Европейската мрежа за финансово приобщаване, Яник Вандерборгт, член на ексклузивния комитет на BIEN и Джеймс Хенри, член на Мрежата за данъчна справедливост.

Ce dernier a démontré de manière flagrante que ce ne sont pas les milliards qui manquent pour financer des politiques sociales, pour peu que l’on se donne les moyens de combattre l’évasion fiscale. Ensuite, alors que d’autres intervenants semblaient ignorer les principes d’universalité et d’inconditionnalité du revenu de base, Jean-Paul Brasseur a pu défendre largement tous les avantages du revenu de base dans un contexte de blocage du modèle socio-économique existant.

Последният доказа по неоспорим начин, че не липсват милиардите за финансиране на социалните политики, при условие че създадем начините за борба с укриването на данъци. След това, тъй като изглеждаше, че други участници не бяха запознати с принципите на универсалност и безусловност на базовия доход, Жан-Пол Брасьор имаше възможност да защити нашироко всички предимства на базовия доход на фона на блокажа на съществуващия социално-икономически модел.

Maintenir le système actuel c’est préparer sa faillite.

Да поддържаме сегашната система, означава да подготвяме фалит.

— Jean-Paul Brasseur Жан-Пол Брасьор

Selon la vision du Mouvement Vivant, le revenu de base financé par TVA (pdf) permettrait consécutivement de relancer le marché de l’emploi par l’allègement des charges sur le travail, en réorganisant complètement le reste de la société : liberté d’entreprendre, stabilisation du pouvoir d’achat des peuples. Le revenu de base serait « une bonne mesure pour contrecarrer les cycles économiques » résume Jean-Paul Brasseur. Il termine son intervention en insistant sur l’inconditionnalité, en rappelant qui serait inconcevable d’en revenir aux méthodes du 19ème siècle – lorsque les dames patronnesses distribuaient la soupe populaire seulement aux ouvriers qui allaient à la messe …

Според виждането на движението „Vivant”, финансираният от ДДС (pdf) базов доход би позволил последователно да се задвижи отново пазара на труда чрез облекчаване на тежестите върху труда, като се реорганизира изцяло останалата част от обществото: свобода на предприемачество, стабилизиране на покупателната способност на народите. Базовият доход „би бил добра мярка за противодействие на икономическите цикли”, обобщи Жан-Пол Брасьор. Той завърши своето изказване, като подчерта безусловността, като припомни, чи би било немислимо да се върнем към методите от 19 век – когато дамите патронеси са раздавали народната супа само на работниците, които посещавали литургията…

 

Le revenu de base est l’une des propositions du Conseil de l’Europe pour faire face à la crise.

Базовият доход е едно от предложенията на Съвета на Европа, за да се справим с кризата.

Malgré cet argumentaire percutant, une autre approche est souvent opposée au revenu de base : celle du revenu minimum. Souvent perçue comme moins « utopiste », la voie du revenu minimum est notamment défendue par le réseau anti-pauvreté EAPN. À la différence du revenu de base, le revenu minimum n’est pas inconditionnel. Il s’agirait en fait d’élargir le concept du RSA à l’ensemble de l’Europe en instaurant le revenu minimum à 60 % du revenu médian de chaque pays.

Въпреки тези впечатляващи аргументи на базовия доход често се противопоставя един друг подход: този за минималния доход. Често възприеман като не толкова „утопичен”, подходът на минималния доход е защитаван по-конкретно от Европейската мрежа против бедността. За разлика от базовия доход минималният доход не е безусловен. Всъщност става въпрос за разширяване на понятието за RSA (доход активна солидарност) в цяла Европа, като се въведе минимален доход от 60% от медианния доход на всяка страна.

Dans la mesure où certains pays comme la Grèce, la Hongrie ou l’Italie n’ont pas de revenu minimum, cette voie est souvent perçue comme plus urgente et réaliste pour soulager  la situation de nombreuses personnes à court terme.

Доколкото някои страни като Гърция, Унгария или Италия нямат минимален доход, този начин често се възприема като по-наложителен и реалистичен за облекчаване положението на много хора в краткосрочен план.

Au final, il émerge des discussions que les deux approches vont dans le même sens : le revenu minimum est une approche davantage court-termiste tandis que le revenu de base est l’ambition de long terme partagée par beaucoup. L’ensemble des intervenants a souligné que l’accès direct à des ressources financières était le meilleur moyen de résoudre les problèmes d’inclusion, de respect des droits et de pauvreté. Des mots même de Fintan Farrell, directeur de l’EAPN, il faut faire « front commun entre revenu de base, revenu minimum et salaire minimum ». Des conclusions que Yannick Vanderborght a assez bien résumées lors de la séance plénière de clôture (23ème minute) :

Накрая от дискусиите се оказва, че двата подхода вървят в същата посока: минималният доход е по-скоро краткосрочен подход, докато базовият доход е дългосрочната амбиция споделяна от много хора. Всички участници подчертаха, че прекият достъп до финансови средства е най-доброто средство за разрешаване на проблемите с приобщаването, зачитането на правата и бедността. Според самите думи на Финтан Фарел, директор на Европейската мрежа против бедността, трябва да създадем „общ фронт между базов доход, минимален доход и минимална заплата”.  Според заключенията, които Яник Вандерборгт обобщи много сполучливо по време на заключителното пленарно заседание (23-та минута):

Le revenu de base continue certes à être perçu pour beaucoup comme une idée très radicale, voire utopiste. Malgré tout, le fait qu’une institution comme le Conseil de l’Europe prenne au sérieux cette proposition est un signe encourageant. Comme le disait Guy Standing en conclusion de son intervention en plénière : « Avant les gens nous riaient au nez, mais maintenant le monde change ».

Базовият доход, разбира се, продължава да бъде възприеман от мнозина като много радикална, дори утопична идея. Въпреки всичко фактът, че институция като Съвета на Европа приема сериозно това предложение, е окуражаващ знак. Както каза Гай Стендинг в заключение на своето изказване по време на пленарното заседание: „Преди хората ни се смееха в лицето, но сега светът се променя”.

Stanislas Jourdan, Damien Vasse, Carole Fabre, David Feltz

Станислас Журдан, Дамиен Вас, Карол Фабр, Давид Фелц